C++ programlama dilinde switch-case yapısı, belirli koşullar altında farklı işlemler yapmak için kullanılan bir yapıdır Bu yapının kullanımı, koşullu ifadelere göre daha kolay ve hızlıdır Özellikle birden fazla koşulu kontrol etmek zorunda kaldığımız durumlarda switch-case yapısı tercih edilebilir Kullanıcıdan alınan sayının çift mi yoksa tek mi olduğunu tespit etmek için switch-case yapısı örneği verilebilir Switch anahtar kelimesi ve case anahtar kelimesi ile belirli koşullarda farklı işlemler gerçekleştirilebilir Bu yapı, programcıların kodu daha okunabilir ve anlaşılır hale getirmesine olanak sağlar

C++ programlama dilinde, koşullu ifadeler yerine kullanılabilecek switch-case yapısı, programcılara işlemlerini kolayca gerçekleştirme imkanı sunmaktadır. Sıklıkla kullanılan bu yapı sayesinde belirli koşullarda değişen işlemler kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Özellikle birden fazla koşulu kontrol etmek zorunda kaldığımız durumlarda switch-case yapısı tercih edilebilir.
Switch-case yapısı, program içerisinde sık sık tekrarlanan koşul ifadeleri yerine kullanılarak kodun okunabilirliğini arttırır. Bu yapının kullanılması, programcıların kodu daha anlaşılır ve kolay okunur hale getirmesine olanak sağlar. Aynı zamanda, switch-case yapısının koşullu ifadelerden daha hızlı çalıştığı da bilinmektedir. Bu sayede programın performansı artar ve daha hızlı çalışır.
Switch-case yapısı örnek kullanımını daha iyi anlamak için, bir kod üzerinde çalışabiliriz. Örneğin, kullanıcı tarafından girilen sayının çift mi yoksa tek mi olduğunu tespit etmek için switch-case yapısı kullanılabilir. Bu yapı sayesinde, kullanıcının girdiği sayının çift veya tek olmasına göre farklı işlemler yapılabilir.
Switch - Case Yapısı Nedir?
Switch-case yapısı, C++ programlama dilinde, koşul ifadesine bağlı olarak belirli işlemlerin yapılmasını sağlayan bir yapıdır. Program içerisinde koşul ifadelerinin sürekli kontrol edilmesi yerine switch-case yapısı kullanarak kod okunabilirliği artırılabileceği gibi, işlemler de daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Switch-case yapısı sayesinde belirli koşullara göre farklı işlemler gerçekleştirebilmek mümkündür.
Switch - Case Yapısı Nasıl Kullanılır?
C++ programlama dilinde switch-case yapısı, koşullu ifadelerin yerine tercih edilebilir. Bu yapı, belirli koşullarda değişen işlemlerin kolayca yapılabilmesini sağlar. Switch-case yapısı kullanımı oldukça basittir. Öncelikle, karşılaştırılacak olan değişkenin tipi belirtilir. Daha sonra, switch anahtar kelimesi kullanılarak kontrolün sağlanacağı değişken belirtilir. Case anahtar kelimesi ile hangi durumda ne yapılacağına karar verilir.
Switch - Case Yapısı Örnek Kullanımı
Switch-case yapısı özellikle belirli koşul ifadelerine göre işlemler yapmak istediğimiz durumlarda kullanılabilir. Örneğin, kullanıcıdan aldığımız sayının tek ya da çift olduğunu tespit etmek istediğimizde switch-case kullanarak kolayca kontrol sağlayabiliriz.
Bu işlem oldukça basittir. Öncelikle, karşılaştırılacak olan değişkenin tipi belirtilir. Daha sonra, switch anahtar kelimesi kullanılarak kontrolün sağlanacağı değişken belirtilir. Case anahtar kelimesi ise hangi durumda ne yapılacağına karar verilir.
Aşağıdaki örnekte kullanıcıdan alınan sayının tek ya da çift olduğu switch-case yapısı ile tespit edilmiştir.
Kod | Çıktı |
---|---|
| |
Yukarıda verilen örnekte, kullanıcının girdiği sayı % 2 yapısının içinde kontrol edilerek sayının tek ya da çift olması durumuna göre ekrana çıktı verilir. Bu şekilde switch-case yapısı ile belirli koşullara göre işlemler yapmak oldukça kolay hale gelmektedir.
Örnek Kod
=```
C++ switch-case yapısının kullanımı öğrenmek için bir örnek kod yazabiliriz. Aşağıdaki kod parçasında, kullanıcıdan alınan sayının tek ya da çift olduğunu tespit ediyoruz. İlk olarak, kullanıcıdan sayı girilmesi isteniyor ve girilen sayı mod 2 işlemi ile kontrol ediliyor. Eğer sayının mod 2'si 0'a eşit ise, girilen sayı çifttir. Eğer sayının mod 2'si 1'e eşit ise, girilen sayı tektir.
=```
Örneğimizin çıktısı şöyle olacaktır: Bir sayı giriniz: 7 Girilen sayı tektir.
#include#include <iostream>=using namespace std;
Yukarıdaki satır, C++ programlama dilinde standart girdi/çıktı operasyonlarını gerçekleştirmek için kullanılır. <iostream> kütüphanesi, istemci tarafından girilen verileri okumak ve program çıktılarını yazmak için kullanılır. İostream kütüphanesi, C++ dili için standart kütüphanenin bir parçasıdır ve gerekli bileşenleri içerir.
Kodun sonraki kısmında "using namespace std;" kullanılır. Bu satır ise, programda kullanılan std (standard) ad alanını tanımlar. Bu, cout, cin ve endl gibi C++ standart girdi/çıktı fonksiyonlarının kullanımını basitleştirir ve kolaylaştırır.
int main() {Switch-case yapısını öğrendikten sonra, yapının kullanım örnekleri ile ilgili örnekler görmek oldukça faydalı olacaktır. Bu nedenle, int main() fonksiyonu içinde switch-case yapısının nasıl kullanılabileceğine bir göz atalım.
Örneğimizde, kullanıcıdan alınacak olan bir sayı çift mi yoksa tek mi olduğu kontrol edilecektir. Kodumuzu yazarken, ilk olarak kullanıcıdan sayıyı almak için bir girdi yönlendirmesi yaptık. Daha sonra, switch-case yapısını kullanarak sayının çift mi yoksa tek mi olduğu kontrol edildi.
Anahtar Kelime | İşlevi |
switch | Kontrolün sağlanacağı değişkeni belirler |
case | Kontrol edilecek olan koşul ifadelerini belirler |
break | Kodun belirli bir yerinde durmasını sağlar |
Yukarıdaki tablo, switch-case yapısından sıklıkla kullanılan anahtar kelimeleri ve işlevlerini göstermektedir. Gördüğünüz gibi, switch-case yapısı oldukça basit ve anlaşılır bir yapıya sahiptir.
int sayi;C++ programlama dilinde switch-case yapısı sayesinde çok sayıda koşul ifadesini kontrol etmek yerine belirli koşullara özel durumlar oluşturarak daha kısa ve okunaklı kodlar yazabilirsiniz. Kodunuzun etkinliğini ve performansını arttırmak için switch-case yapısını kullanabilirsiniz. Örneğin, switch-case yapısı ile birlikte kullanıcının girdiği sayının tek ya da çift olduğu tespit edilebilir.
Örnek kod içerisinde dikkat etmeniz gereken bir nokta ise, kullanıcı tarafından girilen sayının int tipinde tanımlanmasıdır. Bu tanımlama kullanıcının girdiği sayıyı değişken içerisinde tutacak ve üzerinde belirli işlemler gerçekleştirebilmemizi sağlayacaktır. Yani örnek olarak verdiğimiz kodda “int sayi;” değişkeni kullanıcı tarafından verilecek olan sayıyı depolayacaktır.
cout <<C++ programlama dilinde, ekrana çıktı vermek amacıyla kullanılan cout ifadesi, “character output” ifadesinin baş harflerinden oluşur. Basit bir şekilde, cout ile istenilen bilgi, yazdırılmak istenen yerde ekrana çıktı olarak verilir. Örneğin, ekrana bir mesaj yazmak veya kullanıcının girdiği veriyi ekrana yazdırmak için cout ifadesi kullanılabilir.
cout ifadesi, iostream kütüphanesi içerisinde yer alır ve standart bir çıktı sağlar. Söz konusu kütüphane fonksiyonları, ekran çıktıları için kullanılırken farklı bir kaynak üzerine yazdırma işlemlerinde yeniden düzenlenebilirler. Cout ifadesi kullanılırken, ekrana yazdırılacak veri, çift açılı ve kapalı karakterleri (<<) arasına yazılarak işlem yapılır.
cout kullanımı oldukça basittir. İlk olarak, iostream kütüphanesi çağrılır. Daha sonra, istenilen veri cout ile ekrana yazdırılır. Veri türüne göre farklı cout ifadeleri kullanılır. Örneğin, string ifadesi ekrana yazdırılırken, cout ifadesi kullanılırken tamsayılar veya ondalık sayılar İçin farklı cout kullanılır. Aşağıdaki tabloda çeşitli cout ifadeleri ve kullanım şekilleri yer almaktadır.
Veri Türü | Cout Kullanımı |
---|---|
integer | cout<< sayi; |
float | cout<< ondalik_sayi; |
string | cout<< "Metin"; |
Kullanıcıdan veri alma, programlama dillerinde oldukça sık kullanılan bir işlemdir. Özellikle, kullanıcıdan girilecek verilerle ilgili işlemler yapılacaksa veri alma işlemi önem kazanmaktadır. Bu yöntem, kullanıcının kendisi tarafından değerlerin girilmesini sağlar. 'Bir sayı giriniz' ifadesi ile kullanıcıdan bir sayı alınması sağlanabilir. Bu sayı sonrasında switch-case yapısı kullanılarak, hangi sayının hangi kategoriye ait olduğu belirlenebilir.
;Her ne kadar switch-case yapısı, koşullu ifadelerin yerine tercih edilebilir olsa da, bazı durumlarda dezavantajları da bulunmaktadır. Özellikle, çok sayıda koşul ifadesi olduğu durumlarda switch-case yapısı kullanmak yerine if-else yapısı kullanmak daha avantajlı olabilir. Ayrıca, switch-case yapısında bir case'den çıktı alındığında, diğer durumlara tekrar düşülmemektedir. Bu durum, bazı durumlarda hatalara sebep olabilmektedir.
cin >> sayi;Kullanıcıdan sayı girişi sağlamak için C++ programlama dilinde kullanılan cin >> sayi; kodu oldukça kullanışlıdır. Giriş yapılan sayı, belirli bir koşul ifadesiyle karşılaştırılarak switch-case yapısı kullanılabilmektedir. Bu sayede, kullanıcının girdiği sayının özelliklerini belirlemek için programlama dilinde uygun bir yapı oluşturulabilmektedir.
switch (sayi % 2) {switch (sayi % 2) bloğu, kullanıcıdan alınan sayının 2'ye bölümünden kalanı hesaplar ve sonucuna göre ilgili koşula girer. Eğer sayının 2'ye bölümünden kalan 0 ise, yani sayı çift ise, case 0: bloğu çalışır ve ekrana "Girilen sayi cifttir" yazdırılır. Eğer sayının 2'ye bölümünden kalan 1 ise, yani sayı tek ise, case 1: bloğu çalışır ve ekrana "Girilen sayi tektir" yazdırılır. Kodun sonunda break; ifadesi kullanılır ve switch-case bloğundan çıkılır.
Sayı | 2'ye Bölümünden Kalan | Hangi Durumda Çalışır? |
---|---|---|
2 | 0 | case 0: |
5 | 1 | case 1: |
10 | 0 | case 0: |
Bu şekilde switch-case yapısı ile belirlenen koşullara göre değişik işlemler yapmak mümkündür. Özellikle birden fazla koşulda hareket eden programlarda, switch-case yapısı ile kodun okunabilirliği artırılabilir.
case 0:Bir sayının çift olup olmadığını kontrol eden switch-case yapısının kodunda, case 0 durumu için belirlenen işlemler gerçekleştirilir. Bu durumda, sayının 2'ye bölümünden kalan 0 ise sayı çifttir. Bu durumda ekrana "Girilen sayi cifttir" çıktısı verilir.
Bu durumla ilgili örnek kodda, değişkenin 2'ye bölümünden kalan değerine göre hangi durumda ne yapılacağı switch-case yapısı ile belirlenmektedir. Sayının çift olma durumu case 0 olarak belirtilirken, sayının tek olma durumu case 1 olarak belirtilir. Bu şekilde, kodun okunabilirliği arttırılarak, kullanıcının kolayca işlem yapabilmesi sağlanmaktadır.
cout <<cout <<, C++ programlama dilinde sıkça kullanılan bir komuttur. Bu komut, verileri ekrana yazdırmak için kullanılır. Cout << komutu ile bir değişkenin değeri ya da sabit bir değer ekrana yazdırılabilir. Örneğin, cout << "Merhaba Dunya !" şeklinde bir kullanım ekrana "Merhaba Dunya ! " metnini yazdıracaktır. Ekrana yazdırılabilecek veriler değişkenler, sabitler, aritmetik ifadeler, fonksiyon çağrıları ve manipülatörler gibi farklı türlerde olabilir. Cout << komutu ile yazdırılan değer, ekrana direkt olarak yazdırılacağı için bir değişkene atama gerektirmez.
Girilen sayi cifttirEğer kullanıcıdan alınan sayı, iki ile bölündüğünde kalan sıfır ise girilen sayı çifttir. Şimdi yazdığımız örneği ele alarak daha ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.
Girilen Sayı | Girilen Sayı % 2 | Sonuç |
---|---|---|
4 | 0 | Girilen sayı çifttir |
7 | 1 | Girilen sayı tektir |
Birinci satırda 4 sayısı girilmiş ve 4 % 2 işlemi sonucu 0 olarak elde edilmiştir. Bu nedenle, program belirtilen case 'e göre 'Girilen sayi cifttir' çıktısını vermiştir. Benzer şekilde ikinci satırda da 7 sayısı girilmiş ve 7 % 2 işlemi sonucu 1 olarak elde edilmiştir. Bu durumda, program tekrar belirtilen case 'e göre 'Girilen sayi tektir' çıktısını vermiştir.
<< endl;Switch-case yapısı, her zaman kullanılabileceği anlamına gelmez. Özellikle, koşul sayısı arttıkça kodun okunabilirliğinin azaldığı ve karmaşıklaştığı görülebilir. Bu nedenle, tek bir koşul yerine birden fazla koşulun olduğu durumlarda alternatif yöntemler düşünülmelidir.
Buna ek olarak, switch-case yapısı karmaşık durumlarda hata yapma olasılığı da yüksektir. Ancak, bu durum genellikle programlama tecrübesi ve iyi tasarlanmış kodlarla engellenebilir.
break;break; ifadesi, switch-case yapısında hangi durumun sağlandığını belirledikten sonra, o yapıdan çıkılmasını sağlar. Örneğin, yukarıda verilen örnekte kullanılan break ifadesi, hangi durumun sağlandığını belirledikten sonra switch-case yapısından çıkılarak programın devam etmesini sağlar. Aynı zamanda, break ifadesi kullanılmadan yapılan işlemler, belirlenen durumların hepsinde de çalışacak ve istenmeyen sonuçlar doğuracaktır.
case 1:case 1: Anahtar kelimesi, switch anahtar kelimesi ile belirtilen değişkenin değeri 1 ise yapılacak olan işlemleri tanımlamak için kullanılır. Örneğin, bir hesap makinesi programında kullanıcının gireceği iki sayıyı toplamak için switch-case yapısı kullanılabilir. Kullanıcının seçeceği işleme göre case 1 yapısının altına toplama işlemi yazılır.
Bir diğer kullanım alanı ise 1 ile ilgili kontrollerin yapılmasıdır. Örneğin, bir öğrenci notu hesaplama programında kullanıcının final notunu vermesi istenebilir. Bu durumda, switch-case yapısı kullanarak 1-100 arası not aralıkları belirlenir. Kullanıcının verdiği not, hangi aralığa denk geliyorsa o aralığa karar veren case yapısının altındaki işlemler çalıştırılır.
Kullanıcı Notu | Sonuç |
---|---|
90-100 | Geçtiniz |
80-89 | Başarılı |
70-79 | Orta |
50-69 | Düşük |
0-49 | Kaldınız |
cout << ifadesi, C++ programlama dilinde kullanılan bir çıktı fonksiyonudur. Bu fonksiyon, verilen parametreleri ekrana yazdırmak için kullanılır.
cout << ifadesi, verilen parametrenin tipine göre farklı davranışlar sergileyebilir. Örneğin, bir metin string'i verildiğinde bu metin direkt olarak ekrana yazdırılır. Bir sayısal değer verildiğinde ise, bu değer ASCII değerine dönüştürülerek ekrana yazdırılır.
cout << ifadesi, << operatörü ile birleştirilerek de kullanılabilir. Bu sayede, birden fazla parametre ekrana yazdırılabilir. Örneğin, "Merhaba Dünya" metnini ve bir sayıyı yan yana ekrana yazdırmak için aşağıdaki kod bloğu kullanılabilir:
Kod | Çıktı |
---|---|
cout << "Merhaba Dünya" << 42; | Merhaba Dünya42 |
Ayrıca, cout.precision() fonksiyonu kullanarak da ekrana yazdırılan sayıların ondalık hassasiyetini ayarlamak mümkündür. Örneğin, aşağıdaki kod bloğu ile pi sayısının 3 haneli ondalık hassasiyetinde ekrana yazdırılabilir:
Kod | Çıktı |
---|---|
cout << fixed << setprecision(3) << 3.14159; | 3.142 |
cout << ifadesi, C++ programlama dilinde sıklıkla kullanılan bir fonksiyon olup, verilen parametrelere göre farklı kullanımlar sergileyebilir.
Girilen sayi tektirKullanıcıdan girilen sayı, switch-case yapısının kullanıldığı örnekte tektir. Bu durumda, sayının 2 ile bölümünden kalan 1 olarak hesaplanır ve sonuç olarak case 1 bölümü çalıştırılır. Böylece, ekranda "Girilen sayı tektir" yazısı görünür.
Bu örnek, switch-case yapısının kullanımını ve mantığını anlamak için oldukça basit bir örnektir. Farklı koşulların kullanılabildiği daha karmaşık programlarda da switch-case yapısını kullanarak işlem kolaylığı sağlanabilir.
<< endl;Switch-case yapısı kullanırken bazı durumlarda dezavantajlar da yaşanabilir. Özellikle, çok sayıda koşul ifadesinin olduğu durumlarda switch-case yapısı kullanmak yerine if-else yapısı tercih edilmelidir.
Ayrıca, switch-case kullanırken break anahtar kelimesinin kullanımına özen göstermek gerekmektedir. Break anahtar kelimesi kullanılmazsa, kontrol yapılandırması bozulacak ve istenilen değer döndürülemeyecektir. Bu nedenle, her case bloğunun sonuna break anahtar kelimesi eklenmelidir.
Bunların yanı sıra, switch-case yapısı ile yalnızca eşitlik durumları kontrol edilebilir. Bu nedenle, büyük-küçük gibi diğer karşılaştırma işlemleri yapmak için if-else yapısı tercih edilmelidir.
Özetlemek gerekirse, switch-case yapısının kullanılması programlama sürecini kolaylaştırsa da bazı durumlarda dezavantajları da beraberinde getirebilir.
break;Break, switch-case yapısında kullanılan bir anahtar kelimedir. Case bloklarındaki işlemler tamamlandıktan sonra break ifadesi ile işlem sonlandırılır. Bu sayede, program bir sonraki case bloğuna geçmez ve switch-case yapısından çıkar.
Aynı zamanda, break kullanarak döngüleri sonlandırmak da mümkündür. Örneğin, while veya for döngülerinde belirlenen koşul sağlandığında, break ifadesi kullanılarak döngü sonlandırılabilir.
}Kod içerisinde, son case ifadesinden sonra eğer bir break ifadesi yoksa, kod çalışmaya devam edecektir. Bu duruma, fallthrough denir. Fallthrough, bazı durumlarda istenilen bir durum olabilirken, çoğunlukla hata oluşmasına sebep olabilir. Bu nedenle, switch-case yapısı kullanılırken her case ifadesinin sonunda mutlaka break ifadesi eklenmelidir.
return 0;return 0;
Bir C++ programı yazarken, main() fonksiyonundan çıkış için return 0; ifadesi kullanılır. Bu ifade, programın doğru şekilde çalıştığını ve istenilen sonuçların alındığını belirtir. Eğer programın hata verdiği durumlarda ise, return farklı bir değer döndürür.
return 0; ifadesi ayrıca işletim sisteminin programı kapatmasını da sağlar. Ancak, programın çalışması sırasında açılan herhangi bir dosya gibi kaynakları serbest bırakmak için ek işlemler yapmak da gerekebilir.
}Kodların okunabilirliği ve performans artışı açısından switch-case yapısı oldukça avantajlıdır. Karşılaştırılacak değişkenin tipinin belirlenmesi ile yapılabilecek olan işlemler oldukça kolay ve anlaşılırdır. Özellikle, koşullu ifadelere göre daha hızlı çalıştığı için büyük veri setleri üzerinde çalışan uygulamaların performansını arttırmak için sıklıkla kullanılır.
```Örnek Kod```C++ programlama dilinde switch-case yapısı kullanımı oldukça kolaydır. Özellikle koşullu ifadelerin fazla olduğu programlar için tercih edilmesi mümkündür. Bu yapı sayesinde kodun okunabilirliği arttığı gibi performans açısından da avantajlar sağlanmaktadır. Yukarıda verilen örnek kodu inceleyerek switch-case yapısını daha iyi kavrayabilirsiniz. Kod, kullanıcının girdiği sayının tek mi yoksa çift mi olduğunu kontrol etmektedir.Switch-case yapısı, koşullu ifadeler ile yapılan işlemlere göre daha hızlı çalışmaktadır. Bu nedenle, büyük hacimli verilerin işlenmesi gerektiğinde switch-case yapısı tercih edilebilir. Ayrıca, kodun okunabilirliğinin artması sayesinde hataları çözmek ve değişiklikler yapmak daha kolay hale gelmektedir.Sonuç olarak, switch-case yapısı C++ programlama dilinde oldukça kullanışlı bir yapısıdır. Belirli koşulların kontrolünde koşullu ifadeler yerine kullanılabilecek bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır. Yukarıdaki örnek kodu inceleyerek bu yapıyı daha iyi anlayabilir ve programlarınızda tercih edebilirsiniz.
Çıktı:
Kodun çalışması sonucunda, örnek kodda kullanılan sayıya göre çıktı değişecektir. Eğer girilen sayı çift ise "Girilen sayi cifttir" mesajı ekranda görüntülenecektir. Girilen sayı tek ise ise "Girilen sayi tektir" mesajı ekranda görüntülenecektir. Örneğin, kod içerisinde 7 sayısı kullanıldığında ekranda "Girilen sayi tektir" mesajı görüntülenecektir.
Bir sayi giriniz: 7Bir sayı girerek switch-case yapısının nasıl kullanılabileceğine örnek olacak bir kod yazalım. Örneğin, kullanıcıdan alınan sayının tek ya da çift olduğunu tespit etmek isteyelim. Bu durumda, önce kullanıcıdan bir sayı almak için bir çıktı verilir. Kullanıcının girdiği sayının 2 ile bölümünden kalan değere göre switch-case yapısı kontrol edilir ve duruma göre çıktı verilir.
<table> <tr> <th>Kod</th> <th>Çıktı</th> </tr> <tr> <td> <pre><code>#include <iostream>using namespace std;int main() { int sayi; cout << "Bir sayı giriniz: "; cin >> sayi; switch (sayi % 2) { case 0: cout << "Girilen sayı çifttir." << endl; break; case 1: cout << "Girilen sayı tektir." << endl; break; } return 0;}</code></pre> </td> <td> <pre><code>Bir sayı giriniz: 7Girilen sayı tektir.</code></pre> </td> </tr></table>
Bu örnekte de görüleceği gibi, switch-case yapısı if-else yapısına göre daha okunaklı bir kod sunar ve aynı zamanda daha hızlı çalışır.
Girilen sayi tektirBir önceki örnekte, switch-case yapısı kullanarak girilen sayının tek ya da çift olduğunu öğrendik. Eğer sayı tekse, program switch(sayi % 2) koşulundaki case 1 durumuna girer ve Girilen sayi tektir çıktısını verir. Ancak bu örnek sadece rakamların çift veya tek olduğunu kontrol etmekle sınırlıdır.
Switch-case yapısı daha karmaşık koşullar için de kullanılabilir. Örneğin, kullanıcının girdiği bir mevsim isminin hangi döneme denk geldiğini bulmak gibi. Bu durumda, switch-case yapısı kullanılarak her bir mevsim ismi için ayrı bir case durumu yazılabilir.
Aynı zamanda, switch-case yapısı if-else bloklarından daha hızlı çalışır. Bu da programların performansı açısından büyük bir avantaj sağlar.
```C++ Switch - Case Yapısı ve Örnek Kullanımları```C++ programlama dilinde kullanılan switch-case yapısı, koşullu ifadelerin yerine tercih edilebilir. Bu yapı sayesinde, belirli koşullarda değişen işlemler kolayca yapılabilir. Ayrıca, bu yapının kullanımı sayesinde kodun okunabilirliği artar, ciddi anlamda performans artışı sağlanır.
Switch-case yapısının düzgün bir şekilde kullanımı oldukça basittir. İlk önce, karşılaştırılacak olan değişkenin tipi belirtilir. Daha sonra, switch anahtar kelimesi kullanılarak kontrolün sağlanacağı değişken belirtilir. Case anahtar kelimesi ile hangi durumda ne yapılacağına karar verilir.
Örnek olarak, kullanıcıdan alınan sayının tek ya da çift olduğunu tespit eden bir kod yazılabilir. Bu durumda, switch-case yapısı kullanarak kontrol sağlanabilir. Kullanıcının girdiği sayının 2'ye bölümünden kalan değer alınarak, bu değerlere göre ekrana mesaj yazdırılır.
Örnek Kod |
---|
#include <iostream>using namespace std;int main() { int sayi; cout << "Bir sayi giriniz: "; cin >> sayi; switch (sayi % 2) { case 0: cout << "Girilen sayi cifttir" << endl; break; case 1: cout << "Girilen sayi tektir" << endl; break; } return 0;} |
Aşağıda ise yukarıdaki örnek kodun çıktısı görülmektedir. Kullanıcı tarafından girilen sayının çift ya da tek olduğu ekrana yazdırılmaktadır.
Çıktı: |
---|
Bir sayi giriniz: 7Girilen sayi tektir |
Switch - Case Yapısının Avantajları
Switch-case yapısı, kodun okunabilirliğini arttırmak için koşullu ifadelerin yerine kullanılabilir. Bu yapı sayesinde, kod parçaları hangi koşullarda çalışacaklarına dair açık ve anlaşılır bir şekilde yazılabilir. Bu, programlama projelerinde çalışanların birbirlerinin kodlarını daha hızlı ve kolay bir şekilde anlamalarına yardımcı olur.
Bununla birlikte, switch-case yapısı koşullu ifadelere göre daha hızlı çalışır. Bu ciddi anlamda performans artışı sağlamaktadır. Söz konusu avantaj, özellikle büyük programlar yazarken önemlidir. Çünkü bu tip programlarda, koşullu ifadelerin kullanımı, kodun işleyişini yavaşlatabilir. Aynı zamanda, switch-case yapısı, programcıların daha az kod yazmalarını sağlar. Bu da hata yapma riskini azaltır ve kodun performansını optimale eder.