Deniz mahsulleri ile yapabileceğiniz akşam yemeği tarifleri arasında deniz levreği ızgara, karides güveç, kabuklu midye pilavı, tereyağlı istakoz ve ahtapot salatası gibi birçok lezzetli seçenek yer alıyor Taze malzemelerle hazırlanması önemli olan bu tarifleri göz alıcı sunumlarla servis ederek akşam yemeklerinize farklı bir lezzet katabilirsiniz

Eğer deniz mahsullerini seviyorsanız ve akşam yemeklerinde farklı tatlar denemek istiyorsanız, deniz ürünlerinden yapılan yemekler harika bir seçim olabilir. Deniz mahsulleri, sağlıklı ve protein bakımından zengin bir seçenek olup, çeşitli şekillerde pişirilebilir. Balık ızgara veya buharda pişirme, karides güveç, midye dolma, kabuklu midye pilavı, ahtapot salatası ve somon ızgara gibi birçok lezzetli tarif deneyebilirsiniz.
Deniz ürünleri sezonlarına göre tezgahlarda yerlerini alırlar, bu yüzden taze deniz mahsulleri ile tarifler oluşturabilmeniz için sezonları göz önünde bulundurmanız önemlidir. Deniz mahsulleri pişirirken, lezzetlerini ve dokularını korumaya özen gösterin ve hazırladığınız yemekleri göz alıcı bir sunum yaparak servis edin.
Deniz Levreği Izgara
Deniz mahsulleri sevenler için nefis bir seçenek olan deniz levreğini ızgarada hazırlamak oldukça keyifli bir deneyim olabilir. İlk olarak taze ve kaliteli bir deniz levreği seçmeniz önemlidir. Hazırlık aşamasında ise dilimlenmiş biber, domates, soğan gibi sebzelerle birlikte marine edebilirsiniz. Izgara yaparken ise közlenmiş sebzeleri yanında servis etmek için bir kenara ayırabilirsiniz. Deniz levreğini ızgarada pişirirken aşırı pişirmemeye dikkat etmelisiniz. 5-6 dakika kadar pişirdikten sonra yanında közlenmiş sebzelerle birlikte servis edebilirsiniz. Sunum içinse limon ve maydanoz kullanarak tabağınızı renklendirebilirsiniz.
Karides Güveç
Karides Güveç tarifi oldukça pratik ve lezzetli bir seçenek. Güveç kabına önce doğranmış soğan, domates ve biberler yerleştirilir. Üzerine çiğ karidesler yerleştirilip tuz ve baharatlar ile lezzetlendirilir. En üstüne limon dilimleri ve zeytinyağı gezdirilerek önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirilir. Sunum önerisi olarak, güveç kabı sıcak servis edilebilir. Ayrıca tarifte kullanılan baharatlara ve sebzelerine göre sunum için değişik alternatifler tercih edilebilir. Bu tarif için kabukları çıkarılmış, kuyrukları bütün karidesler kullanılabilir.
Kabuklu Midye Pilavı
Deniz mahsulleri denince akla ilk gelen lezzetlerden biri kabuklu midyeler oluyor. Kabuklu midye pilavı ise, midyelerin lezzetini pilavla buluşturarak ortaya müthiş bir tarif çıkarıyor. İsterseniz beyaz etli tavuklarla isterseniz de kırmızı etli dana etiyle yapabilirsiniz. Ancak midyelerin yerini tutamaz, deniz kokusunun tüm pilava yayılması lezzeti kat kat arttırır.
Pilav için kullanılacak malzemeler; 1 su bardağı pirinç, 2 su bardağı tavuk suyu, 1 adet ince doğranmış kuru soğan, 2 yemek kaşığı tereyağı, yarım su bardağı sıcak su, tuz ve karabiber.
Pilavın yapımı oldukça kolay; tereyağı bir tencerede eritilir, üzerine ince doğranmış kuru soğan eklenip kavrulur. Pirinçler de eklenip birkaç dakika daha kavrulduktan sonra tavuk suyu, sıcak su, tuz ve karabiber eklenip kısık ateşte pilav pişirilir.
Kabuklu midyelerin yapımına geçelim. 20 kabuklu midyeyi yıkayıp temizleyin. Bir çay kaşığı tereyağı ve bir çay kaşığı zeytinyağı kızdırılmış teflon tavada midyeler birkaç dakika çevirilir. Tuz ve karabiber serpip, birkaç dakika daha pişirilir. Pişen midyeler pilavın üzerine eklenerek karıştırılır. Üzerini kapatacak kadar sıcak su eklenerek kapak kapatılır. Kısık ateşte 10 dakika kadar kaynatıldıktan sonra altı kapatılır ve dinlendirilir. Servis öncesi isteğe bağlı olarak maydanoz veya limon ile süsleyebilirsiniz.
Deniz mahsulleri sevenlerin mutlaka denemesi gereken bir tarif olan kabuklu midye pilavı, misafirlerinizin beğenisini kazanacak ve sofralarınızda sıkça yer alacak. Afiyet olsun!
Tereyağlı Istakoz
Tereyağlı istakoz yapmak için öncelikle taze istakozu temizleyip, kabuklarını soyun ve etlerini dilimleyin. Bir tavaya tereyağı ekleyin ve kızdırın. Dilimlenmiş istakozları tavaya ekleyin ve ara sıra karıştırarak yaklaşık 2-3 dakika pişirin. Ardından limon suyu, sarımsak, tuz, karabiber ve maydanoz gibi baharatları ekleyin. İyice karıştırın ve 2-3 dakika daha pişirin. Sunum için taze maydanoz yaprakları ve limon dilimleri ile servis yapabilirsiniz.
Bu enfes tarifi özel davetlerde hatta romantik akşam yemeklerinde bile misafirlerinize sunabilirsiniz. Tereyağı ve baharatların istakozla buluştuğu bu lezzetli yemek, deniz mahsulleri sevenlerin kalbini fethedecek.
Ahtapot Salatası
Ahtapot Salatası yapmak için gereken malzemeler:
- 1 büyük boy ahtapot
- 2 adet orta boy domates
- 1 adet büyük boy soğan
- 1 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı biber
- 1/2 demet maydanoz
- 1/2 limonun suyu
- Zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
Ahtapotu temizledikten sonra küp şeklinde doğrayın ve bir tencereye koyun. Üzerine su ekleyip kaynamadan önce ateşi açın ve yaklaşık 10-15 dakika kadar haşlayın. Daha sonra sudan çıkarıp soğumaya bırakın.
Soğan, domates, kırmızı ve yeşil biberleri küp şeklinde doğrayın. Maydanozları ince ince kıyın.
Soğumuş ahtapotu doğranmış sebzelerle karıştırın. Üzerine tuz, karabiber ve zeytinyağı ilave edin. Limon suyunu da ekleyerek salatayı karıştırın ve buzdolabında bir süre dinlendirin.
Ahtapot salatasını servis tabağına almadan önce üzerine ince kıyılmış maydanozlarla süsleyebilirsiniz.
Midye Dolma
Midye dolma, özellikle deniz mahsulleri sevenlerin favori atıştırmalıklarından biridir. Ülkemizde çokça tüketilen bu lezzetli yiyecek, her yerde bulunabilen midye kabuklarına pirinç, baharat ve bazı sebzelerin eklenmesiyle hazırlanır.
Midye dolmanın yapımı oldukça kolaydır ancak bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekmektedir. Öncelikle midyelerin temizliği çok önemlidir. Kabukların iyice yıkanması ve içindeki midye etinin dikkatlice çıkarılması gerekiyor. Ardından pirinç, soğan, sarımsak, maydanoz ve limon suyu gibi malzemelerle bir araya getirilerek, midye kabuklarına doldurulur. Dolmaların pişirilmeden önce kabukların üzerine limon dilimleri konulması da tercih edilen bir yöntemdir.
Midye dolma, sıcak ve taze servis edildiğinde en lezzetli halini alır. Üzerine maydanoz ve limon dilimleri konulduğunda, doyurucu bir vejetaryen atıştırmalık haline gelir. Ayrıca yanında ayran veya süzme yoğurt gibi serinletici içecekler de tüketilebilir.
Deniz Mahsullü Börek
Deniz mahsulleri ile hazırlayabileceğiniz en lezzetli tariflerden biri de deniz mahsullü börek. Kahvaltıda ya da akşam yemeğinde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Yapımı oldukça kolay olan deniz mahsullü börek için malzemeler şu şekilde:
- Yarım kg böreklik yufka
- 250 gr karides
- 250 gr kalamar
- 1 adet soğan
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz, karabiber, pul biber
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Öncelikle karides ve kalamarı yıkayıp küçük parçalar halinde doğrayın. Soğanı da doğrayın ve zeytinyağıyla birlikte tavada soteleyin. Ardından karides ve kalamarı ekleyin ve karıştırarak kavurun. Tuz, karabiber ve pul biber ekleyerek baharatlandırın.
Böreği yapmak için bir tavayı yağlayın ve yufkaları tavaya yerleştirin. Her katın üzerine hazırladığınız deniz mahsullü harçtan koyun. En son katın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Tavayı önceden ısınmış fırında 15-20 dakika kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
Bir alternatif olarak, börekleri küçük boyutta hazırlayarak, atıştırmalık olarak da sunabilirsiniz. Ayrıca iç harcı isteğinize göre farklı deniz mahsulleri ile de hazırlayabilirsiniz. Deniz mahsullü börek, deniz lezzetlerine meraklı olanlar için tam bir lezzet şöleni sunuyor.
Somon Izgara
Sağlıklı beslenmek isteyenler için harika bir seçenek olan somon ızgaranın yapımı oldukça kolaydır. Protein bakımından zengin olan somon balığı aynı zamanda omega-3 yağ asitleri açısından da oldukça zengindir. Bu nedenle düzenli olarak tüketilmesi önerilir.
Somon ızgaranın yapımı için öncelikle somon balığını güzelce temizleyin ve dilimleyin. Ardından bir kase içerisinde zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber, maydanoz ve sarımsak karışımını oluşturun. Daha sonra somon dilimlerini bu karışıma 1-2 saat kadar bekletin.
Izgarayı yüksek ateşte iyice ısıtın ve somon balığını ızgarada pişirmeye başlayın. Yaklaşık 5-7 dakika kadar her bir tarafını iyi bir şekilde pişirdiğinizden emin olun. Somon balığını pişirdikten sonra yanında sebzeler ve biraz limon suyu ile servis edebilirsiniz.
Karides Mantı
Karides Mantı tarifi, Türk mutfağının en popüler lezzetlerinden mantının deniz mahsulleriyle birleştirilmiş hali olarak karşımıza çıkıyor. Mantı hamuru ile hazırlanan iç harcına eklenen kıyılmış karides, mantını lezzetini arttırıyor. Peki Karides Mantı nasıl yapılır?
Karides Mantı yapımı için öncelikle mantı hamuru hazırlanmalıdır. Malzemeler; 2 su bardağı un, 1 adet yumurta ve yarım çay kaşığı tuzdur. Hamur yoğrulup dinlendirildikten sonra açılır ve küçük kareler halinde kesilir.
İç harç için; 250 gram karides, yarım soğan, 1 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı domates salçası, tuz ve karabiber kullanılacaktır. Soğan ve sarımsak incecik doğranır ve sıvı yağda kavrulur. Daha sonra küçük doğranmış karides ve salça eklenerek karıştırılır.
Manti hamurları haşlanır ve üzerine karidesli iç harç dökülerek servis yapılır. Üzerine yoğurt ve sarımsaklı sos dökerek servis edebilirsiniz. Ayrıca, isteğe bağlı olarak üzerine kırmızı toz biber serpiştirebilirsiniz.
Karides Mantı tarifi ile müthiş bir lezzet deneyimi yaşayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!