MongoDb İle Veri Kaydetme ve Güncelleme İşlemleri Nasıl Yapılır?

MongoDb İle Veri Kaydetme ve Güncelleme İşlemleri Nasıl Yapılır?

MongoDb, belge tabanlı bir NoSQL veri tabanıdır Veri kaydetme için öncelikle bir veritabanı ve koleksiyon oluşturulmalıdır 'insertOne' veya 'insertMany' metodları kullanılarak belge eklenir Güncelleme işlemi için 'update' veya 'updateMany' kullanılır Bir koşula uyan belgelerin verileri güncellenebilir Veri kaydetme ve güncelleme işlemleri için koleksiyonda belgelerin key-value çiftleri kullanılır Veri kaydetme işlemi sırasında, eklenen belge koleksiyonun sonuna eklenir Veri güncelleme işlemi için güncellenecek belgenin seçilmesi ve koşulun belirtilmesi gereklidir MongoDB, doküman verilerini belge formatında saklar Veri kaydetme ve güncelleme işlemleri son derece kolay ve hızlıdır

MongoDb İle Veri Kaydetme ve Güncelleme İşlemleri Nasıl Yapılır?

MongoDb, NoSQL veri tabanlarından biridir ve belge tabanlı veri tabanıdır. Bu veri tabanı kullanılarak veri kaydetme ve güncelleme işlemleri yapılabilmektedir. Veri kaydetmek için öncelikle bir koleksiyon oluşturmak gerekmektedir. Oluşturulan koleksiyona yeni belgeler ekleyebilirsiniz. Belge eklemek için 'insertOne()' veya 'insertMany()' metodları kullanılmaktadır.

Veri güncelleme işlemi ise 'update()' veya 'updateMany()' metodları ile yapılmaktadır. Bir belgenin güncellenmesi için 'update()' metodunu kullanarak, belirli bir koşula uyan belgenin verileri güncellenebilmektedir. Eğer birçok belgeyi güncellemek istiyorsanız, 'updateMany()' metodunu kullanarak belirli koşula uyan birçok belgenin verilerini güncelleyebilirsiniz.

Veri kaydetme ve güncelleme işlemleri yaparken, öncelikle veritabanı ve koleksiyon oluşturma işlemleri gerçekleştirilmelidir. Daha sonra, ilgili metodlar kullanılarak belgelerin eklenmesi veya güncellenmesi sağlanabilmektedir.


MongoDb Nedir?

MongoDb, doküman verilerinin saklanmasını sağlayan bir NoSQL veri tabanıdır. Veriler, belge tabanlı bir şekilde saklanır ve bu nedenle veriyi çeşitli kaynaklardan gelen (JSON, XML, BSON) belgeler şeklinde algılar. Relational veri tabanlarının aksine, MongoDb'de bir tablo yerine veriler koleksiyonlar halinde bulunur. Bu koleksiyonlar, birden çok belgenin saklandığı veri depolama birimleridir.


Veri Kaydetme İşlemi

Veri kaydetmek için öncelikle bir veritabanı oluşturulmalı ve bu veritabanı içinde bir koleksiyon oluşturulmalıdır. Veri kaydetme işlemi için 'insertOne()' veya 'insertMany()' metodları kullanılabilir. insertOne() metodu ile bir belge koleksiyona eklenebilirken, insertMany() metoduyla birçok belge koleksiyona ekleyebilirsiniz.

Bir belge eklenirken, bu belgede key-value çiftleri kullanılmalıdır. Key'ler bir string olmalıdır. Yeni eklenen belgeler koleksiyonun sonuna eklenir. Bir belge eklerken, eklemek istediğiniz belgenin özelliklerini bir nesne içinde tanımlamanız gerekir.

Örneğin, bir sınıf koleksiyonu varsa ve yeni bir sınıf eklemek istiyorsanız, yeni ekleyeceğiniz belgenin özelliklerini şu şekilde tanımlayabilirsiniz:

   db.sinif.insertOne({        "ad": "Matematik",        "ogretmen": "Ali",        "ogrenciler": ["Ahmet", "Mehmet", "Ayşe"],        "dersSaati": 3,    })

Bu örnekte görüldüğü gibi, 'insertOne()' metoduna bir nesne (yanlış söylemiyorsam belge demek istiyor) geçirilir. Belgenin özellikleri key-value çiftleri şeklinde tanımlanır. "ad", "ogretmen", "ogrenciler" ve "dersSaati" özellikleri belirtilmiştir. Eklenen belge koleksiyonun sonuna eklenir.


Koleksiyon Oluşturma

Veri kaydetme işlemi için öncelikle koleksiyon oluşturma işlemi gereklidir. Koleksiyon oluşturmak için bir veritabanı oluşturmanız gerekmektedir. Veritabanı oluşturduktan sonra, bu veritabanı içinde bir koleksiyon oluşturabilirsiniz. Koleksiyon oluşturulduktan sonra, veri kaydetme işlemine başlayabilirsiniz. Veri kaydetme işlemi için, oluşturduğunuz koleksiyona yeni bir belge eklemeniz gerekmektedir. MongoDB'de belge, JSON formatında tanımlanır. Bu sayede, veri kaydetme işlemi son derece kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Koleksiyonlar ayrıca, belge tanımlama kurallarını içerebilir ve belirli bir anahtar değeri olan belgeleri özellikle aramanın kolaylaştırılması için indekslenebilir. Veri kaydetme işlemi sırasında, eklenen belge koleksiyonun sonuna eklenir. Bu şekilde, en son eklenen belge kolayca görüntülenebilir ve işlemler daha pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir.


Belge Ekleme

Bir belge eklemek için öncelikle oluşturduğunuz koleksiyonun ismini belirmelisiniz. Daha sonra, eklemek istediğiniz belgenin verilerini json formatında oluşturmanız gereklidir. Son olarak ise, belirttiğiniz koleksiyona ve belge verilerine göre 'insertOne()' veya 'insertMany()' metodlarını kullanarak belgeyi ekleyebilirsiniz.

Örneğin, 'customers' adında bir koleksiyon yaratmak istiyorsanız:

db.createCollection("customers")

Ardından, koleksiyona yeni bir belge eklemek istiyorsanız:

db.customers.insertOne({  name: "John Doe",  email: "johndoe@example.com",  phone: "123-456-7890"})

Bu şekilde, belirttiğiniz koleksiyona yeni bir belge oluşturmuş olacaksınız.

Aynı şekilde, birden fazla belge eklemek istiyorsanız 'insertMany()' metodunu kullanarak yapabilirsiniz. Örneğin:

db.customers.insertMany([  {    name: "Jane Doe",    email: "janedoe@example.com",    phone: "123-456-7891"  },  {    name: "Bob Smith",    email: "bobsmith@example.com",    phone: "123-456-7892"  }])

Bu örnekte, 'customers' koleksiyonuna, iki farklı belge eklenmiş olacak.


Veri Güncelleme İşlemi

'update()' metodunu kullanarak, bir belgenin verilerini güncellemek için öncelikle hangi belgenin güncelleneceğine karar vermeniz gereklidir. Bunun için belirli bir koşul belirtmeniz gereklidir. Koşula uyan belgenin verileri, güncellenecek verilerle değiştirilir.

Örneğin, 'myCollection' adlı koleksiyonda 'name' özelliği 'Alex' olan tüm belgelerin 'age' özelliği '30' olarak güncellenmesi isteniyorsa, şu kod kullanılabilir:

   db.myCollection.update(      {name: "Alex"},      {$set: {age: 30}},      {multi: true}   )

Bu kod, 'myCollection' adlı koleksiyonda 'name' özelliği 'Alex' olan tüm belgelerin 'age' özelliğini '30' olarak günceller. '{multi: true}' parametresi, koşula uyan tüm belgelerin güncellenmesini sağlar.


Bir Belgenin Güncellenmesi

MongoDb'de verilerin güncellenmesi için 'update()' veya 'updateOne()' metodları kullanılabilir. Bu metodlar, bir koşula uyan belgenin verilerini güncellemek için kullanılır. Güncelleme işlemi sırasında, belirli bir koşul belirlenmelidir. Bu koşul, hangi belgenin güncelleneceğini belirler.

Örneğin, "users" koleksiyonu içindeki "John" isimli kullanıcının yaşını 25'ten 30'a güncellemek istediğimizi düşünelim. Bu işlemi gerçekleştirmek için şu kod bloğunu kullanabiliriz:

```db.users.updateOne( { name: "John" }, { $set: { age: 30 } })```

Bu kod bloğu, "users" koleksiyonu içindeki "John" isimli kullanıcının yaşını 30 yapacaktır.

Birçok belgenin güncellenmesi gerektiğinde ise 'updateMany()' metodunu kullanabiliriz. Bu metod ile birden fazla belge aynı anda güncellenebilir. Güncellenecek belgelerin koşulunu belirlemek için kullanılan syntax, 'update()' metodundan farklı değildir.

Örneğin, "users" koleksiyonu içinde yaşları 25'ten küçük olan tüm kullanıcıların yaşını 30 yapmak istediğimizi düşünelim. Bu işlemi gerçekleştirmek için şu kod bloğunu kullanabiliriz:

```db.users.updateMany( { age: { $lt: 25 } }, { $set: { age: 30 } })```

Bu kod bloğu, "users" koleksiyonu içinde yaşları 25'ten küçük olan tüm kullanıcıların yaşını 30 yapacaktır.