JavaScript fonksiyonları, diğer programlama dillerinden özellikleri ve kullanımı açısından farklılık gösterir Bu koda güç katmak için fonksiyonları kullanabilirsiniz Bu yazılım dili, web uygulamaları için idealdir Hem öğrenmesi kolay hem de hızlı bir şekilde işler JavaScript fonksiyonları, geliştiricilerin hataları düzeltmesine ve daha verimli çalışması için gerekli özellikleri sunar Detaylı bilgi için tıklayın
JavaScript fonksiyonları, diğer programlama dillerine göre farklı özellikler taşır. Bu özellikler, JavaScript fonksiyonlarının genel yapısının diğer dillerden farklı olmasını sağlar.JavaScript fonksiyonları değişken olarak tanımlanabilir ve bir fonksiyon içinde diğer bir fonksiyon kullanılabilir.
JavaScript fonksiyonları ayrıca nesne olarak da kullanılabilir. Bu sayede, fonksiyonlar diğer dillerde olduğu gibi sadece işlevsel bir şekilde çalışmaz, aynı zamanda bir veri tipi olarak da kullanılabilir. Böylece, değişkenlere kaydedilebilir ve diğer fonksiyonlar tarafından çağırılabilir.
- JavaScript fonksiyonlarının diğer programlama dillerinden farklı özellikleri şunlardır:
- Değişken olarak tanımlanabilme
- Nesne olarak kullanılabilme
- Bir fonksiyon içinde diğer fonksiyonların kullanılabilmesi
- Fonksiyonlara parametre olarak fonksiyon verilebilme
JavaScript fonksiyonlarının genel özellikleri bu şekilde olmasına rağmen, kullanım açısından oldukça esnektirler. Bu nedenle, birçok farklı senaryoda tercih edilebilecek bir programlama dili özelliği taşırlar.
Fonksiyonların Kullanımı
JavaScript fonksiyonları farklı durumlarda tercih edilir. Çoğu zaman, belirli bir işlevi birden fazla kez kullanmak gerektiğinde fonksiyonlar kullanılır. Fonksiyonlar ayrıca kodun daha okunaklı olmasını sağlamak için de kullanılabilir.
JavaScript fonksiyonları, çağırmak için adlandırılabilir veya anonim olabilir. Adlandırılan fonksiyonlar, daha sonra başka bir yerde çağrılabilecek şekilde bir isme sahiptir. Anonim fonksiyonlar ise çağrılmadan önce bir değişkene atanan bir fonksiyon bloğudur.
Fonksiyonlar parametreler alabilir. Bu, fonksiyonun işlevlerini esnek bir şekilde kullanabilmesini sağlar. Parametreler, fonksiyonun ilk parantezleri içinde belirtilir ve virgülle ayrılır. Ayrıca, bir fonksiyon kesin bir sayıda parametre almak zorunda değildir. Bu, rest parametreleri kullanarak bir fonksiyona sınırsız sayıda parametre ekleyebilirsiniz.
JavaScript fonksiyonlarının bir diğer özelliği de dönüş değerleridir. Fonksiyonlar, bir değer döndürebilir ve bu değer, fonksiyonun çağrıldığı yere atanabilir. Bu, programlama için önemli bir yapı taşıdır. Örneğin, matematiksel bir hesaplama yapmak için bir fonksiyon kullanabilir ve sonucu bir değişkene atayabilirsiniz. Ayrıca, fonksiyonun hiçbir şey döndürmemesi gerekiyorsa, undefined döndürülür.
- Fonksiyonlar birden fazla kez kullanılacak olan işlemlerde tercih edilir.
- Adlandırılan ve anonim fonksiyonlar kullanılabilir.
- Fonksiyonlara, işlevselliği esnek hale getirmek için parametreler eklenebilir.
- Dönüş Değerleri sayesinde fonksiyonlar çağırıldığı yere değer döndürebilir.
Parametreler
JavaScript fonksiyonları kullanırken, bazı durumlarda parametreler eklenmesi gerekebilir. Parametreler, fonksiyonun çağrıldığı yerde belirtilen değerleri taşıyan ve fonksiyon içinde işleme sokulan öğelerdir.
Parametreler, fonksiyonun tanımlandığı yere parantez içinde isimleri belirtildiğinde tanımlanır. Bu isimler, fonksiyon içinde kullanılmadan önce değerlerine atanmalıdır.
Örneğin, aşağıdaki fonksiyon iki parametre almaktadır:
```function hesapla(toplam, vergiOrani) { return toplam * (1 + vergiOrani);}```
Parametreler fonksiyon içinde kullanılarak hesaplama yapılır ve sonuç return ifadesiyle döndürülür. Fonksiyon çağrılırken, değerler parantez içinde sırasıyla belirtilir:
```let tutar = hesapla(100, 0.18);```
Bu örnekte, 100 birinci parametre olan `toplam` değişkenine, 0.18 ise ikinci parametre olan `vergiOrani` değişkenine atanmıştır. Fonksiyon sonucu, `tutar` değişkeninde saklanmaktadır.
Fonksiyon tanımında, parametrelerin varsayılan değerleri de belirtilebilir. Varsayılan değeri olan bir parametre, çağrı sırasında değer verilmezse, belirlenen varsayılan değerle kullanılır.
Örneğin, aşağıdaki fonksiyonda, `b` parametresinin varsayılan değeri 1 olarak belirlenmiştir:
```function topla(a, b=1) { return a + b;}```
Bu fonksiyon, sadece `a` parametresine verilen değeri aldığında, `b` değişkeninin değeri 1 olacaktır.
Rest parametreleri de kullanarak, fonksiyona ne kadar parametre gönderilirse gönderilsin, tüm değerler tek bir parametre olarak ele alınabilir. Rest parametreleri kullanarak, belirli bir sayı veya türdeki parametreler için tek bir fonksiyon tanımlamak mümkündür.
Örneğin, aşağıdaki fonksiyon, gönderilen tüm sayıları toplarken, gönderilen tüm stringleri birleştirir:
```function birlikte(...degerler) { let birlesik = ""; for (let deger of degerler) { if (typeof deger == "number") { birlesik += deger.toString(); } else if (typeof deger == "string") { birlesik += deger; } } return birlesik;}```
Bu fonksiyon, `birlikte(1, 2, "Merhaba", 3)` şeklinde çağrıldığında, "12Merhaba3" döndürür.
Default Parametreler
JavaScript fonksiyonlarına varsayılan parametreler eklemek, fonksiyon argümanlarını kullanırken bazı durumlarda kullanışlıdır. Fonksiyonun içinde argümanlarını kullanırken, bazen bu argümanlar için varsayılan değerler belirlemek isteyebilirsiniz. Bu şekilde, eğer kullanıcı bir argüman değeri vermezse, varsayılan değer kullanılır.Örneğin, bir matematiksel işlev yazmak ve ayrıştırılan değer verilmesi beklenen iki parametre kullanmak istiyorsanız, ancak ikinci parametre verilmezse bir hata döndürmek istemiyorsanız, varsayılan değer kullanabilirsiniz. Aşağıdaki örnekte verildiği gibi, fonksiyon ikinci bir parametre almazsa, varsayılan değer 1 olarak atanır:```javascriptfunction carpimBul(sayi1, sayi2 = 1) { return sayi1 * sayi2;}
carpimBul(5); // Output: 5carpimBul(5, 2); // Output: 10```
Ayrıca, varsayılan parametreler sadece sondaki bazı parametreler için kullanılabilir. Eğer ortadaki bir parametre için varsayılan bir değer belirlemek isterseniz, bunun yerine undefined geçersiz sayıda parametre kullanarak çalışmanız gerekir.
Rest Parametreler
JavaScript fonksiyonlarında rest operatörü ile herhangi bir sayıda parametre gönderilerek aynı anda tek bir parametre olarak ele alınabilir. Örneğin:
function toplam(a, b, ...c) { let toplam = a + b; for (let i = 0; i < c.length; i++) { toplam += c[i]; } return toplam;}toplam(1, 2, 3, 4); //Çıktı: 10toplam(1, 2, 3, 4, 5, 6); //Çıktı: 21
Bu örnekte, toplam fonksiyonu a ve b parametrelerinin yanı sıra rest parametresi olarak tanımlanan c parametresini alır. Rest parametresi, sınırsız sayıda argümanı tek bir dizi içinde toplar ve bu dizi parametresi, fonksiyon gövdesinde istenilen şekilde kullanılabilir.
Bu özelliği kullanarak, özellikle karmaşık kod bloklarında, daha az kod yazabilirsiniz ve daha esnek bir çözüm üretebilirsiniz. Rest parametreleri, diğer programlama dillerindeki benzerlerinden farklı olarak fonksiyon tanımında yalnızca son parametre olarak kullanılabilir.
Dönüş Değerleri
JavaScript fonksiyonları sayesinde, belirli bir işlem için tekrardan aynı kodların yazılması gerekmez. Fonksiyonlar ayrıca, bir işlemin sonucunu hesaplayabilir ve sonucu döndürebilir. Bu sonuç, fonksiyon çağrısı sırasında bize geri döndürülebilir. JavaScript fonksiyonları, diğer programlama dillerindeki fonksiyonlardan farklı olarak, dönüş değerli veya dönüşsüz olabilir.
JavaScript fonksiyonlarından dönüş değeri almak, fonksiyonun döndürdüğü değeri başka bir değişkene atayarak yapılabilir. Bu değer, daha sonra programın başka bir yerinde kullanılabilir. Fonksiyonun dönüş değeri, return kelimesinden sonra verilir. Diğer programlama dilleriyle karşılaştırıldığında, JavaScript fonksiyonları farklı tipteki değerler döndürebilir. Bu değerler, anahtar kelimelerle belirlenmez.
Örnek olarak, aşağıdaki JavaScript fonksiyonu, sayıların en büyük değerini döndüren bir dönüş değeri olan bir fonksiyondur:
Fonksiyon Adı | Dönüş Değeri |
---|---|
function findMax(num1, num2) {"{"} | if(num1 > num2) |
return num1; | else |
return num2; | } |
Bu şekilde, findMax fonksiyonu, iki sayı veri türünü parametre olarak alır ve bu sayıların en büyük olanını döndürür. Bu dönüş değeri daha sonra farklı yerlerde kullanılabilir.
- Fonksiyonlar, programlama dillerinde önemli bir konumdadır.
- JavaScript fonksiyonları, işlemleri kolaylaştıran genel özellikler içermektedir.
- Dönüş değerleri, fonksiyonların başarısını ölçebildiğimiz ve fonksiyonlardan geriye kullanabileceğimiz önemli bir kavramdır.
- JavaScript fonksiyonları, dönüş değerlerinde diğer programlama dillerindeki fonksiyonlardan farklı özellikler sergiler.
Özelleştirilmiş Fonksiyonlar
JavaScript fonksiyonları, diğer programlama dillerine göre daha esnek ve özelleştirilebilir olmalarıyla bilinir. Özelleştirilmiş fonksiyonlar da buna örnek teşkil eder. Bu tür fonksiyonlar, kendine özgü birçok özellik içerirler, ancak temel olarak, kullanıcının ihtiyaçlarına göre uyarlanmış özel bir fonksiyondur.
Bir fonksiyon özelleştirildiğinde, belirli bir işleme odaklanabilir ve işlevlerinde daha spesifik hale gelebilirler. Çoğu durumda, özelleştirilmiş fonksiyonlar, genel fonksiyonların yapamayacağı işleri yapmak için kullanılır. Bu tür fonksiyonlar, hem kodun daha okunaklı hem de daha sürdürülebilir olmasını sağlar.
Özelleştirilmiş fonksiyonların oluşturulması oldukça basittir ve ihtiyaçlara göre değişir. İlk adım, genel bir fonksiyon oluşturmakla başlar. Daha sonra, bu fonksiyona ek parametreler ekleyerek özelleştirilmiş fonksiyonunuzu oluşturabilirsiniz.
Örneğin, bir e-ticaret sitesinde belirli bir ürünün stok durumunu kontrol etmek için kullanabileceğiniz bir özelleştirilmiş fonksiyon oluşturabilirsiniz. Bu fonksiyon, ürün stoğunun sıfıra düşüp düşmediğini kontrol edebilir ve kullanıcıya bir hata mesajı gösterebilir.
Özelleştirilmiş fonksiyonlar, kodlama sürecini hızlandırmak, hataları azaltmak ve işlevselliği artırmak için kullanılabilir. Ancak, kullanımları aşırıya kaçıldığında, kodun daha karmaşık ve anlaşılmaz hale gelmesine neden olabilirler. Bu nedenle, özelleştirilmiş fonksiyonlar, dikkatli bir şekilde kullanılmalı ve sadece ihtiyaç duyulduğunda kullanılmalıdır.
Anahtar Kelime this
JavaScript fonksiyonları içinde ve dışındaki anahtar kelime this, programcıların karıştırdığı bir kavramdır. Fonksiyonun içinde kullanılan this anahtar kelimesi, fonksiyonun çalıştırıldığı nesneyi işaret eder. Bununla birlikte, fonksiyon içinde kullanılan this anahtar kelimesi, bu fonksiyonun dışında başka bir nesne içinde kullanılan this anahtar kelimesinden farklılık gösterir.
Bir JavaScript fonksiyonu içinde this anahtar kelimesini kullanmak istiyorsak, bu fonksiyonu bir nesnenin metodu olarak tanımlamalıyız. Bu işlemi yapmak için, bir nesne yaratıp bunun içinde fonksiyonu metot olarak tanımlamalıyız. Böylece, fonksiyonun kullanacağı this anahtar kelimesi bu nesneyi belirleyecektir.
Ancak, fonksiyonun dışında kullanılan this anahtar kelimesi, global nesneyi işaret eder. Global nesne, bir web sayfası içinde window nesnesi olarak tanımlandığı gibi tanımlanabilir. this anahtar kelimesini kullanmadan fonksiyonları tanımlayabiliriz. Bu durumda, fonksiyon içinde kullanılan this anahtar kelimesi global nesneyi işaret edecektir.
JavaScript'te, bir nesnenin metodu olarak bir fonksiyon tanımlamak için, öncelikle bir nesne yaratmalıyız. Daha sonra, bu nesne içinde yeni bir fonksiyon tanımlayabiliriz. Bu metotlar, nesnenin fonksiyonlara sahip olmasına ve bu fonksiyonları istediği zaman çağırabilmesine olanak sağlar. this anahtar kelimesi kullanıldığında, bu nesne otomatik olarak gösterilir. Dolayısıyla, this anahtar kelimesi kullanarak nesneler arasında bilgi aktarımı yapmak da mümkündür.
IIFE
IIFE kısaltması Immediately Invoked Function Expression anlamına gelir. JavaScript fonksiyonlarını anında çağırmak istediğimiz durumlarda kullanılır. Bu kullanım sayesinde fonksiyonu tanımlama ve çağırma işlemini tek bir satırda halledebiliriz.
IIFE, aynı zamanda kendine has bir kapsam da sağlar. Yani, IIFE içinde tanımlanan bir değişken ya da fonksiyon, dışarıdan erişilemez ve dışarıdaki bir değişken ya da fonksiyon da IIFE içerisinde geçerli değildir. Bu sayede global kapsamı kirletmeden kod yazmak mümkündür.
IIFE kullanırken genellikle bir anonim fonksiyon oluşturulur. Anonim fonksiyon, ismi olmayan ve bir değişkene atanabilen bir fonksiyondur. Böylece, IIFE içinde yer alan fonksiyon dışarıdan erişilemez hale gelir. İlgili fonksiyon parantezleri arasına yazılır ve hemen sonrasında birkaç tane parentez eklenerek fonksiyon çağrılır.
Örnek kullanım:
Kod | Çıktı |
---|---|
(function() { var x = "Bu bir IIFE fonksiyonudur."; console.log(x); })(); | Bu bir IIFE fonksiyonudur. |
Bu örnekte anında çağrılan anonim bir fonksiyon oluşturulmuştur. Bu fonksiyon içinde tanımlanan değişken sadece fonksiyonun içinde geçerlidir ve dışarıdan erişilemez hale gelir.