Python Web Uygulamaları İçin Docker ve Kubernetes ile Çalıştırma

Python Web Uygulamaları İçin Docker ve Kubernetes ile Çalıştırma

Python web uygulamalarını Docker ve Kubernetes ile çalıştırın! Bu yazıda, uygulamalarınızı hızlandırmak ve daha güvenli hale getirmek için en popüler iki aracı nasıl kullanabileceğinizi öğreneceksiniz Detaylı inceleme ve örnekler için tıklayın
Translation: Run your Python web applications with Docker and Kubernetes! In this post, you will learn how to use the two most popular tools to speed up and secure your applications Click for detailed examination and examples

Python Web Uygulamaları İçin Docker ve Kubernetes ile Çalıştırma

Python, web uygulamaları geliştirme için sıklıkla kullanılan bir programlama dilidir. Bu uygulamaları çalıştırmak için Docker ve Kubernetes gibi araçlar kullanmak, uygulama geliştiricileri tarafından sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.

Docker, konteyner oluşturma ve yönetme aracıdır. Python uygulamalarını Docker kullanarak kolayca çalıştırabilirsiniz. Docker ayrıca imajları, konteynerleri vb. oluşturma, dağıtma ve yönetme kolaylığı sunar. Docker ayrıca Python kullanarak uygulama geliştirme sürecini hızlandırmak için sıklıkla kullanılan bir araçtır.

Python uygulamalarını Docker kullanarak çalıştırmak oldukça basittir. Öncelikle bir Docker imajı oluşturmanız gerekir. Docker imajı, çalıştırmak istediğiniz Python uygulamasının tüm bağımlılıklarını ve sistem gereksinimlerini içerir.

Adım Numarası Açıklama
1 Dockerfile oluşturma
2 Docker imajı oluşturma
3 Uygulamanın Docker imajıyla çalıştırılması

Dockerfile dosyası, Docker imajının oluşturulması için gereken komutları içerir. Docker imajı oluşturmak için Dockerfile dosyasının bulunduğu dizinde aşağıdaki komutu çalıştırmanız yeterlidir:

  • docker build -t

Image-name, kullanmak istediğiniz Docker imajının adıdır. Oluşturulan Docker imajının detaylarını görüntülemek ve Docker imajını çalıştırmak için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz:

  • docker images
  • docker run -it

Python uygulamasını Docker kullanarak çalıştırmak oldukça kolaydır. Docker, Python uygulamalarını çalıştırmak için kullanıcı dostu bir arayüz sunar ve uygulamanın yönetimini basitleştirir.


Kubernetes Nedir?

Kubernetes, popüler bir konteyner orkestrasyon uygulamasıdır. Bu uygulama sayesinde, konteynerlerin yönetimi ve dağıtımı kolay hale gelir. Konteynerler, bir uygulamayı çalıştırmak için gerekli tüm bağımlılıkları (örneğin dil araçları, kütüphaneler vb.) içeren bir sanal ortam sunarlar. Bu sayede uygulamalar, herhangi bir sisteme kurulmadan çalıştırılabilir.

Kubernetes, birden fazla konteyner üzerinde koordinasyonu yönetir. Konteynerler, bir Kubernetes cluster içinde çalışır ve Kubernetes, bu konteynerlerin nasıl çalışacağını, kendi kendine ölçecekleri zamana kadar ne zaman başlatılacağını, ne zaman durdurulacağını ve kümeler arasında nasıl çevrileceğini yönetir. Python uygulamalarını Kubernetes ile çalıştırmak için öncelikle Docker imajlarının Kubernetes cluster'ına yüklenmesi gerekir. Daha sonra, uygulama kaynakları "Deployment" ve "Service" nesneleri yardımıyla cluster üzerinde çalıştırılır.

  • Kubernetes bir cluster oluşturmak için uygulama kaynakları belirlemek üzere bir dizi konfigürasyon dosyasına ihtiyaç duyar. Bu dosyalar, uygulamanın gereksinimlerini ve cluster'ın nasıl oluşturulacağını tanımlar.
  • Deployment, uygulamanın herhangi bir değişikliğe ihtiyaç duyduğunda nasıl güncelleneceğini yönetir. Güncellemeler, Deployment nesnesinde konfigüre edilen stratejilere göre gerçekleştirilir.
  • Service, uygulamaların birbirlerine erişmesini yönetir. Bir Service nesnesi, Pod'ların bir etiketle seçilmesiyle oluşturulur. Bu nesne, diğer Pod'ların uygulama ile nasıl iletişim kurabileceğini tanımlar.

Böylece, Kubernetes gibi orkestrasyon araçları, Python uygulamalarının hızlı bir şekilde dağıtılmasına olanak tanır. Kubernetes, Docker imajlarının hazırlanması ve deployment süreçlerinin yönetimi hakkında ayrıntılı dokümantasyona sahiptir. Bu mekanizmaları kullanarak, geliştiriciler Python uygulamalarını hızlı ve güvenilir şekilde üretim ortamına taşıyabilirler.


Kubernetes Cluster Nasıl Oluşturulur?

Kubernetes, ölçeklenebilir ve yüksek performanslı uygulamaların yönetimini ve dağıtımını yapmak için kullanılan açık kaynak bir yazılım platformudur. Bu platformu kullanarak Python uygulamalarının çalışması, yönetilmesi ve ölçeklendirilmesi çok kolaydır. Kubernetes Cluster oluşturmak ve Python uygulamalarını yüklemek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

Kubernetes Cluster oluşturmak için bir Cloud platformu seçmeniz gerekiyor. Google Cloud Platform, Amazon Web Services, Microsoft Azure gibi servis sağlayıcıları, Kubernetes Cluster oluşturabileceğiniz platformlar arasındadır.

Seçtiğiniz Cloud platformunda Kubernetes Cluster oluşturma adımına geçin. Cluster oluştururken size sunulan yönergeleri takip edin. Kubernetes'ın nasıl çalıştığını anlamanız için demo ve örneklerle birlikte oluşturulmuş hazır cluster'lar da sunulabilir.

Kubectl, Kubernetes Cluster yönetim aracıdır. Kubectl kullanarak cluster'da çalışan uygulamaları yönetebilirsiniz. Kubectl'ın kurulumu için resmi Kubernetes dokümantasyonunu kullanabilirsiniz.

Python uygulamanızı Docker Image olarak oluşturmanız gerekiyor. Dockerfile içinde uygulamanızı nasıl oluşturacağınızı ve paketleyeceğinizi belirtin. Dockerfile'ı kullanarak Docker Image'ınızı oluşturun.

Docker Image'ınızı Kubernetes Cluster'ınıza yayınlamanız gerekiyor. Image'ınızı yayınlamak için Docker Registry kullanabilirsiniz. Eğer Docker Registry'niz yoksa, Container Registry veya AWS ECR'yi kullanarak Image'ınızı depolayabilirsiniz. Image, Kubernetes deployment dosyası içindeki alanlarda kullanmak üzere hazır olacaktır.

Kubernetes Deployment dosyası, uygulamanızın kaynak kodunu ve Docker Image'ınızın kullanılacağı Cluster ayarlarını ve konfigürasyonlarını içerir. Deployment dosyasını oluştururken, uygulamanızın çalışacağı sayıda replica belirtmelisiniz.

Deployment dosyanızı Cluster'a yayınlamak için, kubectl aracını kullanın. deployment.yaml dosyanız ve Docker Image'ınız ile birlikte kubectl apply komutunu kullanarak deployment'ı çalıştırın.

Bu adımları takip ederek, Python uygulamanızı Kubernetes Cluster'da çalıştırabilir ve yönetebilirsiniz.


Kubernetes Konfigürasyon Dosyası Nasıl Hazırlanır?

Kubernetes konfigürasyon dosyası, Kubernetes cluster'ında yer alan kaynakların yapılandırılmasını sağlayan YAML formatında bir dosyadır. Python uygulamanızın Kubernetes cluster'ında sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için bir konfigürasyon dosyası oluşturulması gerekmektedir.

Bu konfigürasyon dosyası ile Python uygulamalarının gereksinimlerini belirleyebilir, konteynerlerin adını, konfigürasyonlarını ve çevre değişkenlerini özelleştirebilirsiniz. Aynı zamanda replica sayısı, konfigürasyon dosyasında belirtilen konteynerlerin kaç kopyasının oluşturulacağını belirler.

Konfigürasyon dosyasında ayrıca deployment kaynağı oluşturabilirsiniz. Deployment kaynağı, Kubernetes cluster'ında yer alan konteynerlerin yönetilmesini sağlar. Konteynerleri oluşturur, başlatır, durdurur ve kaldırır.

Aşağıdaki örnek, bir konfigürasyon dosyasının nasıl oluşturulacağına dair bir örnektir:

```apiVersion: apps/v1kind: Deploymentmetadata: name: my-service labels: app: my-servicespec: replicas: 3 selector: matchLabels: app: my-service template: metadata: labels: app: my-service spec: containers: - name: my-container image: my-image:latest ports: - containerPort: 8000 env: - name: MY_ENV_VAR_1 value: my-env-var-value-1 - name: MY_ENV_VAR_2 value: my-env-var-value-2```

Yukarıdaki örnekte, Python uygulamanız için "my-service" adında bir deployment kaynağı oluşturulmuştur. Bu kaynak, "my-container" adındaki bir konteyner oluşturur ve son sürümdeki "my-image" adlı görüntüyü kullanır. Konteyner 8000 numaralı bir bağlantı noktasında çalışır ve iki adet çevre değişkeni MY_ENV_VAR_1 ve MY_ENV_VAR_2 ayarlanmıştır.

Konfigürasyon dosyası hazır olduktan sonra, bu dosyayı kullanarak deployment kaynağı oluşturabilirsiniz. Böylece Python uygulamanız Kubernetes cluster'ında sorunsuz bir şekilde çalışmaya başlayacaktır.


Deployment Nedir?

Deployment, bir Kubernetes kavramıdır ve uygulamaların belirli bir konfigürasyona göre çalışmasını sağlar. Tekrarlanabilir bir şekilde uygulama oluşturmak ve yönetmek için kullanılır. Deployment, belirli bir durumda kalmak için arka planda çalışan birden fazla pod oluşturur. Pod'lar, uygulamaların çalıştığı bireysel parçalardır.

Deployment, yeni bir uygulama sürümünü yayınlamak için de kullanılabilir. Bu süreç, eski pod'ların yenileriyle tek sıra halinde değiştirilmesiyle gerçekleştirilebilir. Bu sayede uygulama sürümü güncel tutulabilir. Deployment'ın diğer kullanımları arasında azaltma, artırma ve geri alma işlemleri yer alır.

Bir Deployment oluşturmak için, öncelikle bir YAML dosyası hazırlanmalıdır. Bu dosya, pod'ların ve replicaSet'lerin nasıl oluşturulacağını belirtir. YAML dosyası, Kubernetes tarafından yönetilen tüm kaynakların oluşturulması için standart bir dil haline gelmiştir. Deployment yapısı, metadata, spec ve status olmak üzere üç ana bölüme ayrılır.

Aşağıdaki örnek, bir Deployment YAML dosyasının basit bir örneğidir:

apiVersion kind metadata spec
apps/v1 Deployment name: deployment-example replicas: 3 template: metadata: labels: app: nginx spec: containers: - name: nginx image: nginx:1.14.2 ports: - containerPort: 80

Bu YAML dosyası, "deployment-example" adında bir Deployment oluşturur ve replica sayısı 3 olarak belirlenir. Pod şablonu olarak "nginx" işaretli bir Docker Image kullanılır ve 80 numaralı porta yönlendirilir. Bu örnekte, Deployments'la uygulamalarınızı hızlı ve etkili bir şekilde yönetebilirsiniz.


Service Nedir?

Service Nedir?

Service, Kubernetes üzerinde çalışan uygulamaların dış dünyaya nasıl açılacağına karar veren bir objedir. Service, bir Pod'un IP adresinin sabit olduğu ve diğer Pod'ların bu IP adresi aracılığıyla hizmetine erişebildiği bir arayüz sağlar.

Bir Service objesi, Deployment objesi tarafından oluşturulan Pod'ların listesini takip eder ve belirli bir etiketle işaretlenmiş tüm Pod'ları bulur. Service objesi, bulunan tüm Pod'ların isteklerini tek bir IP adresi veya DNS adı altında birleştirir ve diğer Pod'ların istekleri için bir load balancer olarak hareket eder.

Python uygulamalarını Kubernetes üzerinde çalıştırırken Service objesi, istekleri dağıtmak için anahtar bir rol oynar. Bir Service objesi oluşturmak, uygulamanın dış dünyayla iletişim kurabilmesi için bir zorunluluktur. Service objesi oluşturmadan önce, bir Pod objesi oluşturmuş olmanız gerekmektedir. Service objesi oluşturduktan sonra, Service IP'sine istekler gönderilebilir.

Bir Service objesi oluşturmak için, Service manifest dosyasını oluşturmanız gerekmektedir. Manifest dosyasında, Service tipi (ClusterIP, NodePort, LoadBalancer, ExternalName), etiketler ve ilgili Pod'ların seçimi gibi bilgiler yer alır.

Service Tipi Açıklama
ClusterIP Kubernetes Cluster içerisinde sadece özel bir IP adresi üretir ve erişimi sadece Cluster içerisindeki Pod'larla kısıtlıdır.
NodePort Hesaplanan her Node IP'sinde, ClusterIP hizmetine yönlendirilen bir port oluşturur. Bu, Cluser'ın dışından erişilebilir hale getirir.
LoadBalancer Diğer bulut servis sağlayıcıları ile işbirliği yaparak LoadBalancer sağlar.
ExternalName Bir başka servis sağlayıcısında bulunan biri kaynağa yönlendiren bir DNS kaydı oluşturur.
  • ClusterIP - Cluster içerisindeki diğer Pod'lar tarafından kullanılacak olan IP adresidir.
  • Port - Service'in ön uç bağlantı noktasıdır.
  • TargetPort - Pod portudur.
  • Selector - Service'in yönlendirmesi gereken Pod'ları seçmenize olanak tanır.

Service objesi oluşturmak, Python uygulamalarının Kubernetes üzerinde verimli bir şekilde çalışmasını sağlar. Yeni bir Service objesi oluşturulduğunda, otomatik olarak DNS çözümlemesi de yapılır ve Service IP'sine yapılan istekler, yönlendirme yapılan Pod'ların IP adreslerine yönlendirilir.


Kubernetes Dashboard Nasıl Kullanılır?

Kubernetes Dashboard Nasıl Kullanılır?

Kubernetes dashboard, uygulamalar için monitoring ve debugging işlemlerinin yapılabilmesi için kullanışlı bir arayüzdür. Bu arayüzü kullanarak, uygulamalarınızın performansını ve sağlığını en üst düzeyde tutabilirsiniz.

Dashboard arayüzüne erişmek için, web tarayıcınızda Kubernetes cluster'ınızın IP adresi ve kullanıcı adı/şifre bilgileri ile giriş yapabilirsiniz. Arayüze girdiğinizde, cluster'ınızdaki tüm kaynakların bir listesini görüntüleyebilirsiniz. Daha sonra, uygulamanızın performansını takip etmek istediğiniz kaynağı seçebilirsiniz.

Dashboard Monitoring Özellikleri

Özellik Açıklama
Pod monitoring Uygulamanızın çalıştığı podların durumunu ve performansını takip edin
Deployment monitoring Uygulamanızın deployment'ının durumunu ve performansını takip edin
Node monitoring Kubernetes cluster'ındaki node'ların durumunu ve performansını takip edin
Container monitoring Uygulamanızın container'larının durumunu ve performansını takip edin

Dashboard Debugging Özellikleri

  • Pod logs: Uygulamanızın pod'larının loglarını görüntüleyin.
  • Pod shell: Uygulamanızın pod'larının içindeki shell'e erişin ve işlemleri gerçekleştirin.
  • Event viewer: Kubernetes cluster'ındaki olayları görüntüleyin ve hataları izleyin.
  • Resource viewer: Kubernetes cluster'ındaki kaynakların durumunu görüntüleyin.

Kubernetes dashboard, uygulamalarınız için anlık izleme ve hata ayıklama işlemlerini kolaylaştırır. Hem yeni başlayan hem de deneyimli kullanıcıların bu arayüzden faydalanması için tasarlanmıştır.


Uygulama Nasıl Test Edilir?

Docker ve Kubernetes ile yüklediğiniz Python uygulamalarının doğru çalışması için test edilmesi gerekir. Bir uygulamanın doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için bir dizi test adımı uygulanabilir.

İlk olarak, oluşturduğunuz Docker konteynerınızı ve Kubernetes pod'ınızı doğru şekilde başlattığınızdan emin olun. Bunu kontrol etmek için, Docker konteynerınıza ait ID'yi ve Kubernetes pod'ınıza ait adı kullanarak doğru şekilde başlatıp başlatmadığınızı kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, konteynerların doğru şekilde ayağa kalkıp kalkmadığını kontrol etmek için Docker çalıştırmak için kullanılan komut satırına "-p" parametresini ekleyebilirsiniz.

Bir sonraki adım, Python uygulamanızın doğru şekilde çalıştığından emin olmaktır. Bu işlem için uygulamanızı çalıştırabilir veya uygulamanızın çıktısını kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, log dosyalarını kontrol ederek uygulamanızın herhangi bir hata verip vermediğini de görebilirsiniz.

Uygulamanızın doğru şekilde çalışmasını sağladıktan sonra, API istekleri gerçekleştirerek uygulama nesnesini test edebilirsiniz. Örneğin, bir REST API'ni test etmek için, API URL'sini çağırarak doğru dönen sonuçlarınızın olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Son olarak, Kubernetes yönetim arayüzüne erişerek uygulamanızın durumlarını kontrol ederek ve diğer yönetim işlemlerini gerçekleştirerek testleri tamamlayabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde, uygulamanızın doğru şekilde çalışıp çalışmadığını ve hata verip vermediğini kontrol edebilirsiniz.