C# While Döngüsü ve Kullanımı

C# While Döngüsü ve Kullanımı

C# döngüsü nedir? C# programlama dilinde while döngüsü nasıl kullanılır? Bu yazıda C# while döngüsünün kullanımı hakkında tüm bilgileri öğrenebilirsiniz Detaylar için hemen ziyaret edin!

C# While Döngüsü ve Kullanımı

While döngüsü, C# programlama dilinde sıklıkla kullanılan bir döngü türüdür. Belirli bir koşulun doğru olması durumunda belirtilen işlem tekrarlanır. Bu nedenle, belirli bir şart yerine getirilmediği sürece döngünün çalışması devam eder. While döngüsünün kullanımı oldukça basittir ve döngüde yer alan işlemler kullanıcının ihtiyaçlarına göre değiştirilebilir.

While döngüsü, döngü içinde yer alan koşul doğru olduğu sürece belirli bir işlemin tekrar edilmesini sağlar. Koşulun doğru olduğu sürece işlem yinelenir ve koşulun yanlış olması durumunda döngü durur. Bu nedenle, while döngüsü kullanıcıların belirli koşulların kaydedildiği programlarda sıklıkla tercih ettiği bir döngü türüdür.

While döngüsü kullanımı oldukça basittir, koşullu ifadelerle de döngü içinde işlemler yapılabilinir. Döngü içinde bulunan işlemler kullanıcının ihtiyacına göre değiştirilerek, farklı işlemler gerçekleştirilebilir. Bu sayede, C# programlama dili ile farklı programlar geliştirirken while döngüsü kullanarak özelleştirilmiş işlemler gerçekleştirilebilir.

While döngüsünün kullanımı oldukça basittir. Döngü, belirtilen koşul doğru olduğu sürece işlemler tekrar edilir. While döngüsünün kullanımı şu şekilde yapılır:

while (koşul)
{ //işlem }

Yukarıda yer alan syntax, while döngüsünün temel yapı taşlarını oluşturur. Koşulun doğru olduğu sürece belirtilen işlem tekrar edilir.

Aşağıda yer alan iki örnek, while döngüsünün kullanımına yönelik somut olarak gösterilmektedir.

İlk örnek, while döngüsünün kullanımını somut bir şekilde gösterir. Örnekte, belirtilen koşul doğru olduğu sürece while döngüsü çalışır ve belirtilen işlem yinelenir.

Kod Çıktı
int i = 0;while (i < 4){ Console.WriteLine(i); i++;} 0123

Örnekte, belirtilen koşul doğru olduğu sürece döngü çalışır ve belirtilen işlem yinelenir. Kullanıcı tarafından girilen değer belirli bir koşulu karşıladığı sürece belirtilen işlem yinelenir.

Kod Çıktı
string input;while ((input = Console.ReadLine()) != exit){ Console.WriteLine(Girilen değer: + input);} Girilen değer: input1Girilen değer: input2Girilen değer: exit

While Döngüsü Nedir?

While döngüsü, C# programlama dilinde kullanılan önemli bir döngü türüdür. Bu döngü, belirtilen koşulun doğru olduğu sürece belirtilen işlemi tekrarlayan bir yapı oluşturur. Koşul doğru olmaya devam ettiği sürece işlem tekrarlanır ve döngü sonlanır ancak koşul yanlış olursa, döngü çalışmayı bırakır. Bu nedenle, While döngüsü, döngünün kaç kez tekrarlanacağından bağımsızdır.

Bir örnek vermek gerekirse, belirli bir sayı aralığında tekrarlanan bir işlem yapılması gerektiğinde kullanılabilen bir döngüdür. While döngüsü, koşulun doğru olduğu sürece çalışacağı için, işlem belirtilen sayı aralığına ulaşana kadar tekrarlanacaktır. Bu, programlamada oldukça yararlı bir özelliktir ve kodların daha esnek ve modüler olmasını sağlar.

While döngüsü, diğer döngü türlerinden farklı olarak, önce koşulu kontrol eder ve sadece koşul doğru olduğunda döngüye girer. Ayrıca, döngüye her girdiğinde koşulu yeniden kontrol eder ve koşul hala doğru olduğu sürece işlemi tekrarlar.

While döngüsünün temel yapıları bu şekildedir. Ancak, belirli durumlarda While döngüsü ile ilgili farklı ve daha karmaşık yapılar da kullanılabilir. Bu durumlarda, döngüde kullanılacak koşullar, işlemler ve değişkenler farklılık gösterebilir. Bu nedenle, While döngüsü öğrenilirken, detaylı bir araştırma yapılması ve örneklerin incelenmesi gerekmektedir.


While Döngüsü Kullanımı

While döngüsünün kullanımı oldukça basittir. Kullanımı sırasında belirli bir koşul doğru olduğu sürece while döngüsü işlemlerini tekrarlar. Koşulun yanındaki parantez içine, koşulun doğru olup olmadığını kontrol eden bir mantıksal ifade girilir. Eğer koşul doğruysa, işlem bloğu çalışır. İşlem bloğu sonunda koşulun yeniden kontrol edilir ve koşul hala doğruysa, işlem bloğu yeniden çalışır. Bu işlem, koşul yanlış olana kadar devam eder.

While döngüsünün yapısı ve kullanımı örneklerle açıklanabilir. Örneğin, bir sayının belirli bir sayıya kadar arttırılması veya girdi alınan bir programın belirli bir kritere kadar devam etmesi durumunda while döngüsü kullanılabilir.

While döngüsü kullanırken bazı hatalara karşı da dikkatli olunmalıdır. Örneğin, koşul yanlış yazılırsa döngü sonsuz bir şekilde devam edebilir. Ayrıca, döngü içindeki işlemler çok uzun sürerse, programın donmasına veya kilitlenmesine neden olabilir.

  • Örnek 1: İlk örnekte, i değişkeni 0'dan başlar ve 4'ten küçük olduğu sürece while döngüsü tekrar eder. Her tekrarda i değeri bir artırılarak, ekrana i değeri yazdırılır.
  • Örnek 2: İkinci örnekte, kullanıcıdan sürekli girdi alınır. Kullanıcı "exit" değeri girerse döngü sonlanır. Girdi değeri her seferinde ekrana yazdırılır.

Syntax:

While döngüsü C# programlama dilinde sıklıkla kullanılan bir döngü türüdür. While döngüsü kullanırken, belirtilen koşulun doğru olduğu sürece, belirtilen işlemin tekrarlanması sağlanır. Bu nedenle, While döngüsü, belirli bir koşulun sağlandığı durumlarda sürekli işlem yapmak istediğiniz zamanlarda kullanabilirsiniz.While döngüsü, farklı veri tiplerindeki değişkenler kullanılarak yazılabilir. Ancak temel kullanımı aşağıdaki gibidir:while (koşul){ //işlem}Burada, koşul belirtildiği sürece işlem tekrarlanır. Örneğin, aşağıdaki kod örneğinde, i değişkeninin 0'dan başlayarak 4'ten küçük olduğu sürece tekrarlanacak işlem belirtilmiştir.

Örnek 1:

Kod: int i = 0; while (i < 4) { Console.WriteLine(i); i++; }
Çıktı: 0
1
2
3
Ayrıca, while döngüsü kullanılarak, kullanıcının girdiği değerlere göre işlem yapılması sağlanabilir. Örneğin, aşağıdaki örnekte, kullanıcının "exit" kelimesini girene kadar girilen tüm değerler ekrana yazdırılır.

Örnek 2:

Kod: string input; while ((input = Console.ReadLine()) != "exit") { Console.WriteLine("Girilen değer: " + input); }
While döngüsü, programlama dillerinde oldukça kullanışlı bir araçtır. Belirli bir işlemin belirli bir koşul doğru olduğu sürece tekrarlanması istendiği durumlarda While döngüsü kullanılabilir. Yukarıda verilen örneklerde de görüldüğü gibi, while döngüsü farklı yapılarda ve veri tiplerinde kullanılarak programlama işlemlerini kolaylaştırabilir.while (koşul)

'While döngüsü', belirlenen bir koşul doğru olduğu sürece belirtilen işlemi tekrar tekrar gerçekleştirir. Bu koşul, true ya da false bir değer döndüren bir ifade olabilir. Program, While döngüsünün başlarına gelmeden önce koşulu kontrol eder ve eğer koşul doğruysa döngüye girer. Döngüdeki işlemler tamamlandıktan sonra işlem While döngüsünün başına döner ve koşulun hala doğru olup olmadığını kontrol eder. Eğer koşul doğru ise işlemi tekrarlar, eğer değilse döngüden çıkar.

While döngüsü, programlama dilinde en çok kullanılan döngü türlerinden biridir. Bu döngü sayesinde belirli bir koşul sağlanana kadar bir işlemi tekrar tekrar gerçekleştirebilir, veri işleme, yazdırma veya döngüyü durdurma gibi süreçlerde kullanılabilir.

{

While döngüsü, programlama dillerinde oldukça sık kullanılan bir döngü türüdür. Bu döngü, belirli bir koşulun sağlandığı sürece, belirtilen işlemi tekrar eder. Döngü başlatıldığında öncelikle koşul kontrol edilir ve koşul sağlanıyorsa döngü içerisindeki işlemler gerçekleştirilir. Daha sonra tekrar koşul kontrol edilir ve bu işlem, koşulun artık sağlanmadığı noktaya kadar sürer. Bu sayede, belirli işlemlerin tekrarlanması ve programı yönetmek için önemli bir yapı oluşturulur.

While döngüsünün etkin bir şekilde kullanılabilmesi için kullanıcı tarafından belirtilen koşulların doğru ve tutarlı olması gerekir. Aksi halde, programın beklenmeyen sonuçlar üretmesi muhtemeldir. Bu yüzden, while döngüsünün program içerisinde kullanımı özenle doğru bir şekilde yapılmalıdır.

While döngüsü, C# gibi popüler programlama dillerinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Bu döngünün etkin bir şekilde kullanılabilmesi için, koşulların doğru belirlenmesi ve döngü içerisindeki işlemlerin doğru yapılması önemlidir. Bu sayede, programların işleyişi daha verimli ve hatasız bir şekilde gerçekleştirilebilir.

//işlem

//işlem, while döngüsünün her turunda gerçekleştirilen işlemdir. Bu işlem, değişkenlerin değerlerinin değiştirilmesi, başka bir fonksiyonun çağrılması veya bir dizi işlemi içerebilir. While döngüsü içindeki işlem, belirtilen koşul yanlış olduğunda durana kadar tekrarlanır.

Örneğin, örnek 1'de, while döngüsü içindeki işlem, i değişkeninin değerinin Console.WriteLine yöntemi kullanılarak yazdırılması ve daha sonra i değişkeninin 1 artırılmasıdır. Bu işlem döngünün her turunda gerçekleştirilir.

Örnek 2'de ise, kullanıcıdan alınan bir girdinin Exit kelimesi girilene kadar tekrar edilmesi gerektiğini varsayalım. While döngüsü içindeki işlem, kullanıcının girdiğini Console.WriteLine yöntemi kullanılarak yazdırmak ve bir sonraki girdiyi almak için Console.ReadLine yöntemini çağırmak olacaktır. Bu işlem, kullanıcının Exit kelimesini girene kadar sürekli tekrarlanır.

Bu şekilde, while döngüsü içinde yapılacak işlemler, belirli bir amaç doğrultusunda yapılan tekrarlarla kolayca gerçekleştirilebilir.

}

C# programlama dilinde, döngüler oldukça yaygın olarak kullanılan yapılar arasında yer almaktadır. Bu yapıların içinde yer alan "while" döngüsü de özellikle "koşul" yani "condition" içeren işlemlerde kullanılmaktadır. Bu döngü, koşul doğru olduğu sürece içindeki işlemi tekrarlayan bir yapıdadır.

Örneğin, bir uygulamada kullanıcı bir veri girişi yapması isteniyorsa ve bu girişlerin bir belirli koşula göre devam etmesi isteniyorsa, while döngüsü kullanılabilir. Kullanıcının girdiği her değer koşula göre kontrol edilir ve koşul doğru olduğu sürece kullanıcıya yeni bir giriş alanı tanımlanır. Bu işlem, koşul yanlış olana kadar devam eder.

Bir örnek ile while döngüsünün kullanımı daha iyi anlaşılabilir. Aşağıdaki örnekte, bir diziye anahtar kelime ekleniyor ve kullanıcıdan girdi olarak bir kelime alınıp dizi içerisinde aranıyor. Bu işlem koşul doğru olduğu sürece devam ediyor.

string[] anahtarKelimeler = {"merhaba", "güle güle", "nasılsın"};bool bulundu = false;while (!bulundu){    Console.Write("Bir anahtar kelime girin: ");    string girilenKelime = Console.ReadLine();    for (int i = 0; i < anahtarKelimeler.Length; i++)    {        if (anahtarKelimeler[i].Equals(girilenKelime))        {            Console.WriteLine("Anahtar kelime bulundu: " + anahtarKelimeler[i]);            bulundu = true;            break;        }    }    if (!bulundu)    {        Console.WriteLine("Anahtar kelime bulunamadı, tekrar deneyin.");    }}

Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi, while döngüsü koşul doğru olduğu sürece içerisindeki işlemi tekrar ederek programın ilerlemesini sağlamaktadır. Bu sayede özellikle veri girişi için kullanılacak uygulamalarda kullanıcıdan alınacak değerler belirli bir koşula göre işlenebilir ve hatalı veri girişleri önlenir.


Örnek 1:

C# programlama dili kullanılarak While döngüsü örneğini anlatmak gerekirse, örnek 1 ile bir döngü değişkeni olan 'i' tanımlanır ve değeri '0' olarak atanır. Daha sonra, koşul 'i<4' şeklinde belirlenir. Bu koşul doğru olduğu sürece, yani 'i' değişkeni 4'ten küçük olduğu sürece döngü işlemleri tekrarlanır.

  • Döngü işlemi şu şekilde gerçekleşir:
  • Console.WriteLine(i); //i değişkeninin değeri ekrana yazdırılır.
  • i++; //i değişkeninin değeri 1 artırılır, yani i=1 olur.
  • i++; //i değişkeninin değeri tekrar 1 artırılır, yani i=2 olur.
  • i++; //Son olarak i değişkeninin değeri 1 artarak, i=3 olur.

Bu işlemlerin yapılması sonucunda, '0' ile '3' arasındaki sayılar ekrana yazdırılır ve döngü sonlanır.

int i

Birçok durumda C# programlama dilinde sayıların sıralı bir şekilde artırılması veya azaltılması gerekebilir. Böyle bir durumda kullanabileceğimiz en basit yöntemlerden biri 'int i = 0;' ifadesiyle başlayan ve While döngüsü içerisinde kullanacağımız bir sayacı artırmaktır.

Bu örnekte 'int i = 0;' ifadesi, sayacın başlangıç değerini 0 olarak atar. Döngü başlayana kadar bu değer kullanılır. Ardından While döngüsü başlar ve belirli bir koşul sağlanana kadar işlemler tekrarlanır. Her çalıştığında 'i' değeri 1 artırılır. Bu örnekte döngüye girmek için i'nin 4'ten küçük olması gerekmektedir.

Kodu Çıktısı
int i = 0;while (i < 4){  Console.WriteLine(i);  i++;}      
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3

Bu örnek sayesinde, While döngüsü ve sayacın nasıl kullanılabileceği hakkında fikir sahibi oldunuz. Artık, ihtiyacınız olan yerlerde bu yöntemi kullanarak programlarınızda sayıların sıralı bir şekilde artırılmasını sağlayabilirsiniz.

while (i < 4)

C# programlama dilinde while döngüsü, belirli bir koşul doğru olduğu sürece belirtilen işlemi tekrarlayan bir döngüdür. while (i < 4) örneğinde ise, değişken "i" 0 olarak tanımlandıktan sonra, i'nin 4'ten küçük olduğu sürece işlem tekrar edilir. Yani 0, 1, 2, 3 sayıları console ekranında sırayla gösterilir. Örneğin while (i < 4) kullanarak, bir dizi elemanlarını yazdırmak mümkündür. Aynı zamanda while döngüsü, kullanıcı girdileri arasında döngü kurmak için de yararlıdır. while döngüsü kullanarak, programın istenilen sayıda tekrar eden işlemleri yapabileceği bir yapının oluşturulması mümkündür. Aşağıdaki örnekte int i = 0; ile başlatılan değişkenimiz "i" 0 değeriyle başlar. Ardından while (i < 4) koşulu kontrol edilir ve "i" 4'ten küçük olduğu müddetçe sırayla artırılarak işlem devam eder. Bu sayede, 0, 1, 2 ve 3 sayıları sırasıyla console ekranında görüntülenir.

Sıra NoÇıktı
10
21
32
43

while (i < 4) örneğinde olduğu gibi, while döngüsü koşulu doğru olduğu sürece işlem devam eder. "i" değişkeninin 4'ten küçük olması, koşulun doğru olduğunu ifade eder. Dolayısıyla işlem sırayla yapılır ve her bir işlem bir öncekine göre artırılmış "i" değeriyle yapılır. Eğer koşulun sağlanmadığı durumlar için bir break komutu eklenirse döngü sonlandırılabilir.

{

C# programlama dilinde While döngüsü, belirli bir koşul doğru olduğu sürece işlemi tekrarlamak için kullanılır. Peki, While döngüsü nasıl kullanılır?

While döngüsünün kullanımı oldukça basittir. Öncelikle bir koşul belirtilir, koşul doğru olduğu müddetçe döngü devam eder. Koşul yanlış olduğunda döngü sona erer.

Bir örnek üzerinden While döngüsünün kullanımını daha iyi anlayabiliriz. Örneğin, bir sayısal işlem yürütmek için 4 kere döngü oluşturmak istediğimizi varsayalım. Bu durumda şu şekilde bir While döngüsü oluşturabiliriz:

i Sonuç
0 0
1 1
2 2
3 3

While döngüsünde kullanacağımız koşul "i < 4" olarak belirtilir. i değişkeni her seferinde 1 artırılarak döngü 4 kere çalıştırılır. Burada, işlem sonucu ekrana yazdırılmaktadır.

While döngüsü farklı şekillerde de kullanılabilir. Örneğin, kullanıcının girmiş olduğu değeri belirli bir koşula göre işlemek istediğimizi düşünelim. Bu durumda aşağıdaki örnekte olduğu gibi bir While döngüsü kullanılabilir:

string input;while ((input = Console.ReadLine()) != "exit"){  Console.WriteLine("Girilen değer: " + input);}

Burada, kullanıcı "exit" değerini girene kadar işlem devam eder ve kullanıcının girdiği değerler ekrana yazdırılır.

Tüm bu örneklerden de anlaşılacağı gibi, While döngüsü C# programlama dilinde kullanışlı bir döngüdür ve pek çok farklı amaç için kullanılabilir.

Console.WriteLine(i);

While döngüsü kullanarak bir işlemin tekrarlanmasını sağlarız. Örnek olarak "Console.WriteLine(i);" kullanılan koddur. Bu kod, i değişkeninin değerini konsolda yazdırmak için kullanılır.

Örnek 1'de while döngüsü kullanarak i değerini 4'e kadar arttırarak Console.WriteLine(i) kodu çalıştırılır ve konsola 0, 1, 2, 3 yazılır. Örnek 2'de ise kullanıcının konsoldan girdiği değerin "exit" olana kadar ekrana yazdırılmasını sağlar.

While döngüsü kullanırken, belirtilen koşul doğru olmadığı takdirde döngü sona erer. Koşul doğru olduğu sürece while döngüsü içindeki işlem tekrarlanmaya devam eder.

While döngüsü kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi de while döngüsünde sonsuz döngüye girmemektir. Sonsuz döngüye girilmesi, programın donmasına sebep olacaktır. Bu nedenle koşul doğru olana kadar döngü devam etmelidir.

i++;

i++; ifadesi, while döngüsünde kullanılan ve döngünün kaç kez çalışacağını belirleyen bir ifadedir. Bu ifade, döngünün her turunda i değerini 1 arttırarak devam etmesini sağlar. Örneğin, başlangıçta i değeri 0 olan bir while döngüsünde i++ yazıldığında, döngü her seferinde i değerini 1 arttırarak devam edecek ve belirtilen koşul yanlış olana kadar döngü sürecektir.

Örnek olarak, aşağıdaki kod parçası while döngüsünde i++ ifadesinin kullanımını göstermektedir:

int i = 0; while (i < 5){   Console.WriteLine(i);   i++;}

Bu örnekte, i değeri 0'dan başlayarak her döngü turunda 1 arttırılır ve console ekranına yazdırılır. Döngü koşulu olan i < 5 ifadesi doğru olduğu sürece döngü devam eder ve 0,1,2,3 ve 4 olmak üzere toplam 5 kez çalışır. Döngü sona erdiğinde i değeri 5 olur ve döngüden çıkılır.

}

Sonuç olarak, C# programlama dilinde While döngüsü oldukça sık kullanılan bir döngüdür. Belirli bir koşul doğru olduğu sürece işlemi tekrarlayarak program hızını arttırmaya yardımcı olur. While döngüsü; mantığı basit olan ancak doğru yerde kullanılmadığında programda hatalara sebep olabilen bir yapıdır. Bu nedenle, while döngüsü kullanımı konusunda dikkatli olunması gerekmektedir. Yapacağınız sürekli çalışacak işlemleri while döngüsü içerisinde kullanmanız performans açısından da daha verimli olacaktır.


Örnek 2:

Örnek 2'de, kullanıcıdan bir dizi değer istemek için While döngüsü kullanılacaktır. Bunun için string tipinde bir değişken oluşturulur ve kullanıcıdan alınan değer bu değişkene atanır. While döngüsü, kullanıcının "exit" değerini girmeden önce sürekli olarak kullanıcıdan değer alır ve bu değerleri ekrana yazdırır. Bu örneği daha iyi anlamak için aşağıdaki kod parçasına bakabilirsiniz:

string input;while ((input = Console.ReadLine()) != "exit"){  Console.WriteLine("Girilen değer: " + input);}

Yukarıdaki örnekte, kullanıcıdan alınan değer, "exit" string değerine eşit olmadığı sürece döngü devam eder. Her bir döngü turunda, kullanıcının girdiği değer ekrana "Girilen değer:" mesajıyla birlikte yazdırılır.Bu örnek, kullanıcının belirli bir koşula tamamen dayalı olduğu senaryolarda kullanılabilir. Örneğin, bir dosyayı okurken belirli bir kelimeyi ararken, belirli bir sayıya kadar sayarken veya belirli bir öğeyi ararken While döngüsü kullanılabilir.Sonuç olarak, C# programlama dilinde While döngüsünün birçok kullanım alanı vardır. While döngüsüyle, belirli bir koşul sağlandığı sürece tekrarlanan işlemler yapmak mümkündür. Bu durum, programın akışını kontrol etmek ve yinelenen görevler için oldukça kullanışlı bir araçtır.while ((input

Bu örnek, kullanıcıdan sürekli bir input alıp bu input exit kelimesi girilene kadar sürekli olarak yazdırır.

Şimdi bu örneği adım adım açıklayalım:

  • İlk olarak kullanıcının girdiği input string olarak tanımlandı.
  • while döngüsü, input stringi exit kelimesi girilene kadar sürekli olarak çalışacaktır.
  • Girilen değer her seferinde ekrana yazdırılır.
  • Çıkış yapmak için exit kelimesi girilir. Bu durumda while döngüsü sonlandırılır ve program sona erer.

Bu örneği inceleyerek, while döngüsünün farklı senaryolarda nasıl kullanılabileceğini görmüş olduk. Kendi projelerinizde de gerektiğinde while döngüsünü kullanarak, işlemlerinizi tekrar etmeniz mümkündür.

exit

While döngüsünde belirli bir koşula bağlı olarak bir operasyon gerçekleştirildikten sonra döngüyü sonlandırmak istiyorsak, "exit" komutunu kullanabiliriz.

Örneğin, kullanıcının bir metin girmesi ve "exit" yazdığında programın sonlanması gereken bir döngü yazmak istiyoruz. Aşağıdaki kodda, kullanıcının girdiği metin "exit" olduğunda döngü sonlandırılacak:

string input;while ((input = Console.ReadLine()) != "exit"){  Console.WriteLine("Girilen değer: " + input);}Console.WriteLine("Program sonlandı.");

Bu örnekte, döngü her çalıştığında kullanıcıdan bir metin girmesi istenir. Kullanıcının girdiği değer "exit" ise döngü sonlanır ve "Program sonlandı." yazısı ekranda görünür.

While döngüsü ve "exit" komutunun kullanımı, programlamada önemli bir yer tutar. Bu örneğin benzerlerini C# programlama dilinde kullanarak kendi uygulamalarınızı yapabilirsiniz.

)

While döngüsü, C# programlama dilinde oldukça kullanışlı bir döngüdür. Koşul doğru olduğu sürece tekrarlanan bu döngü sayesinde belirtilen işlem istenilen sürede gerçekleştirilebilir. While döngüsü kullanırken doğru koşulun belirtilmesi oldukça önemlidir. Koşulun doğru şekilde belirlenmesi sayesinde döngü doğru şekilde çalışacak ve işlem istenilen şekilde gerçekleştirilecektir.

While döngüsünün kullanımı oldukça kolaydır. 'While' kelimesinden sonra parantez içinde belirtilen koşul doğru olduğu sürece işlem tekrarlanacaktır. İşlem ifadesi ise süslü parantezler içinde yer alır. While döngüsü kullanılarak sayılar, karakter dizileri ve boolean değerler gibi farklı veri tipleri kullanılarak istenilen işlemler gerçekleştirilebilir.

Ayrıca, while döngüsü kullanarak kullanıcıdan istenilen input değerlerinin alınması da oldukça basittir. While döngüsü bu tür interaktif işlemlerde sıklıkla kullanılır. Kullanıcının input değerinde 'exit' kelimesi belirtilene kadar istenilen işlemler devam ettirilir. Bu sayede kullanıcının belirtilen koşula uygun şekilde input vermesi sağlanır.

{

C# programlama dilinde, tekrarlanan işlemleri gerçekleştirmek için çeşitli döngü yapıları bulunmaktadır. While döngüsü, belirli bir koşulun doğru olduğu sürece belirtilen işlemi tekrarlayan bir döngü türüdür. Bu döngü, geliştiricilere belirli bir süre boyunca veya sınırsız tekrarlamalar gerçekleştirmek için oldukça kullanışlı bir araç sağlar.

While döngüsü, yazılan koşulun doğru olduğu sürece işlem bloğunu çalıştırmaya devam eder. Eğer koşul yanlış ise, While döngüsü tamamlanır ve çalışması sonlandırılır. Bu nedenle kesin bir sonuç belirlenene kadar while döngüsü belirli bir işlemi tekrarlar.

While döngüsü, belirli bir koşulun gerçekleştiği sürece işlem bloğunu tekrarlar. Bu işlem bloğu, döngü bloğu olarak da adlandırılır. While döngüsünün kullanımı şu şekildedir:

Syntax: while (koşul) {
//işlem
}

Yukarıdaki syntax yapısı, belirli bir koşulun doğru olduğu sürece işlem bloğunu tekrarlar. Koşul yanlış olduğunda while döngüsü sonlandırılır ve işlem bloğu çalıştırılmaz.

While döngüsü kullanımı, başka bir işlem yapmadan önce belirli bir şartın sağlanması gerektiği durumlarda oldukça kullanışlıdır. Örneğin, kullanıcının klavyeden belirli bir değeri girmesi gerektiğinde veya bir dizi elemanın belirli bir şarta göre kontrol edilmesi gerektiğinde kullanılabilir.

  • Örnek 1: While döngüsünün basit bir kullanım örneği:
Kodu Çıktı
int i = 0;while (i < 4){  Console.WriteLine(i);  i++;}
0123

Bu örnekte, while döngüsünün koşulu i değişkeninin 4'ten küçük olduğu sürece gerçekleşir. İşlem bloğu içinde i değeri artırılarak döngü 4 kez tekrarlanır ve 0, 1, 2, 3 değerleri ekrana yazdırılır.

  • Örnek 2: while döngüsünün, kullanıcının belirli bir değer girene kadar ekrana yazdırdığı bir örnek:
Kodu
string input;while ((input = Console.ReadLine()) != "exit"){  Console.WriteLine("Girilen değer: " + input);}

Bu örnekte, kullanıcının "exit" değerini girene kadar işlem bloğu tekrarlanır ve girilen değer ekrana yazdırılır.

While döngüsü, programlama dilinde oldukça sık kullanılan bir yapıdır ve belirli bir koşul doğru olduğu sürece işlem bloğu tekrarlanarak işlemin gerçekleştirilmesine yardımcı olur. Bu nedenle, C# programlama dilinde While döngüsü kullanarak çeşitli işlemler gerçekleştirilebilir.

Console.WriteLine(

Console.WriteLine(), C# programlama dilinde, ekrana bir satır yazdırmak için kullanılan bir methoddur. Method, parantezler içindeki argümanı ekrana yazdırır ve yeni bir satır oluşturur.

Bu method sıklıkla debugging aşamalarında kullanılır. Programların çalışma sürecinde, kullanıcının programın bir yerinde ne olduğunu görmesi için programcılar tarafından yazılmış olan değerler, Console.WriteLine() methodu kullanılarak ekrana yazdırılır.

Bunun yanında, kullanıcıların interaktif olarak bir program çalıştırmasını sağlamak amacıyla, Console.ReadLine() methodu ile birlikte sıklıkla kullanılır. Kullanıcı bir değer girdiğinde, bu değer Console.ReadLine() aracılığıyla bir değişkene atanır ve her bir adımda ekrana yazdırılır.

Console.WriteLine() methodunun kullanımı oldukça basittir. Parantezler içine yazdığınız argüman, ekrana yazdırılır. Bu argüman, metinsel bir ifade, sayısal bir değer, karakter veya başka bir veri tipi olabilir.

İşlemler Sonuç
Console.WriteLine("Merhaba!"); Merhaba!
int sayi = 5;Console.WriteLine(sayi); 5
char harf = 'A';Console.WriteLine(harf); A
Girilen değer:

Girilen değerler, bir programın işleyişinde önemli bir yere sahiptir. While döngüsü de bu değerlerin doğru olduğu sürece tekrarlanacak olan işlemleri gerçekleştirmekte kullanılır. Örneğin, kullanıcının bir metin girmesi istendiğinde, bu metin doğrulandıktan sonra programda belirli bir işlem yapılabilir.

Bu amaçla kullanımı oldukça kolay olan While döngüsünde, belirli bir koşul gerçekleştiği sürece istenilen işlem tekrarlanacaktır. Örneğin, koşul olarak i değişkeninin 4'ten küçük olması belirtildiğinde, while döngüsü 0, 1, 2 ve 3 değerlerini ekrana yazdıracaktır. Benzer şekilde, kullanıcıdan alınan input değerleri de belirtilen koşula göre işlenecektir.

Koşul İşlem
i < 4 i değişkeninin değerini ekrana yazdır
input != exit Girilen input değerini ekrana yazdır
+ input);

While döngüsü, kullanıcı tarafından girilen değerleri almak için de kullanılabilir. Örneğin, yukarıdaki örnekteki gibi bir kod parçası kullanarak, kullanıcı herhangi bir değer girene kadar program çalışmaya devam edecektir. Bu özellikle kullanıcı ile etkileşimli programlar yazarken oldukça kullanışlıdır.

Bu kod parçasında, kullanıcının girilen değeri exit olana kadar program çalışmaya devam eder. Kullanıcının girdiği değerleri almak için Console.ReadLine() metodu kullanılır ve input değişkenine atılır. Değer ataması işlemi while döngüsü koşulunda gerçekleştiği için, bu işlem önce gerçekleştirilir ve ardından koşul kontrol edilir.

Kod Parçası Çalışma Mantığı
string input;while ((input = Console.ReadLine()) != "exit"){  Console.WriteLine("Girilen Değer: " + input);}
Kullanıcı herhangi bir değer girene kadar Console.ReadLine() metoduyla değerleri alır ve input değişkenine atar. input değişkeni "exit" değerini alana kadar döngü devam eder ve her bir değer Console.WriteLine() metoduyla ekrana yazdırılır.

Bu örnekte de görüleceği gibi, while döngüsü kullanarak programlarımızı daha interaktif hale getirebilir ve kullanıcının girdiği değerlere göre programın akışını değiştirebiliriz.

}

C# programlama dilinde While döngüsünün kullanımını öğrenmek, programlama becerilerinde önemli bir adımdır. While döngüsü bir koşul doğru olduğu sürece çalışarak belirtilen işlemleri gerçekleştirir. Bu döngüdeki koşulun doğru değerinin sağlandığı sürece döngü sürekli çalışmaya devam eder. C# While döngüsü, programlamada sıklıkla kullanılan bir döngüdür. Bu nedenle bu konunun iyi anlaşılması gerekmektedir.

While döngüsü kullanımı örnekler yardımıyla daha iyi anlaşılabilir. Örnekler arasında, döngüde belirtilen kodun birkaç defa tekrarlanmasını isteyen bir örnek ve kullanıcının girdiği verileri sürekli okuyan bir örnek yer almaktadır. Eğer bir koşul belirtilen döngüde sağlanmıyorsa, döngü sona erer ve işlem devam eder.