AWS Lambda ve Nodejs kullanarak API geliştirme sürecini öğrenin! Olaya dayalı, otomatik ölçeklendirilebilir bir hesaplama hizmeti olan AWS Lambda, yönetmeniz gereken sunucuların sayısını azaltır Nodejs ise, hızlı ve ölçeklenebilir bir geri arama işleviyle JavaScript temelli bir çalıştırma zamanı ortamıdır Bu iki teknolojiyi kullanarak, API yapısının belirlenmesi, Lambda fonksiyonunun oluşturulması, API test edilmesi, yayınlanması gibi adımları ele alabilirsiniz API geliştirerek, web veya mobil uygulamalardan gelen taleplere yanıt verebilir ve veri sağlayabilirsiniz

Bu makalede, AWS Lambda ve Node.js kullanarak Lambda fonksiyonu API geliştirme adımlarını ele alacağız. AWS Lambda olaya dayalı, otomatik ölçeklendirilebilir bir hesaplama hizmetidir. Bu hizmet sayesinde, yönetmeniz gereken sunucuların sayısını azaltarak kodunuzu çalıştırabilirsiniz. Node.js ise, hızlı ve ölçeklenebilir bir geri arama işleviyle JavaScript temelli bir çalıştırma zamanı ortamıdır. Bunun yanı sıra, sunucu taraflı bir JavaScript çalışma ortamı olarak da tasarlanmıştır.
Bu iki teknolojiyi birleştirerek, API geliştirme işlemleri daha hızlı ve kolay hale getirilebilir. Bu makalede, örnek bir Lambda fonksiyonu oluşturma, API tasarımı ve test etme adımları, API yayınlama ve halka açık hale getirme işlemleri gibi konular ele alınacaktır. Bu sayede, Node.js ve AWS Lambda kullanarak API geliştirme ile ilgili temel bilgileri öğrenmiş olacaksınız.
AWS Lambda Nedir?
AWS Lambda, sunucuların yönetimini önemli ölçüde azaltan bir otomatik ölçeklendirilebilir hesaplama hizmetidir. Bu hizmet, işlevlerinizi kodunuzu barındırmak ve yönetmek için kullanabileceğiniz bir platform sağlar. AWS Lambda sayesinde kodunuza erişmek için benzersiz bir endpoint oluşturabilirsiniz.
Ayrıca, AWS Lambda, sunucu yönetimini ortadan kaldırarak daha hızlı geliştirme süreleri sağlar. Kodunuzu yüklersiniz ve AWS Lambda, talep edildikleri anda kodunuzu otomatik olarak yürütür. Bu sayede, kodunuzun çalışması için sunucuların ayarlanması ile ilgili zahmetli süreçlerle uğraşmak yerine, kodunuzun nasıl çalışacağına odaklanabilirsiniz.
Özetle, AWS Lambda, kod yönetimini basitleştiren olaya dayalı, otomatik ölçeklendirilebilir bir hesaplama hizmetidir. Kodunuz için sunucu yönetimi işlerini ortadan kaldırarak, daha hızlı geliştirme sürelerine ve daha fazla esnekliğe imkan tanır.
Node.js Nedir?
Node.js, hızlı ve ölçeklenebilir bir geri arama işleviyle JavaScript temelli bir çalıştırma zamanı ortamıdır. Bu ortam, JavaScript kodunun sunucu taraflı uygulamalarda yaygın kullanılmasına olanak tanır. Node.js, özellikle verimli ve hızlı web uygulamaları geliştirmek için tasarlanmıştır.
Node.js, sunucuda çalıştırılan uygulama kodunun yüksek performanslı bir şekilde çalışmasını sağlar. Ayrıca, ölçeklenebilirliği sayesinde birden fazla kullanıcının aynı anda uygulamanızla etkileşimde olması sorun oluşturmaz.
Node.js kullanmak, geliştiricilerin verimliliğini artırır ve genellikle daha az kod yazılmasını sağlar. Node.js modüler bir yapıya sahip olduğu için, işlevlerin yeniden kullanılması ve kodun daha kolay bakımı sağlanır.
AWS Lambda Fonksiyonları
AWS Lambda Fonksiyonları
AWS Lambda, olaya dayalı bir hesaplama hizmeti olduğu için, bu hizmetin temelini AWS Lambda fonksiyonları oluşturur. AWS Lambda fonksiyonları, bağımsız çalışan, müşteri tarafından yazılan kod parçalarıdır ve Lambda'nın ölçeklenebilirliği sayesinde kodunuzu yüksek performansla çalıştırmanızı sağlar. AWS Lambda fonksiyonlarını kullanarak, bir API geliştiriyoruz, yani gelen taleplere yanıt vermek için Node.js ve AWS Lambda kodunu çalıştırarak hizmet sunuyoruz.
API Geliştirme
API, yani uygulama programlama arabirimi, bir veya daha fazla program arasındaki etkileşimi sağlayan bir yazılım aracıdır. API'lar, farklı platformlar arasında veri alışverişi yapmak, mobil uygulamaların web hizmetleriyle etkileşimde bulunmasını sağlamak ve birçok diğer senaryoda kullanılır.
Bu makalede, Node.js ve AWS Lambda kullanarak bir API geliştirmek için adımlar tartışılacak. Bir API geliştirerek, bir web veya mobil uygulamadan gelen taleplere yanıt verebilir ve veri sağlayabilirsiniz. API geliştirme süreci, API yapısının belirlenmesi, AWS Lambda fonksiyonunun oluşturulması, API'nin test edilmesi ve son olarak API'nin yayınlanması adımlarından oluşur.
API'nin tasarımı, kaynakların belirlenmesi ve kaynakların birbirleriyle nasıl etkileşime geçeceği belirlendikten sonra, bir AWS Lambda fonksiyonu oluşturulur. Ardından, Amazon API Gateway kullanılarak API'nin yayınlanması gerçekleştirilir. Postman aracı kullanılarak API test edilir ve doğru bir şekilde çalıştığı doğrulanır.
Lambda Fonksiyonu Oluşturma
AWS Management Console'da, yeni bir AWS Lambda fonksiyonu oluşturmak için öncelikle, boş bir Lambda fonksiyonu şablonu seçmeniz gerekiyor. Şablonlar, kullandığınız programlama diline bağlı olarak değişir. Varsayılan olarak, Node.js kullanılır.
Lambda fonksiyonu oluştururken, fonksiyonun bir adı ve açıklaması olmalıdır. Ayrıca, fonksiyonun çalıştırılması için gereken rolü belirlemelisiniz. Bu rol, önceden tanımlanmış bir IAM rolü olabilir veya yeni bir rol oluşturabilirsiniz.
Lambda fonksiyonunda programlama dili olarak Node.js kullanılıyorsa, programlama kodu AWS Lambda konsolunda veya yerel ortamınızda olabilir. AWS Lambda konsolunda, kodu bir zip dosyası olarak yükleyebilir veya kod deposundan alabilirsiniz. Yerel ortamınızda, kodu bir .zip dosyasıyla birlikte yüklüyorsunuz.
Bir Lambda fonksiyonunun çalışması için, tetikleyiciler belirlemeniz gerekiyor. Örneğin, bir S3 kovasındaki nesnelerin yüklenmesi tetikleyici olarak ayarlanabilir.
Son olarak, fonksiyonun oluşturulması için "Oluştur" düğmesine tıkladığınızda AWS Console, Lambda fonksiyonunuzu oluşturacaktır. Eğer Lambda fonksiyonunuzda hata varsa, AWS Console sizi uyaracaktır.
API Yapısının Belirlenmesi
Bir API tasarlamak, hangi kaynaklara ihtiyacınız olduğunu belirlemek ve bu kaynakların birbirleriyle nasıl etkileşime geçeceğini planlamayı gerektirir. API'nin yapısı belirlenirken, API'den faydalanan kullanıcıların ihtiyaçlarını ve verilecek hizmetleri göz önünde bulundurmak önemlidir. API'nin tuğla duvarları, işlevleri ve güvenlik önlemleri dahil olmak üzere çeşitli bileşenlerden oluşan bir yapıya sahiptir.
Bir API oluşturmak, AWS Management Console aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Bu makalede, AWS Lambda ve Node.js kullanarak bir API tasarlamanın adımları detaylı bir şekilde ele alınacaktır. API yapısı belirlendikten sonra, Node.js ve AWS Lambda kullanılarak bir API oluşturulabilir.
- Bunun için ilk olarak bahsi geçen kaynakların tanımlanması gerekiyor.
- Ardından bu kaynaklara, uygulamanın erişmesine ve değişiklik yapmasına izin veren diğer bileşenleri bağlamak gerekir.
- API güvenliği, bir diğer önemli bileşendir. Bu nedenle, API belirli kimlik doğrulama yöntemleri ve yetkilendirme mekanizmaları ile korunmalıdır.
API'nin Test Edilmesi
AWS Lambda fonksiyonunuzun doğru çalıştığından emin olmak ve hataları önlemek için önemli bir adım API'nin test edilmesidir. Farklı test işlemleri mevcut olmakla birlikte, hızlı ve kolay bir yol sağlayan Postman aracı kullanılarak API test edilecek.
Postman, API testlerinin oluşturulması ve yürütülmesi için kullanabileceğiniz bir araçtır. AWS Lambda fonksiyonunuza iletilen parametreleri ve alınan yanıtları görüntülemenize, test sürecini daha verimli hale getirmenize yardımcı olan bir arayüze sahiptir.
Postman'ı kullanarak, API'nin doğru şekilde yanıt verdiğinden emin olmak için farklı HTTP istekleri oluşturabilirsiniz. GET, POST, PUT ve DELETE gibi istek yöntemleri mevcuttur. Ayrıca, istek sırasında gönderilen parametreleri de test edebilirsiniz.
API test süreci son derece önemlidir ve Postman gibi araçlar kullanarak kolaylaştırılabilir. Bu şekilde doğru çalışan ve hatalardan arındırılmış bir API oluşturmanız mümkündür.
API'nin Yayınlanması
API geliştirme sürecinin son adımı, API'nin yayınlanmasıdır. Bu adım, API'ların kullanıcılara sunulması için önemlidir. API'lar, üçüncü taraf geliştiricilerin yazılım uygulamaları geliştirmeleri için kendi uygulamaları ile entegre edebilmesi için bir yol sunar.
Bir API yayınlamak için, AWS Lambda ve Amazon API Gateway kullanabilirsiniz. AWS Lambda, işlevsel kodlarınızı çalıştırır ve API Gateway, Lambda işleviyle birlikte kullanılacak bir API'yi yönetmenize olanak sağlar.
AWS Management Console'da, API Gateway'e tıkladıktan sonra, önemli adımlar şunlardır:
- Bir REST API oluşturma
- Bir kaynak ekleme (örneğin / items)
- Bir yönlendirme ekleme (örneğin, GET / items), kaynağı birleştirerek ve metodları belirleyerek
- Bir Amazon Lambda fonksiyonu tanımlama
- Bir yönlendirmeyi bir Lambda fonksiyonuyla birleştirme
Bu adımları tamamladıktan sonra, API Gateway bir API yönlendirmesi oluşturacak ve bu yönlendirmeyi, yönlendirmede belirtilen Lambda fonksiyonuyla bağlayacaktır. API yönlendirmesinin sonunda, API Gateway bir REST API URL'si sağlar. Bu URL, kullanıcılara ve üçüncü taraf geliştiricilere API'ya erişme imkanı sağlar.