PWA'lar iOS ve Android Uygulama Mağazalarında Neden Listelenmiyor?

PWA'lar iOS ve Android Uygulama Mağazalarında Neden Listelenmiyor?

PWA'lar, web tarayıcıları için tasarlanmış olsa da, birçok geliştiricinin neden önemli uygulama mağazalarında listelenmediği konusu hala belirsizliğini koruyor Google Play, beta programı aracılığıyla PWA'ları destekliyor olsa da, tam bir çözüm sunmuyor App Store ise, PWA'ları desteklemediğinden Safari tarayıcısında çalıştırılabilir Farklı alternatif uygulama mağazaları da PWA'ları desteklemez PWA'lar, web tarayıcılarında hızlı ve kolay kullanım sağlasa da, uygulama mağazalarındaki mobil uygulamalar belirli bir işletim sistemi ve cihazlar için optimize edilir ve kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunarlar Bu farklılıklar nedeniyle, PWA'ların uygulama mağazalarında yer alması için daha çalışmalar yapılması bekleniyor

PWA'lar iOS ve Android Uygulama Mağazalarında Neden Listelenmiyor?

PWA'lar, günümüzde mobil uygulama dünyasında oldukça popüler hale gelmiş olsa da, birçok web geliştiricinin kafasındaki soru işareti, neden PWA'ların iOS ve Android uygulama mağazalarında listelenmediği konusu. Halbuki PWA'ların uygulama mağazalarında yer alması, hem geliştiriciler hem de kullanıcılar için büyük bir avantaj sağlar. Peki neden PWA'lar iOS ve Android uygulama mağazalarında yer almıyor? Bunun nedeni, PWA'ların ve uygulama mağazalarının arasındaki temel farklılıklardır. PWA'lar genellikle web tarayıcıları için tasarlanırken, uygulama mağazaları için hazırlanan uygulamalar, belirli bir işletim sistemi ve cihazlar için optimize edilir.

Google Play, Android işletim sistemine sahip cihazlar için uygulama mağazası görevi görür. Ancak Google Play, PWA'ları henüz tam olarak desteklemezken, PWA'ların Google Play'de listelenmesine izin veren bir beta programı

bulunmaktadır. Farklı alternatif uygulama mağazalarının da genellikle PWA'ları desteklemediği bilinmektedir.

iOS'ta ise, uygulama mağazası görevini App Store üstlenir. Ancak App Store, PWA'ları desteklemediğinden PWA'lar Safari tarayıcısında doğrudan çalıştırılabilir. Her ne kadar bu durum, birçok kullanıcının uygulama mağazasından PWA'ları indirmesi ihtiyacını ortadan kaldırsa da, geliştiricilerin uygulama mağazalarında yer almak istemesi ve kullanıcıların da PWA'ları uygulama mağazalarından kolayca indirerek kullanabilmeleri isteği, PWA'ların uygulama mağazalarında yer almasını gerektirir.

Son olarak, PWA'ların uygulama mağazalarında yer alması, kullanıcıların daha kolay ve hızlı bir şekilde erişmelerini sağlayacağından, konu hakkında yapılan çalışmaların artması beklenmektedir.


PWA ve Uygulama Mağazaları Arasındaki Farklar Nelerdir?

PWA'lar, genellikle web tarayıcılarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu, uygulama geliştirme aşamasına ihtiyaç duymadan web sitesinde yayımlanabilir veya kurulum gerektirmeden kullanıcılara sunulabilir. Aynı zamanda, PWA'lar, web tarayıcılarda gezinirken yavaş yükleme sürelerine neden olan sayfa yeniden yükleme ihtiyacını ortadan kaldırmak için hafızada saklanabilen bir önbellek mekanizmasına sahiptir.

Diğer yandan, mobil uygulamalar, belirli bir işletim sistemi (iOS veya Android) ve cihazlar için optimize edilir. Bu nedenle, kullanıcılara daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilirler ve daha hızlı çalışabilirler. Uygulama mağazalarına yüklenerek, kullanıcılara uygulamalara erişim için bir yol sağlarlar.

PWA'lar Uygulama Mağazaları
Web tarayıcılarda kullanılmak için tasarlanmıştır. Belirli bir işletim sistemi ve cihazlar için optimize edilir.
Uygulama geliştirme aşamasına ihtiyaç duymadan yayınlanabilir. Uygulama geliştirme aşamasını gerektirir.
Önbellek mekanizmasına sahip. Ayrı bir yükleme veya kurulum gerektirir.

Özetlemek gerekirse, PWA'lar web tarayıcıları için tasarlanmışken, uygulama mağazalarında yer alan uygulamalar ise belirli bir işletim sistemi ve cihazlar için geliştirilir.


Android Uygulama Mağazası ve PWA'lar

Android işletim sistemine sahip akıllı cihazlar kullanıcılarının Google Play aracılığıyla uygulama indirme işlemlerini yaptığını hepimiz biliyoruz. Ancak, Google Play maalesef PWA'ları tam olarak desteklemiyor. Google Play, beta programı aracılığıyla PWA'ları listeleme imkanı sunuyor. Ancak beta programı, kullanıcılara tam olarak hazır bir çözüm sunmuyor. Bununla birlikte, beta programı sayesinde PWA'lar, Android cihazlarında uygulama mağazasından indirilebiliyor.

Bu durum, hem PWA'ları oluşturan geliştiriciler hem de kullanıcılar açısından bir dezavantaj olarak görülüyor. PWA'ların beta programda listelenebilmesi, kullanıcıların hoşuna gitmeyen bir durum. Fakat umut verici olan bir diğer durum ise, Google'ın gelecekteki güncellemelerinde PWA'ların tam olarak destekleyeceği yönünde.


Diğer Alternatif Uygulama Mağazaları

Bazı kullanıcılar, Android ve iOS işletim sistemine sahip cihazlarda uygulama mağazalarının yanı sıra alternatif uygulama mağazalarını da kullanıyorlar. Ancak alternatif uygulama mağazaları da ne yazık ki PWA'ları desteklememektedirler. Bu durum, alternatif uygulama mağazalarında bulunan uygulamaların belirli bir işletim sistemi veya cihaz için optimize edildiği gerçeğiyle de ilgilidir. PWA'lar, çeşitli işletim sistemleri ve cihazlar tarafından kullanılabilmesi için web tarayıcısında çalıştığından, alternatif uygulama mağazaları için optimize edilme ihtiyacı yoktur.

Ayrıca, bazı alternatif uygulama mağazaları, korsan uygulamaların dağıtımı için kullanılır. Bu da PWA'ların alternatif uygulama mağazalarında listelenmesi halinde, PWA'lara karşı bir güvenlik açığı oluşturabilir. Bu nedenle, PWA'ların herhangi bir alternatif uygulama mağazasında yer almaması normal bir durumdur.

İşletim sistemleri ve uygulama mağazaları hakkında bilgi sahibi olmak, PWA'ları geliştirenler için önemli bir konudur. Hangi işletim sistemi veya uygulama mağazası için uygulama tasarlandığı, geliştirme aşamasında göz önünde bulundurulmalıdır. PWA'lar, web tarayıcılarında tam anlamıyla çalışabilmeleri ve optimize edilmeleri için gerekli yapılandırma ayarlarına sahip olmalıdır.


iOS Uygulama Mağazası ve PWA'lar

iOS işletim sistemi, uygulama mağazası olarak App Store'ı kullanmaktadır. Ancak, App Store PWA'ları desteklememektedir. Bu da birçok web geliştiricinin kafasında soru işaretleri yaratmaktadır. Ancak, Apple kullanıcıları, PWA'ları App Store'dan indirip yükleyemese de, Safari tarayıcısı üzerinden doğrudan çalıştırabilirler.

Özellikle son dönemde Apple, PWA'lar konusunda biraz daha esnek davranmaya başlamıştır. Safari'de PWA'ların daha rahat çalışması için bazı özellikler eklemişlerdir. Bununla birlikte, App Store'da bulunmasalar da, kullanıcılar Safari'de kolaylıkla erişebilirler.