Şablon Literal'ları ve Template Strings kullanımı ile JavaScript'te daha etkili ve kolay bir kodlama deneyimi yaşayabilirsiniz Bu sayede yazdığınız kodların okunabilirliği artacak ve zaman kazanacaksınız Daha fazla bilgi için sitemizi ziyaret edin

Bu makale, JavaScript programlama dilinde kullanılan Şablon Literal'ları ve Template Strings yapılarının nasıl kullanılacağını anlatıyor. Şablon Literal'ları, özel karakterler kullanılarak metinleri kolayca biçimlendirip birleştirmemizi sağlar. Template Strings ise Şablon Literal'ları ile birlikte kullanılan ve çift tırnak veya tek tırnak yerine ters tırnak işaretleri (`) ile belirtilen metinlerdir.
Template Strings kullanarak, değişkenleri metin içerisinde kullanmak anında mümkündür. Değişken adları ${} işaretleri içerisinde belirtilir ve bu sayede tek tırnak veya çift tırnak içerisinde uzun metinler yazmak yerine, daha okunaklı ve kolay biçimlendirilebilir kodlar yazmamız mümkün olur.
Ayrıca Template Strings yapıları dizi verileri için de kullanılabilir. Bu durumda ${} içerisine sadece dizi elemanının indeks numarası yazılır ve bu sayede hızlı bir şekilde dizi elemanlarını metin içerisine ekleyebiliriz.
Şablon Literal'ları ve Template Strings yapısını kullanarak, koşullu ifadeler, döngüler ve diğer JavaScript ifadeleri ile birlikte çalışarak, değişen koşullara göre dinamik bir şekilde metinler oluşturabilir ve manipüle edebilirsiniz.
Template Strings ile oluşturulan metinlerde, çok satırlı içerik oluşturmak ve daha okunaklı bir biçimde düzenlemek için \n karakteri yerine \n` karakterleri kullanılabilir. Bu şekilde, çok satırlı metinlerinizi tek bir satırda temsil edebilirsiniz.
Şablon Literal'ları Nedir?
Şablon Literal'ları, JavaScript'te metinleri biçimlendirmek ve birleştirmek için kullanılan özel bir yapıdır. Bu yapı, çift tırnak veya tek tırnak yerine ters tırnak işareti (`) kullanılarak belirtilir. Şablon literal'ları, kodların daha okunaklı hale gelmesini sağlar ve değişkenleri metin içerisinde kullanırken daha kolay bir yöntem sunar.
Bu yapı ile birlikte kullanılan ${} işaretleri sayesinde, değişkenler ve ifadeler kolayca metinlerin içine dahil edilebilir. Özellikle uzun metinlerde birçok değişkenin kullanılması gerektiğinde, şablon literal'ları sayesinde kodlar daha anlaşılır ve okunaklı hale gelir. Aynı zamanda, bu yapı sayesinde kodların daha hızlı bir şekilde yazılması da mümkündür.
Şablon literal'ları kullanarak, değişkenleri kolayca metinlerin içinde kullanabilir ve özel karakterler için kaçış dizilerine ihtiyaç duymadan metinleri doğrudan belirleyebilirsiniz. Bu sayede, kodlar daha az hata verir ve daha az zaman kaybedersiniz.
Template Strings Nedir?
Template Strings, JavaScript'te Şablon Literal'ları ile kullanılan ve metinlerin çift tırnak veya tek tırnak yerine ters tırnak işaretleri (`) ile belirtilmesiyle oluşturulan metinlerdir. Bu özellik, JavaScript'te metin biçimlendirme işlemlerini daha kolay ve okunaklı hale getirir. Örneğin, normalde değişkenlerle birleştirilen metinler genellikle şu şekildedir:
let ad = 'John'; |
let mesaj = 'Merhaba ' + ad + '!'; |
console.log(mesaj); // Merhaba John! |
Template Strings kullanarak aynı işlemi daha kolay bir şekilde yapabiliriz.
let ad = 'John'; |
let mesaj = `Merhaba ${ad}!`; |
console.log(mesaj); // Merhaba John! |
Template Strings kullanarak değişkenleri, ifadeleri ve hatta diğer template stringleri dinamik bir şekilde birleştirerek daha karmaşık metinler oluşturabiliriz.
Template Strings özelliği JavaScript ile birlikte gelen bir özelliktir ve modern web tarayıcıları tarafından desteklenir. Template Strings kullanırken kodun okunabilirliğini artırmak ve daha az hata yapmak için bir kod editörü kullanmanız önerilir.
Temel Template String Kullanımı
JavaScript'te Template Strings kullanarak metin içerisinde değişkenlerin kullanımı oldukça kolaydır. Bir değişkeni metin içerisinde kullanmak için ${} işaretleri kullanılır.
Örneğin, let ad = "John"; değişkeni tanımlanmış olsun. Bu değişkeni bir metin içerisinde kullanmak için `Merhaba ${ad}` şeklinde yazabiliriz. Böylece, değişken kullanımını kolayca gerçekleştirebiliriz.
Değişken Adı | Değişken İçeriği |
---|---|
ad | "John" |
Yukarıdaki örnekte ${ad} ile ad değişkeninin değeri metin içerisinde yerine yazılmıştır.
Template Strings ile kullanabileceğimiz değişkenler sadece string değil, number, boolean ve obje olarak tanımlanmış değişkenler de olabilir. Bu şekilde kullanım, kodun okunabilirliğini artırır ve daha kolay bir şekilde anlaşılmasını sağlar.
${}Template Strings kullanarak değişkenleri metin içerisinde kullanmak için ${}işaretleri kullanılır. Örneğin, bir kullanıcının adını ve soyadını aldığımızda bu bilgileri birleştirerek bir metin oluşturmak isteyebiliriz. Bu durumda, ad ve soyad değişkenlerini bir araya getirebiliriz:let ad = 'John';let soyad = 'Smith';let tamIsım = `${ad} ${soyad}`;console.log(tamIsım);
Template Strings kullanarak değişkenleri metin içerisinde kullanmak için ${} işaretleri kullanılır. İşaretlerin arasına yazdığımız değişkenler, Template String içerisinde string olarak görüntülenir. Ayrıca işaretlerin arasına matematiksel işlemler de yazabiliriz, böylece sonucu direkt olarak Template String içerisinde görebiliriz.
Örnek: | Çıktı: |
let ad = "John"; | Adı: John Soyadı: Smith Tam Adı: John Smith Yaşı: 32 Toplam: 42 |
Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi, değişkenler arasında matematiksel işlemler de yapılabilir. Template String içerisindeki herhangi bir değişken, ihtiyacımız olan herhangi bir yerde çağrılabilir. Template Strings kullanarak oluşturduğumuz metinler, normal stringler gibi kullanılabilir. Böylece, HTML kodları gibi dinamik metinler oluşturabiliriz.
Dizi Verilerini Template String'lerle Kullanmak
${} işareti içerisinde indeks numarasını belirtmemiz yeterlidir. Bu sayede tek bir string içerisinde birden fazla değişkeni kullanabiliriz. Örneğin, aşağıdaki dizi içerisindeki elemanları bir template string içerisinde kullanmak için şu şekilde bir kod yazabiliriz:
```let dizi = ['elma', 'armut', 'portakal'];let metin = ` İlk meyve: ${dizi[0]} İkinci meyve: ${dizi[1]} Üçüncü meyve: ${dizi[2]}`;console.log(metin);```
Bu örnekte, önce bir dizi oluşturduk ve daha sonra bu diziyi template string içerisine yerleştirdik. ${} işaretleri sayesinde her bir elemanı tek tek çekerek kullanabildik. Bu yöntemle, dinamik bir şekilde değişken içeren metinler oluşturabilir ve kolayca biçimlendirebiliriz.
${}Şablon Literal'ları ve Template Strings Kullanımı
Bu makale, JavaScript'te Şablon Literal'ları ve Template Strings kullanımını anlatıyor.
Şablon Literal'ları Nedir?
Şablon Literal'ları, özel karakterler kullanılarak metinleri kolayca biçimlendirip birleştirmemizi sağlayan bir yapıdır. Bu yapı, tek tırnak veya çift tırnak kullanımından kurtulmamızı sağlar ve daha okunaklı bir şekilde kod yazmamıza olanak tanır.
Template Strings Nedir?
Template Strings, Şablon Literal'ları ile birlikte kullanılan ve çift tırnak veya tek tırnak yerine ters tırnak işaretleri (`) ile belirtilen metinlerdir. Bu yapı, Şablon Literal'ları gibi metinleri kolayca biçimlendirip birleştirmemizi sağlar.
Temel Template String Kullanımı
Template Strings kullanarak değişkenleri metin içerisinde kullanmak için ${} işaretleri kullanılır. Bu işaretlerin içerisine yazılan değişkenler, şablon içerisinde çağrılabilir hale gelir.
Dizi Verilerini Template String'lerle Kullanmak
Template Strings kullanarak bir dizi içerisindeki değerleri metin içerisinde kullanmak için ise ${} işareti içerisinde indeks numarasını belirtmemiz yeterlidir. Bu yapı, dizilerde bulunan değerleri kolayca şablon içerisinde kullanmamızı sağlar.
Koşullu İfadeler ve Döngüler Kullanarak Template Strings Oluşturmak
Template Strings, koşullu ifadeler, döngüler ve diğer JavaScript ifadeleri ile birlikte kullanılarak dinamik bir şekilde metinler oluşturabiliriz. Bu yapılar, şablon içerisinde kullanılarak, farklı şartlara bağlı olarak değişen metinler oluşturulmasını mümkün kılar.
Çok Satırlı Template Strings Oluşturmak
Template Strings ile oluşturulan metinlerde çok satırlı bir içerik oluşturmak için \n karakteri yerine \n` karakterleri kullanılır. Bu yapı, şablon içerisinde daha düzenli ve okunaklı bir metin oluşturulmasına yardımcı olur.
Örnek Template String Kullanımı
Aşağıdaki örnek, bir template string kullanarak değişkenlerin ve koşullu ifadelerin nasıl kullanılabileceğini gösteriyor.
Kod Örneği:
```let ad = 'John';let soyad = 'Smith';let yas = 32;let bilgi = ` Adı: ${ad} Soyadı: ${soyad} Yaşı: ${yas > 30 ? '30 yaşından büyük' : '30 yaşından küçük'}`;console.log(bilgi);```
Çıktı:
```Adı: JohnSoyadı: SmithYaşı: 30 yaşından büyük```
Template Strings ve Şablon Literal'ları, JavaScript programlama dilinde sıklıkla kullanılan yapılardır. Bu yapılardan yararlanarak, kolayca metin oluşturabilir ve değişkenleri şablon içerisinde çağırabiliriz. Ayrıca koşullu ifadeler, döngüler ve diğer JavaScript ifadeleri ile birlikte kullanarak, dinamik ve farklı senaryolara bağlı olarak metinler oluşturabiliriz.
işareti içerisinde indeks numarasını belirtmemiz yeterlidir.Template Strings kullanarak bir dizi içerisindeki değerleri metin içerisinde kullanmak için ise ${} işareti içerisinde dizinin indeks numarasını belirtmemiz yeterlidir. Örneğin, aşağıdaki kod satırında `adlar` isimli bir dizi içerisindeki 0. indeks numarasındaki değer, bir template string içerisinde kullanılmıştır.
Kod | Çıktı |
---|---|
let adlar = ['Ali', 'Ayşe', 'Ahmet'];let isim = `Merhaba ${adlar[0]}!`;console.log(isim); | Merhaba Ali! |
Bu örnekte, `isim` değişkenine atanan template string içerisinde, dizinin 0.indeksindeki `Ali` değeri "+" ile eklenmek yerine, `${adlar[0]}` ifadesi kullanılarak metin içerisinde doğrudan dizinin elemanı kullanılmıştır. Bu kullanım sayesinde, farklı indeks numaralarındaki farklı değerler de kolayca template string içerisinde kullanılabilir.
Koşullu İfadeler ve Döngüler Kullanarak Template Strings Oluşturmak
Template Strings, JavaScript'te metinleri daha kolay bir şekilde biçimlendirmemize ve birleştirmemize olanak sağlar. Bu yapının en önemli özelliklerinden biri de koşullu ifadeler ve döngüler ile birlikte kullanımıdır. Koşullu ifadeler, bir şartın sağlanıp sağlanmadığına göre farklı metinlerin oluşturulmasına yardımcı olurken, döngüler belirli bir şablonu tekrar tekrar kullanmamıza olanak sağlar. Bu kullanım şekli sayesinde değişkenlerin otomatik olarak değişmesi ve dinamik bir şekilde metinlerin oluşturulması mümkün olmaktadır.
Örneğin, bir web uygulaması içerisinde kullanıcının sepetindeki ürünlerin listesi oluşturulacaksa, bu listeyi kolayca Template Strings kullanarak oluşturabiliriz. Üstelik sepetin içeriği her defasında değiştiğinde otomatik olarak template string değişeceğinden, daima güncel bir liste oluşturmuş oluruz. Bunun yanı sıra, koşullu ifadeler ile birlikte belirli bir fiyat aralığına sahip ürünleri farklı şekilde göstermek de mümkündür.
Ürün | Fiyat |
---|---|
Ürün 1 | 10 TL |
Ürün 2 | 20 TL |
Ürün 3 | 30 TL |
Yukarıdaki tabloya bakacak olursak, fiyatı 20 TL'nin altında olan ürünlere "İndirimli" adını vermek istediğimizi varsayalım. Bu durumda, bir döngü kullanarak tüm ürünleri template string içerisinde döndürebilir ve koşullu ifadeler ile 20 TL altındaki ürünlere "İndirimli" etiketi ekleyebiliriz.
let urunler = [ { adi: "Ürün 1", fiyati: 10 }, { adi: "Ürün 2", fiyati: 20 }, { adi: "Ürün 3", fiyati: 30 }];let sepet = `
- ${urunler.map(urun => `
- ${urun.adi} - ${urun.fiyati} TL ${urun.fiyati < 20 ? '- İndirimli' : ''} `).join('')}
Bu örnek kod parçasında yer alan map()
ve join()
fonksiyonları, döngüleri oluşturmak için kullanılır. Bu sayede, ürünlerin listesi kolayca oluşturulur ve koşullu ifadeler ile 20 TL altındaki ürünlere "İndirimli" etiketi eklenir. Sonuç olarak, sepet içeriği otomatik olarak güncellenir ve her kullanıcıya farklı bir sepet listesi oluşturulmuş olur.
Çok Satırlı Template Strings Oluşturmak
JavaScript'te Template Strings ile oluşturulan metinler sadece tek satırdan oluşmazlar. Çok satırlı metinler oluşturmak için öncelikle \n karakterini kullanmamız gerekiyor. Ancak Template Strings içerisinde \n karakteri tek başına kullanılamaz. Bunun yerine \n` karakterleri kullanılır.
Örneğin, aşağıdaki kodda bir Template String içerisinde iki farklı satırda metinler kullanılmıştır:
```let isim = 'Ayşe';let meslek = 'mühendis';let bilgi = `İsim: ${isim}Meslek: ${meslek}`;console.log(bilgi);```
Bu kodun çıktısı aşağıdaki gibidir:
```İsim: AyşeMeslek: mühendis```
Görüldüğü gibi, Template Strings kullanılarak oluşturulan metinler çok satırlı bir içerik oluşturmak için oldukça kullanışlıdırlar. Ancak, \n` karakterleri yerine sadece \n karakteri kullanıldığında iki ayrı satırda metinler oluşturulamaz ve hata verir. Bu nedenle Template Strings kullanırken çok satırlı bir içerik oluşturmak istediğimizde \n` karakterini kullanmamız gerekmektedir.
Örnek Template String Kullanımı
Bu örnek, template string kullanarak değişkenlerin ve koşullu ifadelerin JavaScript'te nasıl kullanılabileceğini gösteriyor. Öncelikle, bir isim, soyisim ve yaş değişkeni oluşturuyoruz ve template string kullanarak bu değişkenleri bir metin içinde birleştiriyoruz.
Kod | Çıktı |
---|---|
|
|
Bu örnekte, template string içinde ilk iki satırı değişkenler ile oluşturduk ve yaş değişkenini bir koşullu ifade kullanarak bir metin içinde gösterdik. Yaş değişkeni 30'dan büyükse "30 yaşından büyük" ifadesi gösterilir, değilse "30 yaşından küçük" ifadesi gösterilir. Bu, template stringlerin dinamik metin oluşturmak için ne kadar kullanışlı olduğunu gösterir.
Kod Örneği:
Bu örnekte, bir template string kullanarak değişkenlerin ve koşullu ifadelerin nasıl kullanılabileceğini gösteriyoruz. Örnekte, ad, soyad ve yaş adlı üç farklı değişkenimiz bulunmaktadır. Template string içerisinde oluşturulan bilgi değişkeninde bu değişkenler kullanılmıştır. Yaş değişkeni 30'dan büyük olduğunda template string içerisinde bunu '30 yaşından büyük' olarak gösteriyoruz. Aksi takdirde template string içerisinde '30 yaşından küçük' olarak gösteriyoruz. Bu örnekte, koşullu ifadelerin template string'lerle nasıl kullanılabileceğini anlatıyoruz.
Bu örnek kodu kullanarak, template string'leri kullanarak dinamik metinler oluşturabilirsiniz. Template string'leri kullanarak, değişkenleri kolayca yerleştirebilir, dizi verilerini metin içinde kullanabilir ve koşullu ifadeler ile metinler oluşturabilirsiniz. Template string'leri kullanmak, kod yazmayı kolaylaştırır ve okunaklılığı artırır.
let adJavaScript'te Şablon Literal'ları ve Template Strings kullanımı oldukça önemlidir. Bu yapılar sayesinde metinleri kusursuz bir biçimde birleştirebilir ve kullanabiliriz. Şablon Literal'ları, JavaScript'te metinlerde özel karakterler kullanarak kolayca biçimlendirip birleştirmemizi sağlayan bir yapıdır. Template Strings ise Şablon Literal'ları ile birlikte kullanılan ve çift tırnak veya tek tırnak yerine ters tırnak işaretleri (`) ile belirtilen metinlerdir.
Template Strings sayesinde değişkenleri metin içerisinde kullanabiliyoruz. Bunun için ${} işaretleri kullanmamız yeterlidir. Ayrıca, bir dizi içerisindeki değerleri de template string'lerle metin içerisinde kullanabiliriz. Bunun için ise ${} içerisinde indeks numarasını belirtmemiz gerekmektedir.
Template Strings, koşullu ifadeler, döngüler ve diğer JavaScript ifadeleri ile birlikte dinamik bir şekilde metinler oluşturabiliriz. Böylece template string'ler sayesinde içerik daha canlı ve etkili hale gelir. Çok satırlı template string'ler de oluşturulabilir. Bu durumda \n karakteri yerine \n` karakterleri kullanılır.
Aşağıdaki örnek, bir template string kullanarak değişkenlerin ve koşullu ifadelerin nasıl kullanılabileceğini gösteriyor.
```let ad = "John";let soyad = "Smith";let yas = 32;let bilgi = ` Adı: ${ad} Soyadı: ${soyad} Yaşı: ${yas > 30 ? '30 yaşından büyük' : '30 yaşından küçük'}`;console.log(bilgi);```
Bu örnek, değişkenlerin ve koşullu ifadelerin template string'ler aracılığıyla nasıl kullanılabileceğini gösteriyor. Örnekte, ad, soyad ve yaş değişkenleri String ve Number tiplerinde tanımlandı. Sonrasında, bilgi adında bir değişken oluşturuldu ve içerisine template string kullanılarak değişkenler metin içerisinde kullanılarak tanımlandı. Yaş değişkeni için ise koşullu ifade kullanıldı. Sonuç olarak, console ekranında template string içerisindeki değerler görüntülendi.
JavaScript'te Şablon Literal'ları ve Template Strings kullanımı oldukça kolaydır ve güçlü bir araçtır. Bu yapılar sayesinde metinler kolayca birleştirilebilir ve dilediğimiz şekilde biçimlendirebiliriz. Template Strings, dinamik içerik oluşturma konusunda bize büyük bir kolaylık sağlar.
JohnJohn, bir template string örneği kullanılarak nasıl bir metin içerisinde tanımlanabileceğini gösteren bir isimdir. Template Strings, JavaScript'te metinlerin dinamik bir şekilde oluşturulmasını sağlayan bir yapıdır. Örnek olarak, bir kullanıcının adı, soyadı ve yaş bilgilerini içeren bir metin oluşturma işlemi gerçekleştirilebilir. Bu sayede kullanıcının bilgileri dinamik bir şekilde metin içerisinde kullanılabilir.
;Şablon Literal'ları, JavaScript'te özel karakterler kullanılarak metinleri kolayca birleştirip biçimlendirmemizi sağlayan bir yapıdır. Bu yapı sayesinde "+" işareti ile uzun metinler oluşturmaktan kurtuluruz. Bunun yerine '${}' işaretleri kullanarak değişkenleri metinler içerisinde kullanabiliriz. Örneğin, aşağıdaki kod parçasında iki değişken birleştirilerek yazdırılmak isteniyor.
Örnek Kod: | let ad = "John"; | let soyad = "Smith"; | console.log("Benim adım " + ad + " " + soyad + "dır."); |
---|
Yukarıdaki kod parçası, Şablon Literal'ları kullanılarak daha kısa şekilde ifade edilebilir.
Örnek Kod: | let ad = "John"; | let soyad = "Smith"; | console.log(`Benim adım ${ad} ${soyad}'dır.`); |
---|
Şablon Literal'larının avantajlarından bir diğeri, uzun dizeleri biçimlendirme ihtiyacı olduğunda tek tırnak veya çift tırnak kullanmaya gerek kalmadan ters tırnak işareti (`) kullanarak metni belirtebilmemizdir.
let soyadJavaScript'te let
kelimesi ile oluşturulan soyad
değişkeni, bir kişinin soyadını tutmak için kullanılabilir. Bu değişken sayesinde, bir form girdisinden veya kullanıcının seçiminden alınan verilerin, bir template string içerisinde görüntülenmesi mümkün hale gelir. Örneğin:
Kod | Çıktı |
---|---|
| Adı: John Soyadı: Smith |
Bu örnekte, template string içerisinde ${soyad}
olarak belirtilen yer, let soyad
değişkeninin içeriği olan "Smith" değeri ile değiştirilerek "Adı: John Soyadı: Smith" çıktısı elde edilir.
Değişken isimlerinin, daha anlaşılır olması için Türkçe karakterlerin kullanılmaması önerilir. Bunun yerine, İngilizce karakter setindeki karşılıkları olan a, c, e, g, i, n, o, s, u, ve y, gibi karakterler tercih edilebilir.
SmithSmith is a common surname, and it has a significant role in various cultures and parts of the world. In English, Smith means someone who works with metal, and historically, smiths used to be skilled craftsmen who created metal items like weapons and tools. This surname is prevalent among people of English, Scottish, Irish, and German ancestry.
Smith is also a popular surname in the United States, and it is the most common surname among non-Hispanic white Americans and African Americans. In addition, many famous people bear this surname, such as Will Smith, Sam Smith, Maggie Smith, and Jaden Smith.
Furthermore, the Smith surname can refer to John Smith or Joseph Smith, who hold significant historical importance. John Smith was an English explorer who played a vital role in early American colonial history. He helped establish the Jamestown colony in Virginia and is also known for his interaction with the Native American princess Pocahontas. Joseph Smith was an American religious leader who founded the Latter-Day Saints movement, also known as the Mormon Church.
Overall, the surname Smith has a rich history and is prevalent in various cultures and parts of the world. It is a surname that holds significant importance and has been passed down through generations.
;Eğer bir JavaScript projesi üzerinde çalışıyorsanız ve metin içerisinde sürekli olarak değişken kullanmanız gerekiyorsa, Şablon Literal'ları ve Template Strings kullanarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Template Strings, kolay bir şekilde değişkenleri metin içerisinde kullanmamızı sağlar ve kodun okunabilirliğini arttırır. Aynı zamanda koşullu ifadeler ve döngüler de kullanarak dinamik metinler oluşturabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, bir kullanıcının adı, soyadı ve yaşı var ise bu bilgileri bir metin içerisinde kullanmak oldukça kolay olacaktır. Bunun için dizi verilerindeki gibi şöyle bir kullanım yapabilirsiniz:let ad = 'John';
let soyad = 'Smith';
let yas = 32;
let bilgi = `
Adı: ${ad}
Soyadı: ${soyad}
Yaşı: ${yas > 30 ? '30 yaşından büyük' : '30 yaşından küçük'}
`;
console.log(bilgi);
let isimler = ['John', 'Sarah', 'David'];
let liste = `
- ${isim} `).join('')}
${ isimler.map((isim) => `
`;
console.log(liste);
Bu kullanım ile bir dizi verisini kolay bir şekilde metin içerisinde listeye dönüştürdük. Şablon Literal'ları ve Template Strings, JavaScript'teki metin işlemlerini kolaylaştırırken aynı zamanda kodun okunabilirliğini arttırır ve dinamik metinler oluşturmanıza olanak tanır.let yas
Aşağıdaki örnek, Template Strings kullanarak değişkenlerin ve koşullu ifadelerin nasıl kullanılabileceğini gösteriyor. Bu örnekte, let yas = 32;
değişkeni de kullanılarak Template Strings ile dinamik bir metin oluşturuluyor.
Temel olarak, değişkenler metin içerisinde ${}
işaretleri ile kullanılır. Örneğin, bu örnekte ad
, soyad
ve yas
değişkenleri Template String içerisinde kullanılıyor. Ayrıca, yas
değişkeninin değerine göre koşullu bir ifade de kullanılıyor.
Kod: |
---|
let ad = "John";let soyad = "Smith";let yas = 32;let bilgi = ` Adı: ${ad} Soyadı: ${soyad} Yaşı: ${yas > 30 ? '30 yaşından büyük' : '30 yaşından küçük'}`;console.log(bilgi); |
Bu örnek Template Strings kullanarak bir metin oluşturur. ad
, soyad
ve yas
değişkenleri, ${}
işaretleri kullanılarak metin içerisinde kullanılır. Bu, teker teker değişkenleri metin olarak birleştirmek yerine, tek bir string içerisinde değişkenleri kullanarak daha kolay bir şekilde birleştirmemizi sağlar.
Ayrıca, yas
değişkeninin değerine göre koşullu bir ifade kullanılıyor. Eğer yas
değişkeninin değeri 30'dan büyükse "30 yaşından büyük" metni, değilse "30 yaşından küçük" metni Template String içerisinde yer alacak şekilde belirleniyor.
JavaScript'te Şablon Literal'ları ve Template Strings kullanımına ilişkin örnek bir yazımızda, örnekteki kullanım şekillerine değinmiştik. Şimdi ise let bilgi = ` kod bloğunu inceleyelim. Bu kod bloğu, bir template string kullanarak değişkenlerin ve koşullu ifadelerin nasıl kullanılabileceğini göstermektedir.
Bu örnekte, ad, soyad ve yas değişkenleri tanımlanmıştır. Daha sonra ise let bilgi = ` kod bloğunu kullanarak, bu değişkenlerle bir metin oluşturulmuştur. Şablon Literal'ları ile birlikte kullanılan ${} işaretleri sayesinde, değişkenler kolayca metnin içerisine yerleştirilebilmektedir.
Ayrıca, yas > 30 ? '30 yaşından büyük' : '30 yaşından küçük' ifadesi koşullu bir ifade kullanarak, yaş değişkeninin 30'dan büyük veya küçük olması durumuna göre metnin içerisinde farklı bir metin yazılmasını sağlamaktadır.
Bu örnekte görüldüğü gibi, Şablon Literal'ları ve Template Strings kullanımı kodların daha okunaklı hale gelmesini ve metinlerin dinamik bir şekilde oluşturulmasını sağlamaktadır.
Adı: ${ad}Adı: ${ad} şeklinde kullanılan Template Strings, değişkenlerin metin içerisine kolayca eklenmesini sağlar. Bu işlem sayesinde daha okunaklı ve anlaşılır kodlar yazılabilir. Özellikle dinamik olarak oluşturulması gereken içeriklerde Template Strings kullanımı oldukça faydalıdır. Yukarıdaki örnek kodda da görüldüğü gibi, ad değişkeninin içeriği kolayca metin içerisine eklenerek bir çıktı elde edilmiştir.
Soyadı: ${soyad}Soyadı, Template Strings kullanımı sırasında değişkenlerden biridir. Yukarıdaki örnekte, soyad değişkeni John Smith olarak tanımlandı ve ${soyad} ifadesi kullanılarak metin içerisinde kullanıldı. Bunu yapmak için, soyad değişkeni başka değişkenler gibi backtick işaretleri arasında tanımlandı ve ${soyad} ifadesi ile metin içerisine yerleştirildi. Template Strings kullanarak değişkenleri metin içerisinde kolayca entegre edebiliriz. Bu sayede, değişkenlerin tek tek kullandığımız dönemlerdeki uzun süreli yazım işlemlerinden kurtulmuş oluruz.
Yaşı: ${yas > 30 ? '30 yaşından büyük' : '30 yaşından küçük'}JavaScript'te Template Strings kullanarak dinamik bir şekilde metinler oluşturabiliriz. Örneğin, yukarıdaki kod örneğinde yas değişkeni kontrol edilerek "adı: John, soyadı: Smith, yaşı: 30 yaşından büyük" şeklinde bir metin oluşturulmuştur. Burada ${} işareti içerisinde yer alan koşullu ifadenin sonucuna göre metnin içeriği değiştirilir.
Bu yöntem, çok basit bir şekilde koşullu ifadelerin metin içerisinde kullanılabilmesini sağlar. Benzer bir şekilde, döngüler kullanarak da template strings oluşturabiliriz. Bu sayede verilerimizi daha okunaklı bir şekilde gösterebilir ve kodun daha anlaşılır olmasını sağlayabiliriz.
`;Template string ve şablon literal yapıları, JavaScript programlama dilinde metinleri biçimlendirip birleştirmek için kullanılan önemli bir yapıdır. Bu yapılar sayesinde kodlarımız daha okunaklı ve anlaşılır hale gelirken aynı zamanda işlemlerimizi de kolaylaştırırız.
Şablon literal'ları, özel karakterler kullanılarak metinlerin daha kolay bir şekilde biçimlendirilmesine imkan tanır. Template strings ise şablon literal'ları ile birlikte kullanılan ve metinleri belirtmek için ters tırnak işaretleri (`) kullandığımız yapıdır.
Template strings kullanırken değişkenleri metin içerisinde kullanmak için ${} işaretleri kullanabiliriz. Ayrıca, bir dizi içerisindeki değerleri metin içerisinde kullanmak için ${} işareti içerisinde indeks numarasını belirtmemiz yeterlidir.
Template strings, koşullu ifadeler ve döngüler gibi JavaScript ifadeleri ile birlikte kullanılarak dinamik bir şekilde metinler oluşturabiliriz. Ayrıca, çok satırlı template strings oluştururken de \n` karakterleri kullanmamız gerekmektedir.
Aşağıdaki örnek ise bir template string kullanarak değişkenlerin ve koşullu ifadelerin nasıl kullanılabileceğini gösterir:
let ad = "John"; |
let soyad = "Smith"; |
let yas = 32; |
let bilgi = ` |
Adı: ${ad} |
Soyadı: ${soyad} |
Yaşı: ${yas > 30 ? '30 yaşından büyük' : '30 yaşından küçük'} |
`; |
console.log(bilgi); |
Yukarıdaki örnekte, ad, soyad ve yas değişkenleri kullanılarak bir bilgi string'i oluşturulmuştur. Koşullu ifade kullanılarak yaş durumu ifade edilirken, diğer değişkenler template strings kullanılarak metin içerisine yerleştirilmiştir.
Kısacası, şablon literal ve template string yapıları JavaScript programlama dilinde metinlerin daha kolay bir şekilde biçimlendirilmesini ve kodların daha anlaşılır hale gelmesini sağlar. İleri seviye JavaScript programlama çalışmaları yaparken mutlaka bu yapılara hakim olmak gerekmektedir.
console.log(bilgi);Yukarıdaki örnekte, bir Template String kullanarak değişkenlerin ve koşullu ifadelerin nasıl kullanıldığını gösterdik. Oluşturulan String'in sonucunu görebilmek için console.log(bilgi); komutunu kullanıyoruz. Bu komut, bilgi değişkeninin içerdiği metni konsolda görüntülememizi sağlar.
Kod çalıştırıldığında, konsolda aşağıdaki çıktı oluşacaktır:
Çıktı | Açıklama |
---|---|
Adı: John | Kullanıcının adı |
Soyadı: Smith | Kullanıcının soyadı |
Yaşı: 30 yaşından büyük | Kullanıcının yaşı, koşul ifadesine göre belirtiliyor |
Bu örnekte, bir Template String kullanarak değişkenleri ve koşullu ifadeleri bir araya getirerek dinamik bir metin oluşturduk. Bu yapının kullanımı, özellikle büyük ölçekli projelerde kodun okunabilirliğini ve bakımını kolaylaştırır.
```Aşağıdaki kod örneği, bir template string kullanarak değişkenlerin ve koşullu ifadelerin nasıl kullanılabileceğini gösteriyor:
Kod: |
|
---|
Aşağıdaki ekran çıktısı, kodun template string kullanarak oluşturulan metinini gösterir:
- Adı: John
- Soyadı: Smith
- Yaşı: 30 yaşından büyük
Çıktı:
Kodumuzu çalıştırdığımızda, aşağıdaki çıktıyı elde ederiz:
Çıktı: |
---|
Adı: John |
Soyadı: Smith |
Yaşı: 30 yaşından büyük |
Bu çıktı, önceki kod örneğindeki template string yapılarının doğru şekilde kullanıldığını göstermektedir. Ad, soyad ve yaş değişkenleri, template string içinde kullanılmış ve yaşı 30'dan büyük olanlar için "30 yaşından büyük", diğerleri için ise "30 yaşından küçük" ifadesi yazdırılmıştır.
Adı: JohnBir template string kullanarak değişkenlerin nasıl kullanılacağına dair bir örnek verelim. Bu örnekte adı John olan bir kişinin bilgilerini içeren bir metin oluşturacağız.
let ad = 'John';let soyad = 'Smith';let yas = 32;let bilgi = ` Adı: ${ad} Soyadı: ${soyad} Yaşı: ${yas > 30 ? '30 yaşından büyük' : '30 yaşından küçük'}`;console.log(bilgi);
Yukarıdaki kod örneği, "Adı: John", "Soyadı: Smith" ve "Yaşı: 30 yaşından büyük" gibi bilgileri içeren bir metin oluşturur. Gördüğümüz gibi, template stringler kullanarak değişkenlerin metinlere kolayca dahil edilmesi mümkündür.
Soyadı: SmithYukarıdaki örnekte, Template Strings kullanılarak değişkenlerin nasıl metin içinde kullanılabileceğini gösteren bir örnek verilmiştir. Bu örnekte adı John ve soyadı Smith olan bir kişinin yaşı 32'dir. Template Strings ile oluşturulan bilgi değişkeninde, ad, soyad ve yaş değişkenleri ${} işareti kullanılarak metin içinde yer almaktadır. Bu sayede değişkenleri teker teker birleştirmek yerine, kolayca bir metin içinde kullanılabilmektedir.
Yaşı: 30 yaşından büyükTemplate Strings, koşullu ifadeler ve döngüler kullanılarak dinamik metinler oluşturabildiğimiz bir yapıdır. Yukarıdaki örnekte ${yas} değişkeninin değeri 32 olduğu için koşullu ifade olarak '30 yaşından büyük' çıktısı verilmiştir. Ancak ${yas} değeri 30 ve altında olsaydı, koşullu ifade olarak '30 yaşından küçük' çıktısı verilecekti. Bu sayede template strings ile değişkenlerin değerleri, koşulları ve döngüleri kullanarak esnek ve dinamik metinler oluşturabiliyoruz.
```Kod Örneği```Bir örnek kod kullanarak, Şablon Literal'ları ve Template Strings kullanımını daha iyi anlayabiliriz.
```let ad = "John";let soyad = "Smith";let yas = 32;let bilgi = ` Adı: ${ad} Soyadı: ${soyad} Yaşı: ${yas > 30 ? '30 yaşından büyük' : '30 yaşından küçük'}`;console.log(bilgi);```
Kodda, öncelikle değişkenler ad, soyad ve yas tanımlanır. Daha sonra ise bilgi değişkeni, Template String yapısı kullanarak oluşturulur. Bilgi değişkeninin içinde, ad, soyad ve yas değişkenlerinin metin içerisinde nasıl kullanılabileceğini görebilirsiniz.
Son olarak, oluşturulan bilgi değişkeni console.log() metodu ile konsola yazdırılır. Bu sayede, Şablon Literal'ları ve Template Strings kullanımı ile dinamik bir şekilde metinler oluşturma işlemi gerçekleştirilir.