Yurtdışında çalışırken kriz yönetimi önemlidir Olası problemlere karşı tedbirler almak için hazırlıklı olun Bu blog yazısında, yurtdışında olabilecek krizler hakkında bilgi edineceksiniz ve nasıl yanıt vereceğinizi öğreneceksiniz

Yurt dışında çalışmak oldukça zorlayıcı olabilir. Farklı bir ülkenin işleyişine, kültürüne ve yasal mevzuatına uyum sağlamak gerekebilir. Bununla birlikte, kriz durumlarında nasıl davranılacağı konusunda hazırlıklı olmak da son derece önemlidir. Bu yazımızda, yurt dışında çalışırken karşılaşabileceğiniz olası problemlere karşı hangi tedbirleri alabileceğiniz konusunda bilgi veriyoruz.
Çalışacağınız ülkenin kültürü, gelenekleri, işleyişi ve yasal mevzuatı hakkında detaylı bir araştırma yapmak ilk adım olmalıdır. Böylece, farklılıklara hızlı bir şekilde uyum sağlayabilirsiniz.
Seyahat güvenliği ile ilgili bilgilere vakıf olmak önemlidir. Seyahat edilecek ülkeye uygun seyahat sigortası yaptırmak da bu noktada oldukça önemlidir. Ayrıca, bu sigortanın kapsamını detaylı bir şekilde okuyun.
Farklı bir kültürde çalışmak oldukça zor olabilir. Adaptasyon sürecinin kısalması adına, kültür şokunu en aza indirerek farklılıklara açık bir zihinle işe başlamanız gerekiyor.
Çalışacağınız ülkede konuşulan dili öğrenmek, dil bariyerlerini aşmak için oldukça önemlidir. Bu sayede, farklı kültürlere de köprü oluşturabilirsiniz.
Çalışacağınız şirketin vereceği eğitimlere ve oryantasyonlara katılmak, iş yapış şekillerini öğrenmek adına son derece önemlidir. Bu eğitimler size kriz durumlarında nasıl hareket edeceğinize dair farklı perspektifler de kazandırabilir.
Doğal afetleri veya politik istikrarsızlıkları olan yerlerde çalışacaklar için kriz yönetimi planı önemlidir. Bu planı detaylı bir şekilde okuyun ve nasıl uygulanacağına dair bir fikriniz olsun.
Olumlu bir imaj yaratmak için, olumlu, yapıcı ve güçlü bir iletişim stratejisi takip etmek son derece önemlidir. Olası bir sorun ve kriz durumunda, hoşgörülü ve empatik bir tavır sergilemek gerekiyor.
Şirketinize ait sosyal medya hesaplarını yönetmekle sorumluysanız, sosyal medya yönetimi konusunda nitelikli olmanız gerekir. Kriz yönetimi için hazırlıklı olmanız ve hızlı bir şekilde yanıt vermeniz gerekiyor.
Hedef kitlenize yönelik iletişim stratejisi oluşturmak ve yerel medya ve basına verilecek demeçleri de son derece önemlidir.
Pandemik durumlarda iş seyahatleri veya yurt dışı görevleri iptal edilmek için bir gerekçe olabilir. Eğer işinize devam etmeniz gerekiyorsa, pandemi ile ilgili ilk yardım ve sağlık hizmetlerini tetikte tutun.
Evde çalışmak, yeni bir düzen kurmayı gerektirir. Bölgenizdeki vakalar ve istatistikler hakkında bilgilendirilin. Olası bir kilitlenme durumunda, çalışmalarınızı nerede sürdüreceğinize dair kapsamlı bir planınızın olduğundan emin olun.
Fiziksel mesafeye dikkat edin ve özellikle kalabalık alanlardan kaçının. Salgın döneminde hijyen kurallarına titizlikle uymanız gerekiyor.
Sivil kargaşalar, terörist saldırılar gibi olası problemlere karşı hazırlıklı olmak son derece önemlidir. Bu durumlarda empati kurun, yardımlaşma ve belirli süreklilik için birlikte çalışma yönünde motive edin.
Evinizden ayrılmadan önce birçok fiziksel hazırlık yapmanız gerekebilir. Bunlar arasında kıyafet değiştirme, yanınızda ilaç, tıbbi malzeme taşıma ve yaşamsal malzemeleri yanınıza alma gibi detaylar yer alabilir.
Psikolojik olarak hazırlıklı olmak da son derece önemlidir. Pozitif düşüncelerle motive olmak, haritalar ve dokümanlarla hazırlıklı olmak yardımcı olabilir.
Bölge/Araştırma Yapın
Yurtdışında çalışırken en önemli konulardan biri, çalıştığınız bölgenin kültürüne hakim olmak ve buna göre hareket etmektir. Bu nedenle, mümkünse seyahat etmeden önce o bölgeyi incelemek ve araştırmak önemlidir.
Birinci adım olarak, çalışacağınız ülkenin sosyal ve siyasal yapısını, kültürü, gelenekleri ve işleyişini öğrenmek için bir araştırma yapmanız gerekir. Bu araştırmayı yaparken, mümkünse, yetkililer, yerel işletmeler veya diğer kaynaklarla iletişim kurmak da önemlidir.
Bölgenizdeki yasal gereksinimleri ve yasaları öğrenmek de önemlidir. Bu konuda, iş sözleşmenizi, söz konusu ülkenin vergi sistemini, sağlık sigortası gibi konuları mutlaka incelemelisiniz. Bu konuda bir avukat veya danışmanla çalışmanız da faydalı olabilir.
- Çalışacağınız bölgede popüler kültürel espriler ve alışkanlıklar nelerdir?
- Güncel olaylar veya siyasi sorunlar hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?
- Bölgesel yemekler, takımlar veya etkinlikler gibi ilginç yerel bilgiler hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?
Bütün bu ayrıntılara hakim olmak, farklı bir kültüre adapte olmanızı kolaylaştırarak, iş başarınıza daha olumlu bir etki yapacaktır.
Bölgedeki ticari kültürü araştırırken, mümkün olduğunca yerel işletmelerle etkileşimde bulunun ve yerel pazarın nasıl çalıştığını anlamaya çalışın. Böylelikle, iş hedeflerinizi belirlemede size yardımcı olacak yerel bağlantılar kurabilirsiniz.
Seyahat Hazırlıkları
Yurtdışı seyahatlerinde öncelikli olarak seyahat güvenliği hususunda bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Gideceğiniz ülke ve bölgenin güvenlik durumunu takip edin ve mümkünse uluslararası seyahat uyarılarını inceleyin. Bu sayede olası riskleri minimize edebilirsiniz.
Bunun yanı sıra, seyahat edeceğiniz ülkede geçerli seyahat sigortası yaptırmanız gerekmektedir. Ancak yapacağınız sigorta, seyahat edeceğiniz ülkeye uygun ve detaylı bir şekilde incelenmiş olmalıdır. Seyahat sigortasının kapsamının tam olarak neleri içerdiğini bilmek oldukça önemlidir. Böylece olası bir sağlık probleminde veya uçuş iptali veya kaybı durumunda sigortanız sizin için gereken tüm masrafları karşılayabilir.
Ayrıca, seyahat edeceğiniz ülkede geçerli olan sağlık ve hijyen kurallarına dikkat etmeniz de oldukça önemlidir. Özellikle pandemi durumlarında, seyahat esnasında sağlık ekipmanlarınızı yanınızda bulundurarak hijyen kurallarına dikkat ederek seyahatinizi sürdürmeniz gerekmektedir.
Sivil Kargaşa ve Terörist Saldırılara Karşı Gerekli TedbirlerSivil kargaşa ve terörist saldırılar oldukça üzücü durumlar. Bu gibi durumlarla karşılaşırsanız dikkatli olun ve panik yapmayın. Öncelikle güvenli bir yer bulmaya çalışın, kalabalık alanlardan kaçının ve sokaklarda kalabalıklardan uzak durun. Aynı zamanda, güvenliğiniz için sosyal medyada paylaşılacak durumları ve konumlarınızı kontrol edin. Sivil kargaşa durumunda, yanınızda kişisel koruyucu ekipmanlar bulundurun, acil durum çantanızı hazır bulundurun ve gerekirse güvenli bir bölgeye sığınıp bekleyin. Terörist saldırı durumunda ise, kaçmak mümkünse kaçın, mümkün değilse siper alın ve bir yardım çağrısı yapın.Aynı zamanda, çalıştığınız şirketin kriz yönetimi planının bu gibi durumlar için hazırlanıp hazırlanmadığını öğrenin. Çalıştığınız şirketin güvenlik protokollerine uygun davranın ve durumun kendisine göre yönlendirilirseniz adımlarınızı bölgesel kriz yönetimiyle örtüştürün.
Kültür Şoku ve Adaptasyon
Yurt dışında çalışmaya başlamadan önce yapılabilecek en önemli hazırlıklardan biri, farklı bir kültürde çalışmanın getirebileceği kültür şokuna karşı hazırlıklı olmaktır.
Çalışacağınız ülkenin kültürünü, geleneklerini, işleyişini ve yasal mevzuatını detaylı bir şekilde araştırın. Böylece, farklılıklara hazırlıklı olacak ve kültür şokunu en aza indireceksiniz.
Lokal dil bilgisine de dikkat etmek gerekiyor. Dil bariyeri işleri aksatabileceği gibi, farklı kültürlere de köprü oluşturur.
Farklı bir kültüre adaptasyon süreci, zaman alabilir ve zorlu olabilir. Bu nedenle, açık bir zihinle farklılıklara karşı hoşgörülü olmak, uyumu sağlamak için önemlidir. Kendinize kültüre ait interaktif haritalar, videolar ve kaynaklar bulabilirsiniz.
Aynı zamanda, çalışacağınız şirketten, sizi işe aldıktan sonra verilecek olan eğitim ve oryantasyonlara katılmanız size farklı pespektifler kazandırarak, kurumsal doğru ve yanlışları kavramanıza da yardımcı olacaktır.
Lokal Dil Bilgisi
Lokal dil bilgisi, yurt dışında çalışacak işçilerin kendilerini ifade edebilmeleri açısından oldukça önemlidir. Özellikle, iş konuşularak anlatıldığı için, dil bariyeri işlerin gerçekleşmesini aksatabilir ve işletmeye zarar verebilir. Aynı zamanda, lokal dil bilgisi sayesinde dil engeline rağmen kültürler arasında köprüler kurulabilir.
Lokal dil bilgisi öğrenmek için birkaç farklı yöntem kullanılabilir. Dil öğrenme kursları, internetten öğrenme kaynakları veya yerel bir öğretmenle birebir dersler verilmesi bu yöntemlerden bazılarıdır. Dil öğrenme sürecinin uzun olacağı için, öğrenmeye mümkün olan en kısa sürede başlamak faydalı olacaktır.
- Yabancı dil öğrenmek için düzenli bir plan yapın ve kendinize hedefler belirleyin.
- Konuşarak ve pratik yaparak öğrenmenin en etkili yolu olduğunu unutmayın.
- Konuşma gruplarına katılarak veya yerli halkla pratik yaparak öğrenmenin harika bir yolu olabilir.
- Yerel iş arkadaşlarınızdan yardım istemekten çekinmeyin - onlar size dil ve kültür konusunda çok yardımcı olabilirler.
- Dil öğrenme sürecinde sabırlı olun ve kendinize zaman tanıyın.
Lokal dil bilgisi öğrenmek, yurt dışında çalışırken hem iş hem de hayat açısından oldukça önemlidir. Dil bariyeri her ne kadar zor olsa da, doğru yöntemler kullanarak öğrenmek mümkündür ve kültürel deneyiminizi zenginleştirir.
Eğitim ve Oryantasyon
Yurtdışında çalışacaklar için alınacak önlemler arasında, çalışacağınız şirketten verilecek eğitim ve oryantasyonların önemi büyüktür. Bu eğitimler, çalışacağınız yerin kültürü hakkında detaylı bilgi sahibi olmanıza yardımcı olurken, aynı zamanda kriz durumlarına karşı nasıl hareket edilmesi gerektiği hakkında farklı perspektifler kazandıracaktır.
Eğitimler sırasında verilecek bilgiler arasında, şirketin kültürü, iletişim protokolleri, yönetim ve liderlik becerileri, çalışan ilişkileri, güvenlik ve sağlık prosedürleri gibi önemli alanlarda bilgi verilebilir. Bu sayede yeni çalışma ortamına daha hızlı adapte olabilir ve hedeflenen başarıya ulaşabilirsiniz.
Ayrıca, olası kriz durumlarında ne yapılması gerektiği de bu eğitimlerde ele alınır. Böylelikle, kriz durumlarında nasıl davranılması gerektiği konusunda doğru bir perspektif sahibi olabilir ve durumla başa çıkmak için gerekli tedbirleri alabilirsiniz.
Yurtdışı çalışmalarınızda eğitim ve oryantasyon programlarına katılmak iş hedeflerinize ve verimliliğinize büyük katkı sağlayacaktır. Bu nedenle, şirketinizin sizin için sunduğu bu imkanlardan yararlanmanızı öneririz.
Kriz Yönetimi Planı
Kriz yönetimi, yurtdışında çalışanlar için oldukça önemlidir. Doğal afetler, politik istikrarsızlıklar gibi durumların ortaya çıkması halinde planlı ve organize bir şekilde hareket etmek hayati önem taşır. Bu nedenle kurumunuzda hazırlanan kriz yönetimi planını iyi bir şekilde okuyun ve nasıl uygulanacağına dair bir fikriniz olsun.
Bazı şirketlerin hazır kriz yönetimi planları olsa da bazıları bu konuda yetersiz kalabilir. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız, kriz yönetimi uzmanları veya ülke içindeki yerel otoritelerle iletişime geçin ve önceden belirlediğiniz bir plana uygun bir şekilde hareket edin. Bunun için, kriz yönetimi planınızda belirtilen adımları takip edin ve planı güncel tutarak, çalıştığınız ülkede yaratabilecek mücbir sebepleri ya da doğal afetleri de göz önünde bulundurun.
Kriz yönetimi planının etkili bir şekilde uygulanabilmesi için tüm çalışanlar ve şirket yönetimindeki kişilerin bu planı iyi bir şekilde öğrenmesi ve sürekli olarak tekrar etmesi gerekir. Ayrıca kriz durumlarında koordinasyonun ve işbirliğinin de çok önemli olduğunu unutmayın. Bu nedenle, kriz yönetimi planı içerisinde belirtilen iletişim kanallarını önceden belirleyin ve belirlenen kişilerle sürekli olarak temas halinde olun.
İletişim
İş hayatında iletişim oldukça önemlidir. Çalışanların birbirleriyle, şirketlerin müşterileriyle olan iletişimi, olumlu bir imaj yaratmak açısından son derece değerlidir. Güçlü bir iletişim stratejisi, birçok problemi önleyebilir veya çözebilir. Olumlu, yapıcı ve güçlü bir iletişim stratejisiyle, müşterilerinizin güvenini kazanabilir ve çalışanlarınızın motivasyonunu artırabilirsiniz.
Aynı zamanda, kriz anlarında da iletişim oldukça kritik bir öneme sahiptir. Olası bir sorun ve kriz durumunda, hoşgörülü ve empatik olmak, sorunu en hızlı ve en etkili şekilde çözmeye yardımcı olacaktır. Şeffaflık, müşteri memnuniyeti ve çalışanların güvenliği için oldukça önemlidir.
İletişim stratejileri üzerinde çalışırken, birkaç güçlü öneriyle müşterilerinizin ve çalışanlarınızın güvenini kazanabilirsiniz. Örneğin, hitap şeklinize dikkat edin, müşterilerinize saygı gösterin ve dürüst olun. Ayrıca, müşterileriniz ve çalışanlarınız arasında güçlü bir bağ kurmak için, onların fikirlerine ve düşüncelerine önem verin.
Bir şirket, sessiz kalırsa, müşterilerin ne düşüneceği belli olmaz. Bu nedenle, müşterilere erişmek, onların ihtiyaçlarını anlamak ve sorunlarını çözmek için çaba gösterin. Bu yolla birçok sorunun önüne geçilebilir ve müşterilerinizin sizinle güçlü bir ilişki kurmasına yardımcı olabilirsiniz.
Sosyal Medya
Sosyal medya yönetimi, günümüzde geniş bir kitleye ulaşmak için en hızlı ve etkili yollardan biridir. Bu nedenle, yurtdışında çalışan birinin, şirketin sosyal medya hesaplarını yönetmekle sorumlu olması sıklıkla karşılaşılabilen bir durumdur. Bu süreçte sosyal medya yönetimi konusunda nitelikli olmak ve olası bir kriz durumunda hazırlıklı olmak oldukça önemlidir.
Öncelikle, şirketinize ait sosyal medya hesaplarını düzenli olarak kontrol etmeniz ve takipçilerinizin mesajlarına hızlı yanıt vermeniz gerekmektedir. Kriz anındaki hızlı müdahale, işletmenizin imajını korumak açısından son derece önemlidir. Bunun için, olası kriz senaryoları oluşturup bu senaryolara karşı hazırlıklı bir kriz yönetim planı oluşturun.
Ayrıca, yabancı bir ülkede çalışırken farklı kültürel ve dil engelleri ile karşılaşmanız olasıdır. Bu nedenle, sosyal medya yayınlarınızın yerel dilde olması ve platformda kullanılan dil özelliklerine aşina olmanız önemlidir. Ayrıca, yabancı bir ülkede çevrimiçi herhangi bir sansüre karşı hazırlıklı olun ve etkin sosyal medya stratejisi oluşturun.
Yerel Medya ve Basın
Yurtdışında çalışırken, yerel medya ve basınla olan ilişkileriniz oldukça önemlidir. Yerel medya şirketinizin yerel halka açılan bir yüzüdür. Bu nedenle, hedef kitlenize yönelik bir iletişim stratejisi oluşturmak için lokal medyayı ve basını iyi tanımanız gerekiyor.
Ayrıca, kriz yönetimi için yol gösterici olabilecek bir iletişim planı hazırlamanız da gerekiyor. Olası bir kriz durumunda verilecek açıklamaların önceden hazırlanması ve bir sorun çıktığında hızlı bir yanıt verilmesi son derece önemlidir. Bu noktada, kriz yönetimi planınızı da gözden geçirmenizde fayda var.
Yerel dil bilgisinde olduğu gibi, yerel medya ve basına verilecek demeçlerde de dikkatli olunmalıdır. Yerel dil ve tarih hakkında iyi bir araştırma yaparak, izleyici kitlenize doğru bir şekilde hitap ederek yerel medyanın desteğini alabilirsiniz.
Bu noktada, hedef kitleye yönelik yapılan doğru bir pazarlama çalışması ile sadece lokal medyada değil, ulusal ve uluslararası medyada da yer almanız mümkündür. Basit bir ürün ya da hizmet tanıtımı veya bir konuda yazılmış bir makale göndererek, birçok çevrenin ilgisini çekebilirsiniz.
Pandemi Süreci
Pandemi Süreci:
Pandemi süreci, iş seyahatleri veya yurt dışı görevleri için önemli bir engel teşkil edebilir. İşinize devam etmek zorunda kalmanız durumunda, pandemi ile ilgili yapmanız gerekenleri de bilmelisiniz. Seyahat edeceğiniz ülkenin koronavirüsle mücadele yöntemleri hakkında bilgi edinin ve pandemi ile ilgili ilk yardım ve sağlık hizmetlerini daima tetikte tutun.
Bunun yanı sıra, kendinizi korumalı ve önlemlerinizi almalısınız. Maske, eldiven gibi hijyen malzemelerini yanınıza alın ve fiziksel mesafeyi korumaya özen gösterin. Mümkün olduğu kadar kalabalık ortamlardan kaçının. Seyahat edeceğiniz ülkede uygulamanız gereken kuralları ve tavsiyeleri araştırın ve buna göre hareket edin.
Bazı ülkelerde, seyahat öncesinde ve seyahat sırasında COVID-19 testi yaptırmanız gerekebilir. Bu konuda seyahat edeceğiniz ülkenin resmi internet sitesini inceleyin veya yerel sağlık kuruluşlarına başvurun.
Ayrıca, iş seyahatlerinizde sebebiyet verebilecek herhangi bir hastalık veya semptom hakkında çalıştığınız şirketi ve seyahat sağlık sigortanızı bilgilendirin. Böylece hem sizin hem de çalıştığınız şirketin sağlıkla ilgili riskleri en aza indirmesi sağlanabilir.
Ev Ofis Çalışmaları
Evden çalışmak, yeni bir düzen kurmayı gerektirir. Öncelikle, çalışacağınız ortamın mümkün olan en rahat ve verimli şekilde ayarlandığından emin olmanız gerekir. Bölgenizdeki vakalar ve istatistikler hakkında bilgi sahibi olun ve gerekli önlemleri alın. Olası bir kilitlenme durumunda, çalışmalarınızı nerede sürdüreceğinize dair kapsamlı bir planınızın olduğundan emin olun.
- Çalışacağınız alanda mümkün olan en iyi zemin hazırlanmalıdır. Aydınlatma iyileştirilmeli ve iş veriminizi arttırmanızı sağlayacak mobilyalar seçilmelidir.
- İş yerinde olduğu gibi, belirli saatler içinde çalışın ve ara verin. Bu size hem daha verimli bir çalışma süreci hem de iş-özel hayat dengesi sağlamanızı kolaylaştıracaktır.
- Uygun bir ekipman sahibi olduğunuzdan emin olun. Bilgisayar, kulaklık, mikrofon ve web kamerası gibi ekipmanlar çalışmanızı kolaylaştırmalı ve verimliliğinizi artırmalıdır.
Evden çalışırken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta, düzenli egzersizler yapmanız ve doğru beslenmenizdir. Uzun süre hareketsiz kalmak, fiziksel sağlığınızı tehlikeye atabilir. Yemeklerinizi düzenli aralıklarla tüketin ve sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın.
Unutmayın ki, evden çalışmak bir süreklilik halini alabilir. Bu nedenle, iş seyahatlerine uygun bir şekilde ayarlanmış bir dizüstü bilgisayar ve diğer ekipmanlar stokta bulundurmak önemlidir. Olası bir kriz durumunda işinize devam edebilmeniz için bir yedek planınızın olması, iş sürekliliğinizin sağlanmasına yardımcı olacaktır.
Fiziki Mesafe
Bulaşıcı hastalıkların en önemli yayılım yolu olan fiziksel teması sınırlandırmanız şart. Toplu taşıma araçlarında ve kalabalık alanlarda bulunmaktan mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Güvenli mesafeyi korumak ve sosyal izolasyona uymak da önemlidir. Bu şekilde herhangi bir enfeksiyonu yaymamanız ve de başkasından hastalık kapmamanız mümkün hale gelecektir.
Salgın döneminde, sağlık ekipmanlarının kullanımı daima öncelikli olmalıdır. Maskeler, eldivenler, dezenfektanlar, öksürük damlaları, vb. gibi ekipmanlar yanınızda bulundurmanız gereken öğeler arasındadır. Kişisel hijyeninizi korumanız ve kamusal alanlarda hijyen kurallarına riayet etmeniz, salgınların yayılmasını engelleyecektir. Bu sebeple, el yıkama veya el dezenfeksiyonu konusunda da özen göstermeniz hayati önem taşımaktadır.
Uzun Süreli Olası Problemler: Sivil Kargaşa, Terörist Saldırı
Sivil kargaşalar, terörist saldırılar gibi olası problemler karşısında fiziksel olarak hazırlıklı olmanın yanı sıra, psikolojik olarak da kendinizi güçlü tutmanız gerekiyor. Bu tür durumlarda empati kurun ve yardımlaşma yönünde motive edin. Gerektiğinde, belirli bir süreklilik için birlikte çalışın.
Evden ayrılmadan önce, birçok fiziksel hazırlık yapmanız gerekiyor. Bu hazırlıklar arasında, yanınıza yeterli miktarda su, gıda, ilaç, tıbbi malzeme ve yaşamsal malzemeler almak yer alıyor.
Psikolojik olarak da kendinizi hazırlamanız gerekiyor. Açlık, uykusuzluk gibi faktörler psikolojik olarak sizi zorlayabilir. Kendinizi pozitif düşüncelerle motive edin. Haritaları ve dokümanları her zaman yanınızda taşıyın.
Bu tür durumlarda empati kurmak ve birlikte çalışmanın önemi oldukça büyük. Yetkililere yardımcı olmak, engelleri birlikte aşmak ve mantıklı bir şekilde hareket etmek son derece önemlidir.
Fiziksel Hazırlıklar
Yurtdışında çalışırken, olası problemlere karşı fiziksel hazırlıklar yapmak oldukça önemlidir. Bu hazırlıklar, bir kıyafet değiştirme, ilaç, tıbbi malzeme ve yaşamsal malzemeleri yanınızda bulundurmak gibi birkaç adımdan oluşur.
Bir kıyafet değiştirme, sizi kısa süreli kalışlarınızda bile hazırlıklı tutacaktır. Ayrıca yanınızda, reçeteli ve reçetesiz ilaçları bulundurmayı unutmayın. İlaçlarınızın yeteceği süreyi hesap edin ve en az 1 haftalık yedek ilacınızın olduğundan emin olun.
Tıbbi malzemeleriniz, bir yara bandı veya sargı bezi gibi küçük malzemelerden başlayarak, acil bir durumda yardımcı olacak daha büyük malzemelere kadar geniş bir yelpazede olabilir. Bu malzemeleri kullanmayı bilmiyorsanız, bir eğitime katılın veya bir sağlık uzmanından yardım alın.
Yaşamsal malzemeler ise su, gıda, battaniye, çakmak, el feneri, radyo, cep telefonu şarj cihazı, para gibi temel gereksinimlerdir. Bu malzemeleri, ihtiyaç duyduğunuzda kolayca ulaşabileceğiniz bir çantada veya sırt çantasında taşıyın.
Tüm bu hazırlıklar, olası problemlere karşı sizi güvence altına alacak ve kriz sırasında önemli olacaktır. Bu hazırlıkları yapmadan önce, hangi malzemelerin size en uygun olduğuna karar vermek için bir profesyonelden veya güvenilir bir kaynaktan tavsiye alın.
Psikolojik Hazırlıklar
Psikolojik Hazırlıklar: Yurt dışında yaşanabilecek olası problemlerden biri de açlık, uykusuzluk gibi faktörlerin psikolojik olarak zorlayıcı olabileceği gerçeğidir. Bu durumla başa çıkmak için, her zaman pozitif bir düşünce yapısına sahip olmak ve kendinizi motive etmek önemlidir. Bu doğrultuda, zihninizde düşündüğünüz her şey olumsuz değil, aksine olumlu ve yapıcı olsun. Ayrıca, yanınızda haritalar ve dokümanlar gibi önemli materyalleri taşımak da, kendinizi daha güvende ve hazırlıklı hissetmenizi sağlayacaktır.