MySQL Tablo Birleştirme İşlemlerinde Veri İçerme Kriterleri

MySQL Tablo Birleştirme İşlemlerinde Veri İçerme Kriterleri

MySQL tablo birleştirme işlemleri için kullanılan veri içerme kriterleri, INNER JOIN, LEFT JOIN, RIGHT JOIN, OUTER JOIN ve Cartesian Product gibi birleştirme yöntemleriyle belirlenir INNER JOIN, yalnızca eşleşen verileri birleştirirken, LEFT JOIN tüm kayıtları ve eşleşen kayıtları dahil eder RIGHT JOIN ise atanan kayıtları ve tüm kayıtları dahil eder OUTER JOIN ise tüm kayıtları dahil ederken, Cartesian product ise tüm verileri kombine eder Doğru bir veri birleşimi, veri tablolarının etkili bir şekilde kullanılmasını ve analiz edilmesine yardımcı olur

MySQL Tablo Birleştirme İşlemlerinde Veri İçerme Kriterleri

MySQL, birçok farklı veri tabanı işleminin yapılmasına olanak sağlayan kullanışlı ve popüler bir veri tabanı yönetim sistemidir. Bu sistemin sağladığı özelliklerden biri de tablo birleştirme işlemleridir. Tablo birleştirme işlemleri, iki ya da daha fazla tablo arasındaki verilerin birleştirilmesi anlamına gelir. Bu yazıda, MySQL tablo birleştirme işlemlerinde kullanılan veri içerme kriterleri hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

Veri içerme kriterleri, tablo birleştirme işlemlerinde hangi verilerin birleştirileceğini belirlememize yardımcı olan kriterlerdir. INNER JOIN, LEFT JOIN, RIGHT JOIN, OUTER JOIN ve Cartesian Product gibi farklı birleştirme yöntemleri, farklı veri içerme kriterlerini kullanır. Bu yöntemlerden hangisinin ne zaman kullanılması gerektiği, verilerin nasıl birleştirildiğine bağlı olarak değişir.


INNER JOIN Nedir?

MySQL tablolarını birleştirirken INNER JOIN işlemi oldukça sık kullanılır. İki veya daha fazla tablonun sütun verilerinin birleştirilmesinde kullanılan INNER JOIN, birleştirmenin gerçekleştirileceği sütunlarda eşleşen verileri filtreleyerek yalnızca bu verilerin birleştirilmesini sağlar. Bu sayede gereksiz veri karmaşası önlenir ve sadece ihtiyaç duyulan verilerin birleştirilmesi sağlanır.

INNER JOIN işlemi iki tablonun tüm satırlarını birleştirmek yerine yalnızca eşleşen satırların birleştirilmesini sağlar. Örneğin, bir ürün tablosunda ürünlerin fiyatları yer alırken, sipariş tablosunda ise hangi kullanıcının hangi ürünü ne kadar adetle sipariş ettiği bilgileri yer alabilir. Bu durumda INNER JOIN kullanarak herhangi bir kullanıcının yaptığı herhangi bir siparişin hangi ürünlere ait olduğu bilgisine ulaşabilirsiniz.

  • INNER JOIN işlemi yalnızca eşleşen verilerin birleştirilmesini sağlar.
  • INNER JOIN, gereksiz veri karmaşası önlenerek sadece ihtiyaç duyulan verilerin birleştirilmesini sağlar.
  • Bir ürün tablosu ve sipariş tablosu örneğinde INNER JOIN kullanarak herhangi bir kullanıcının yaptığı herhangi bir siparişin hangi ürünlere ait olduğu bilgisine ulaşabilirsiniz.

INNER JOIN işlemi, SQL sorgusu oluştururken "INNER JOIN" veya "JOIN" anahtar kelimeleri kullanılarak gerçekleştirilir. İki tablo arasındaki eşleşen sütunlar "ON" anahtar kelimesi ile birleştirilir.

Tablo 1 Tablo 2
ID Ürün Adı Fiyat
1 Telefon 2000 TL
2 Laptop 5000 TL
ID Kullanıcı Ürün ID Adet
1 Ahmet 1 2
2 Ali 2 1

Yukarıdaki örnekte ürünler ve siparişler adlı iki tablo var. INNER JOIN kullanarak bu iki tablonun "ID" sütununu birleştirebiliriz. Örneğin, Hangi kullanıcının hangi ürünü sipariş ettiği ve siparişin fiyatı bilgilerine ulaşmak için şu SQL sorgusunu kullanabiliriz:

SELECT orders.Kullanıcı, products.Ürün Adı, orders.Adet, products.FiyatFROM ordersINNER JOIN productsON orders.Ürün ID = products.ID;

LEFT JOIN ve RIGHT JOIN Kullanımı

MySQL tabloları, işletmelerin faaliyetleri hakkındaki veri akışını hızlandırmak için mümkün olan en iyi şekilde organize edilmelidir. Bununla birlikte, veri tablolarının doğru çaprazlama yapılması da önemlidir. MySQL tablo birleştirme işlemleri, ilişkili olan verileri birleştirerek çok daha etkili bir şekilde analiz edilmesini sağlar. Bu makalede, LEFT JOIN ve RIGHT JOIN veri birleştirme teknikleri hakkında bilgi edineceğiz.

LEFT JOIN kullanarak, bir tablonun tüm kayıtlarının birleştirilebileceği ve diğer tabloda eşleşen kayıtların da dahil edilebileceği bir tablo oluşturulabilir. Örneğin, müşteri tablosuna sipariş tablosunu ekleyelim. LEFT JOIN ile, müşterilerin bir sipariş vermemiş olan kayıtları da dahil edilebilir. Ayrıca, RIGHT JOIN ile, siparişlerin atanan müşterilere sahip olmadığı hallerde müşteri bilgileri dahil edilebilir.

Yukarıdaki örneğimizde, LEFT JOIN ile müşteri tablosu verilerimizi korurken, siparişler tablosundan gelen bilgilere de sahip olduk. RIGHT JOIN örneğinde ise, sipariş verilmemiş olan müşteriler bilgilerimizde yer almaktadır. LEFT JOIN ve RIGHT JOIN kullanarak, veri tablolarımızı birçok farklı şekilde birleştirebiliriz.

Ancak, veri birleştirme işlemleri her zaman mutlaka tek bir yöne doğru yapılmak zorunda değildir. Bazı durumlarda, yatay bir etkileşim gerçekleştirilmesi gerekir. Bu durumda, OUTER JOIN kullanılabilir. Bu şekilde, tablolardaki tüm kayıtlar (hem birincil hem de ikincil tablodaki kayıtlar) dahil edilir.

LEFT JOIN ve RIGHT JOIN, veri tablolarının doğru bir şekilde birleştirilmesine izin veren kullanışlı işlevlerdir. Ancak, doğru sonuçları almak için verilerin doğru bir şekilde yapılandırılması son derece önemlidir. Bundan dolayı, veri stratejisi oluştururken veri birleştirme kriterlerine çok dikkatli bir şekilde göz atılmalıdır.


LEFT JOIN Nedir?

MySQL veritabanında tablolar arasında veri birleştirme işlemleri oldukça sık kullanılmaktadır ve LEFT JOIN bu işlemler arasında en önemli yöntemlerden biridir. LEFT JOIN, sol tablonun her bir satırına sağ tabloda karşılık gelen verileri eşleştirerek birleştirme yapar. Sol tarafta veri varken sağ tarafta eşleşen veri yoksa bile soldaki veri kaydedilir.

Bu yöntem genellikle “tüm” amaçlı bir veri birleştirme istenen durumlarda kullanılır. Örneğin, bir şirketin tüm çalışanlarını ve hangi projede çalıştıklarını görüntülemek istediğinizi varsayalım. Çalışan bilgileri solda, proje bilgileri ise sağda bulunur. LEFT JOIN kullanarak, tüm çalışanları ve çalıştıkları projeleri içeren bir sonuç listesi elde edebilirsiniz.

LEFT JOIN kullanımı için ayrıca tablolar arasında ilişki kurmanız da gerekir. İlişki kurmak için birincil anahtar ve yabancı anahtar kullanılır. İki tablo arasında birincil veya yabancı anahtar yoksa, LEFT JOIN yöntemi kullanılamaz.

İşte MySQL tablo birleştirme işlemleri sırasında LEFT JOIN yöntemi kullanarak nasıl birleştirme yapılabileceği ve neden bazen bu yöntemin kullanılması gerektiği ile ilgili genel bilgiler. LEFT JOIN’un diğer bir çok yöntemden daha esnek olması, birçok programcının bu yöntemi kullanmasına neden olmaktadır.


LEFT JOIN Kullanım Örnekleri

LEFT JOIN işlemi, tablolar arasında belirli bir kısıtlamanın olmadığı durumlarda kullanılır. Sol tablodaki tüm satırları ve sağ tablodaki ilişkili satırları gösterir. Sol tablodaki satırların hepsi gösterilirken sağ tablodaki sadece ilişkili olan satırlar gösterilir. Bu sayede, sağ tabloda ilişkili olmayan satırlar görmezden gelinir.

Bir örnek ile LEFT JOIN kullanımı açıklanabilir. Örneğin, bir mağazanın ürünleri hakkında bilgiler tuttuğu bir tablo ve o ürünlerin hangi kategoriye ait olduğu hakkında bilgi tuttuğu ayrı bir tablo olduğunu düşünelim. LEFT JOIN ile şu işlem yapılabilir:

products categories
product_id category_id
product_name category_name
  • SELECT products.product_name, categories.category_name
  • FROM products
  • LEFT JOIN categories
  • ON products.category_id = categories.category_id;

Bu sorgu, products tablosundan tüm ürünleri seçer ve categories tablosunda ürünün kategori_id'si ile eşleşen kategori isimlerini getirir. Eğer bir ürün daha önce kategori ile ilişkilendirilmediyse, LEFT JOIN ile bu ürünün kategori bilgisi ile eşleşmeyen diğer öğeleri de getirilebilir. Bu sayede mağaza, tüm ürünlerin kategori bilgilerini raporlayabilir.


LEFT JOIN ve RIGHT JOIN Farkı

MySQL tablo birleştirme işlemleri, farklı veri tablolarındaki verileri birleştirerek daha kompleks veriler oluşturmamızı sağlar. Bu işlemler içerisinde LEFT JOIN ve RIGHT JOIN yöntemleri en sık kullanılan yöntemlerdir.

Bu işlemler arasındaki fark, iki tablodaki verileri birleştirme şekillerinde yatar. LEFT JOIN, her zaman sol tablodaki tüm verileri ve sağ tablodaki eşleşen verileri döndürürken, RIGHT JOIN ise sağ tablodaki tüm verileri ve sol tablodaki eşleşen verileri döndürür.

Hangi yöntemin kullanılması gerektiği duruma ve veri tablosuna göre değişebilir. Örneğin, sol tablodaki tüm verilerin döndürülmesi gerektiği ve sağ tabloda yalnızca eşleşen verilerin döndürülmesi gerektiği durumlarda LEFT JOIN kullanılabilir. Sağ tablodaki tüm verilerin döndürülmesi gerektiği ve sol tabloda yalnızca eşleşen verilerin döndürülmesi gerektiği durumlarda ise RIGHT JOIN kullanılabilir.

LEFT JOIN RIGHT JOIN
Sol tablodaki tüm veriler ve eşleşen sağ tablo verileri döndürülür. Sağ tablodaki tüm veriler ve eşleşen sol tablo verileri döndürülür.
Bu yöntem, sol tablodaki verilerin tamamının döndürülmesi gerektiği durumlarda kullanılır. Bu yöntem, sağ tablodaki verilerin tamamının döndürülmesi gerektiği durumlarda kullanılır.

Tablo birleştirme işlemlerinde doğru yöntemin seçilmesi, veri tablosunun yapısal özelliklerine bağlıdır. İşlemin verimli ve doğru sonuçlarla tamamlanabilmesi için bu konuda bilgi sahibi olunması gerekmektedir. LEFT JOIN, RIGHT JOIN ve diğer tablo birleştirme yöntemleri, farklı senaryolara ve gereksinimlere göre farklı sonuçlar verebilir. Bu nedenle, işlemin yapılacağı veri tablosunun yapısı dikkatlice incelenmelidir.


RIGHT JOIN Nedir?

MySQL veri tabanlarındaki tabloların birleştirilmesinde farklı yöntemler kullanılmaktadır. RIGHT JOIN, INNER JOIN ve LEFT JOIN yöntemleri arasında yer alan RIGHT JOIN yöntemi, tablolar arasında sağ bağlantı (right connection) yapılabileceği anlamında kullanılmaktadır.

RIGHT JOIN kullanırken, birleştirilen tablolardan öncelikli olarak sağdaki tablodaki kayıtlar belirtilir ve eşleşmeyen satırlar NULL değerleri ile doldurulur. Bu yöntemin kullanımı özellikle veri tabanındaki referansları sağlamak için uygundur.

Bir örnekle açıklarsak, müşteri bilgileri ile sipariş verilerini içeren iki tablomuz olsun ve istediğimiz müşteri bilgileri ve yapmış oldukları tüm siparişlerin listesi olsun. Burada RIGHT JOIN kullanarak müşterilerin seçili olmadığı, ancak sipariş vermiş olabilecekleri sonucuna ulaşabiliriz.

Musteri_TablosuSiparis_Tablosu
Musteri_IdSiparis_No
Musteri_AdiSiparis_Tarihi
Musteri_SoyadiFiyat
TelefonMusteri_Id

Bu örnekte RIGHT JOIN kullanırsak, sipariş veren müşterilerin listesi elde edilir, ancak sipariş vermeyen müşterilerin bilgileri de dahil olacaktır. RIGHT JOIN yöntemiyle birleştirme yaparken, kodlama sırasında hangi tablo sağlanacaksa; o tablo RIGHT JOIN komutunun sol tarafında yer almalıdır.


OUTER JOIN Kullanımı

MySQL tablo birleştirme işlemleri için kullanılacak yöntemler arasında OUTER JOIN de yer almaktadır. OUTER JOIN, içeriklerinin tamamı birleştirilen tablolardan birinde bulunmayan verileri de getirir. Diğer bir deyişle, OUTER JOIN, her iki tablo arasındaki farkları ve ortak olan verileri gösterir. Bu yöntem, LEFT JOIN ve RIGHT JOIN yöntemlerine kıyasla daha esnek bir yapıya sahiptir.

OUTER JOIN genellikle verilerde eksiklikler olduğunda kullanılır. Örneğin, bir mağaza ürünlerini ve siparişleri tutan iki ayrı tablosu vardır. Bu tabloları birleştirdiklerinde, SIPARIŞ tablosunda yer almayan ancak ÜRÜN tablosunda bulunan ürünleri listelemek istiyoruz. Bu durumda OUTER JOIN yöntemi kullanarak sipariş tablosunda olmayan ürünleri dahi listelememizi sağlar.

Aşağıda bir örnek kullanarak OUTER JOIN yönteminin kullanımı anlamlı hale getirilmiştir. Şehir adı, nüfus ve bölge adı bilgilerini içeren iki ayrı tablomuz var.

Şehir Adı Nüfus Bölge Adı
İstanbul 15 milyon Marmara Bölgesi
Ankara 5 milyon İç Anadolu Bölgesi
Bölge Adı Nüfus
Marmara Bölgesi 35 milyon
Ege Bölgesi 10 milyon

Bu tabloları OUTER JOIN yöntemiyle birleştirdiğimizde İstanbul ve Ankara şehirleri için Nüfus sütununda NULL değerleriyle karşılaşırız. Çünkü şehirlerin nüfusları MAHALLELER tablosunda yer almamaktadır. Ancak Marmara Bölgesi değerinin karşısındaki nüfus değerimiz doğrudan MAHALLELER tablosundan alınarak eşleştirilir.

Bu örnekle birlikte OUTER JOIN yönteminin kullanımı ve getirdiği işlevler hakkında fikir sahibi olduk. Bu yöntemin kullanımı, verilerde eksiklik olduğunda ya da kayıtların çoğunlukla ortakları yerine farklılıkları üzerinden çalışıldığında idealdir.


LEFT JOIN ve RIGHT JOIN Arasındaki Farklar

MySQL tablo birleştirme işlemlerinde kullanılan LEFT JOIN ve RIGHT JOIN kavramları arasında farklılıklar vardır. İlk olarak LEFT JOIN, soldaki tabloda olup da sağdaki tabloda bulunmayan verileri getirir, sağdakileri getirmez. Yani bu birleştirme işlemi, sol tablo ile sağ tablo arasındaki ortak verilerle sınırlıdır. RIGHT JOIN ise SOL JOIN'un tam tersidir ve sağdaki tabloda olup da soldaki tabloda bulunmayan verileri getirir, soldakileri getirmez. Burada da birleştirme işlemi, sağ tablo ile sol tablo arasındaki ortak verilerle sınırlıdır.

Diğer bir birleştirme yöntemi ise OUTER JOIN'dur. OUTER JOIN, soldaki veya sağdaki tablonun herhangi birindeki verileri alır ve eşleşmeleri sağlamayan verileri null olarak döndürür. Bu nedenle OUTER JOIN, ortak olmayan verilerin de görüntülenmesini sağlar.

  • LEFT JOIN, ortak verilerin sol tablodan alınmasını sağlar
  • RIGHT JOIN, ortak verilerin sağ tablodan alınmasını sağlar
  • OUTER JOIN, ortak olmayan tüm verileri getirir

Muhtemelen sık sık tercih edilen JOIN işlemleri LEFT JOIN ve RIGHT JOIN'dur. Ancak, OUTER JOIN işlemi için de zaman zaman ihtiyaç duyulabilir. Doğru JOIN işlemi seçimi, birleştirme işleminin verimliliğini ve sonucunu etkileyebilir, bu nedenle doğru kararı vermek önemlidir.


Cartesian Product Kullanımı

Cartesian Product, birçok veri tablosunun birleştirilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, tüm tabloların tüm satırlarının birleştirilmesini sağlar. Bu şekilde, tüm veriler birleştirilir ve tek bir tablo halinde sunulur.

Örneğin, bir ürün mağazası tüm ürünlerinin listesini ve birim fiyatlarını kaydeder. Ayrıca, mağaza tedarikçilerinin listesini ve ürünlerini tedarik ettiği fiyatları kaydeder. Mağaza, tedarikçilerle ilgili bilgileri ve stok durumunu takip etmek istiyor. Cartesian Product, mağazanın ürün ve tedarikçi tablolarındaki bilgileri birleştirmesine izin verir. Bu sayede, mağaza tedarikçilerin ve ürünlerin fiyat bilgilerini ve stok durumlarını takip edebilir.

Cartesian Product, birleşimi gerektiren tabloların sütunlarındaki tüm verilerin kombinasyonunu oluşturur. Eğer birkaç tablo arasında ilişki yoksa ve tüm kombinasyonlar göz önüne alınmak isteniyorsa, bu yöntem kullanılabilir. Ancak, bu yöntem çok büyük veri setleri için zaman alıcıdır. Bu nedenle, eğer verilerin küçük bir parçası yeterliyse, başka bir yöntem kullanmak daha uygun olacaktır.

Cartesian Product kullanırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, birleştirmenin ardından sonuçta oluşacak veri sayısının büyüklüğüdür. Bu nedenle, veri sayısının fazla olduğu durumlarda, bu yöntem yerine alternatif bir yöntem kullanılmalıdır. Bu yöntem, veritabanlarında çok büyük veri setlerinin birleştirilmesi gerektiğinde kullanışlıdır.