Nodejs ve Expressjs, sunucuda JavaScript kodu çalıştırmak için kullanılan iki farklı teknolojidir Nodejs, verimli, ölçeklenebilir ve gerçek zamanlı uygulamalar oluşturmak için kullanılırken, Expressjs Nodejs API'lerini kullanarak web uygulamaları oluşturmak için tasarlanmış bir çerçevedir Expressjs, Nodejs'in yüksek seviyeli bir versiyonudur ve HTTP isteklerini kolayca yönlendirme işlemleri yapabilmesi için ekstra özellikler sağlar Expressjs, Nodejs'den daha modüler ve özelleştirilebilir bir çözüm sunar ve web uygulamalarının geliştirilmesi sürecini hızlandırır Routing ve middleware gibi işlevsellikleri ile Expressjs, web uygulamalarının daha kolay ve hızlı bir şekilde geliştirilmesini sağlar

Birçok web geliştiricisi, Node.js ve Express.js arasındaki farkı merak ediyor. Node.js, sunucuda JavaScript kodu çalıştırmak için kullanılan bir ortamken, Express.js Node.js tabanlı bir web uygulama çerçevesidir. Bu makalede, Node.js ve Express.js arasındaki ana farklar üzerinde duracağız ve nasıl birbirleriyle etkileşime girdiklerini öğreneceksiniz.
Node.js tarafından kullanılan API'leri kullanan Express.js, web uygulamalarını Node.js üzerine inşa eder. Bununla birlikte, Express.js, Node.js'den daha yüksek seviyeli bir çerçeve olarak düşünülebilir. Örneğin, Express.js, işlevselliği eklemek için kullanılabilen birçok ara yazılım sağlar. Ancak, Node.js doğrudan HTTP isteklerini işlerken, Express.js yönlendirme işlemleri için Node.js API'lerini kullanır.
Node.js Nedir?
Node.js, son yıllarda popüler hale gelen bir JavaScript ortamıdır. JavaScript'in sadece tarayıcılarda çalıştığını düşünenler için bir sürpriz olabilir; ancak Node.js sayesinde, JavaScript sunucu tarafında çalıştırılabilir hale geldi.
Node.js, sunucu tarafında hızlı, verimli ve ölçeklenebilir uygulamalar oluşturmak için kullanılır. Birden çok kullanıcının aynı anda çevrimiçi ve etkileşimli çalışabilmesini sağlamak gibi karmaşık işlemleri kolayca yönetebilir. Node.js aynı zamanda düşük bellek tüketimi ve yüksek performans sunarak değişen trafiğe uyum sağlar.
Node.js ile sunucu tarafında gerçek zamanlı uygulamalar ve veritabanı işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca, Node.js’in gelişmiş paket yöneticisi ile kolaylıkla projenize özel paketler yükleyebilirsiniz.
Express.js Nedir?
Express.js, geliştiricilere Node.js tabanlı web uygulamaları geliştirmelerine yardımcı olan bir çerçevedir. Node.js üzerine kurulmuştur ve API'lerini kullanarak çalışır. Express.js'in Node.js'den daha yüksek seviyeli bir çerçeve olduğunu söyleyebiliriz. Bu, uygulamanın işlevselliğini artıran birçok ara yazılım sağlaması anlamına gelir.
Express.js, web uygulamaları oluşturmak için kullanılır. Kullanıcıların veri gönderip alabileceği, form doldurabileceği ve hatta ürünleri satın alabileceği bir web sayfası oluşturmak istediğinizde, Express.js sizin için en uygun seçeneklerden biridir. Express.js, önceden hazırlanmış birçok işlevsellik sağlar ve bu sayede uygulamanızın geliştirilmesi sürecini hızlandırır.
Express.js, web sayfası oluştururken birinci sınıf HTTP yönlendirmeleri sağlar. Bu, web sayfanızın büyümesi ile birlikte daha karmaşık rotalar tasarlamak ve proje dosyalarını düzenlemek istediğinizde özellikle işe yarar. Ayrıca Express.js ile uygulama geliştirirken, önceden hazırlanmış birçok işlevsellik ile güvenlik protokollerini de entegre edebilirsiniz.
Sonuç olarak, Express.js, Node.js tabanlı bir web uygulama geliştirme çerçevesidir. Node.js ve Express.js, birbirleriyle etkileşim halindedir ve bu sayede web uygulamaları için bir ara yüz sağlarlar. Express.js, uygulamanın geliştirilme sürecini hızlandırmayı sağlar ve çok sayıda önceden hazırlanmış ara yazılımı ile geliştiricilere kolaylık sağlar.
Node.js ve Express.js Arasındaki Farklar
Node.js ve Express.js, iki farklı ama birbirleriyle etkileşime girebilen teknolojilerdir. Express.js, Node.js'in yüksek seviyeli bir versiyonudur ve Node.js'a göre daha yüksek seviyeli bir web uygulama çözümü sunar. Node.js, JavaScript kodunu sunucuda çalıştırmak için kullanılan bir ortamdır. Oldukça güçlü ve performanslı olan Node.js, Express.js ile birlikte kullanıldığında web uygulamalarının hızla gelişmesini sağlar.
Express.js'in en büyük avantajlarından biri routing'dir. Express.js, Node.js üzerinden HTTP isteklerini yönlendirirken, Node.js doğrudan HTTP isteklerini işler. Diğer bir önemli fark, Express.js'in middleware sağlamasıdır. Bu işlevsellikler, Express.js ile yazılmış bir uygulamanın, Node.js ile yazılan uygulamalardan daha modüler ve özelleştirilebilir olmasını sağlar. Veritabanı işlemleri açısından, Node.js veritabanı işlemlerini yürütürken, Express.js de farklı veritabanı çözümleri için entegre çözümler sağlar.
Node.js ve Express.js arasındaki farkları öğrendikten sonra, Express.js'in Node.js için ne kadar özelleştirilebilir bir web uygulama çözümü olduğunu anlayabiliriz. Ancak her zaman Express.js kullanmak zorunda değilsiniz. Node.js'in doğrudan kullanımı sizin için yeterli olabilir. Hem Node.js ve hem de Express.js, uygulama geliştirmesi açısından güçlü araçlardır ve ihtiyacınıza uygun bir şekilde kullanabilirsiniz.
1. Routing
Express.js, Node.js üzerinden HTTP isteklerini yönlendirirken, Node.js doğrudan HTTP isteklerini işler. Yani Node.js ile web sunucusu oluşturulduğunda, istekleri doğrudan işleyebilirsiniz. Ancak, bu durumda URL parçalama, yönlendirme ve diğer işlemleri manuel olarak yapmanız gerekir. Express.js'in temel özelliği, yönlendirme işlemlerini daha kolay hale getirmesidir. Express.js, URL'leri tanıyan ve bunları hangi veriyi yükleyeceğine karar veren bir yönlendirici sağlar. Bu yönetim, daha kolay bir şekilde veri işlemenizi sağlar. Bu sayede işlem sırasında daha az kod kullanarak, daha hızlı bir süreç gerçekleştirmiş olursunuz.
2. Middleware
Express.js, web uygulamalarına işlevsellik eklemek için kullanılabilen birçok ara yazılım sağlar. Bu ara yazılımlar, web isteklerini yönlendirmek, istekleri işlemek, güvenlik ve kimlik doğrulama işlevleri, dosya yükleme işlemleri gibi işlevleri gerçekleştirebilir. Bu nedenle, Express.js ile web uygulamalarını geliştirmek, Node.js'den daha hızlı bir şekilde işlevsellik eklemenizi sağlar.
Node.js doğrudan ara yazılım sağlamaz, ancak bu işlevselliği gerçekleştirmek isterseniz, Node.js modülleri kullanarak ara yazılımı yazabilirsiniz. Ancak, Express.js gibi bir çerçevenin varlığı, bu işlevleri daha kolay bir şekilde gerçekleştirmenizi sağlar.
3. Veritabanı İşlemleri
Node.js ve Express.js arasındaki diğer bir fark, veritabanı işlemleri konusunda yaşanır. Node.js, kolay ve hızlı bir şekilde veri tabanı işlemleri yapmak için yapılmıştır. Ancak Express.js, Node.js yoluyla doğrudan veritabanı ile iletişim kurmaz. Bunun yerine, tercih edilen herhangi bir veritabanı için özel bir çözüm sağlamaz. Bu nedenle, Express.js ile veritabanı işlemleri yapmak için Node.js kullanılabilir veya tercih edilen bir veritabanı çözümü olan bir ara yazılım kullanılabilir.
Node.js ve Express.js Nasıl Birbirleriyle Etkileşime Girer?
Express.js, Node.js'in üzerine kurulmuştur ve birçok Node.js API'sini kullanır. Bu sayede, Express.js web uygulamalarını Node.js ile birlikte kullanabilirsiniz. Node.js'in HTTP, URL ve diğer modülleri, Express.js tarafından kullanılabilir ve bu sayede web uygulamalarının işlevselliğini artırır.
Ayrıca, Express.js'in kullanışlı bir ara yüzü vardır, böylece Node.js ile aynı projede çalışırken, kodunuz daha okunaklı hale gelir. Express.js, Node.js tarafından sunulan HTTP, HTTPS, request ve response nesnelerini de kullanabilir. Bu, Express.js'in Node.js tarafından sağlanan diğer API'lerle uyumlu olmasını sağlar.
Özetle, Express.js ve Node.js birbiriyle uyumludur ve birlikte kullanılmaları durumunda web uygulamaları daha hızlı ve işlevsel hale getirilebilir. Node.js'in sunduğu API'leri de kullanarak, daha fazla işlevsellik eklemek ve web uygulamalarını geliştirmek mümkündür.
Sonuç
Özetle, Node.js ve Express.js arasındaki farklar ve nasıl birbirleriyle etkileşime girdikleri hakkında bilgi sahibi oldunuz. Node.js, sunucuda JavaScript kodlarının çalıştırılmasını sağlayan bir ortamdır. Express.js ise Node.js tabanlı bir web uygulama çerçevesidir. Express.js'in kullanılması uygulama geliştirme sürecini hızlandırırken, doğrudan Node.js kullanarak da yapılabilir. Ayrıca, diğer ara yazılımlarla da birlikte kullanılabilir.