Kontrol Yapıları ve Koşullar ile Python Programlama

Kontrol Yapıları ve Koşullar ile Python Programlama

Kontrol Yapıları ve Koşullar ile Python Programlama, temel Python becerilerini öğrenmek isteyen herkes için mükemmel bir başlangıçtır If, else, while, for döngüleri gibi konuları içeren bu kitap, programlama dünyasında önemli bir yere sahiptir Kontrol yapısı ve koşulları kullanarak Python öğrenmek için bu kitabı mutlaka deneyin!

Kontrol Yapıları ve Koşullar ile Python Programlama

Python programlama dili, yazılım geliştirme işlemlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Kontrol yapıları ve koşullar ise bu programlama dilinde en sık kullanılan yapılar arasındadır. Bu yapılar, programın akışını kontrol etmek ve belirli şartlar altında çeşitli işlemler yapmak için kullanılır.

Bu makalede, Python programlama dili ile kullanılan kontrol yapıları ve koşulların kullanımı hakkında detaylı bilgiler verilecektir. If, if-else, if-elif-else gibi kontrol yapılarına ve bunların kullanımına, karşılaştırma operatörlerine ve lojik operatörlere değinilecektir. Ayrıca örneklerle bu yapıların nasıl kullanılacağı açıklanacaktır.


Kontrol Yapıları

Programlama dillerinde programın akışını kontrol altında tutmak için kontrol yapıları kullanılır. Büyük programlar içinde kontrol yapıları oldukça önemlidir. Bu sayede programın karar verme mekanizmaları ile programın akışı kontrol edilebilir. Python programlama dilinde kullanabileceğimiz kontrol yapıları; if, if-else ve if-elif-else yapısıdır. Bu yapılar sayesinde kararlarımızı değiştirebiliriz.

if yapısı, belirtilen koşul doğru ise belirtilen kod bloğunu çalıştırır. Yani verdiğimiz koşul doğruysa, bu koşulu gerçekleştiren kod bloğunu çalıştır ve programın akışını kontrol et. if-else yapıları ise, belirtilen koşul doğru ise bir kod bloğunu, yanlış ise farklı bir kod bloğunu çalıştırır. if-elif-else yapıları, belirtilen koşulların hangisinin doğru olduğunu kontrol eder ve sadece doğru olan kod bloğunu çalıştırır. Bu yapıları kullanarak programın akışını kontrol edebiliriz.

  • if yapısı örneği:
  • sayi=10 #sayı değişkenine değer ataması yapıldı
    if sayi==10: #Koşul kontrol edildi
     print("Sayı 10'a Eşit") #Eğer ifade doğruysa bu kod bloğu çalışır


    if-else yapısı örneği:
    sayi=3 #sayı değişkenine değer ataması yapıldı
    if sayi==10: #Koşul kontrol edildi
     print("Sayı 10'a Eşit") #Eğer ifade yanlışsa bu kod bloğu çalışır
    else: #Eğer ifade yanlışsa bu kod bloğu çalışır
     print("Sayı 10'a Eşit Değil") #Eğer ifade yanlışsa bu kod bloğu çalışır


    if-elif-else yapısı örneği:
    sayi=5 #sayı değişkenine değer ataması yapıldı
    if sayi==10: #İlk koşul kontrol edildi, doğru değil
     print("Sayı 10'a Eşit Değil") #Eğer ifade yanlışsa bu kod bloğu çalışır
    elif sayi==5: #İkinci koşul kontrol edildi, doğru
     print("Sayı 5'e Eşit") #Eğer ifade doğruysa bu kod bloğu çalışır
    else: #Diğer koşullar doğru değilse bu kod bloğu çalışır
     print("Sayı Belirtilen Koşullara Uymuyor") #Diğer koşullar doğru değilse bu kod bloğu çalışır

Bu örnekleri inceleyerek kontrol yapılarının nasıl kullanılabileceği hakkında fikir edinebilirsiniz. Kontrol yapıları, programlamada vazgeçilmez yapılar olduğu için, bu yapıları konusunda bilgi sahibi olmak, programcılık alanında ilerlemek için önemlidir.


if Yapısı

Python programlama dili içerisinde, programın akışını kontrol etmek için kullanılan kontrol yapılarından biri de if yapısıdır. if yapısı, belirtilen koşul doğru ise belirtilen kod bloğunu çalıştırır. if yapısında yer alan koşul, her zaman boolean (True veya False) değer döndüren bir ifade olmalıdır.

Eğer koşul True çıktısı verirse, if bloğu olarak adlandırılan kod bloğu çalıştırılır. Eğer koşul False çıktısı verirse, if bloğu dikkate alınmadan programınızın çalışması devam eder. if yapısı, genellikle tek bir koşulu kontrol etmek için kullanılır.

Örneğin, kullanıcının girdiği sayının tek mi çift mi olduğunu kontrol etmek istediğimizde if yapısı kullanabiliriz. Kod bloğumuzda, input() fonksiyonu ile kullanıcıdan sayıyı alırız ve if x % 2 == 0 şeklinde bir koşul belirleriz. Bu koşul, girilen sayının 2'ye bölünüp bölünmediğini kontrol eder. Eğer koşul doğruysa, yani sayı çiftse, print() fonksiyonu ile "Sayı çifttir" şeklinde bir mesaj gösteririz.

Kod: Ekran Çıktısı:
x = int(input("Bir sayı girin: ")) if x % 2 == 0: print("Sayı çifttir") Bir sayı girin: 8
Sayı çifttir
x = int(input("Bir sayı girin: ")) if x % 2 == 0: print("Sayı çifttir") Bir sayı girin: 5

Bu örneklerde, kullanıcının girdiği sayıların çift olup olmadığı kontrol ediliyor. Eğer sayı çiftse, "Sayı çifttir" yazısı ekrana yazdırılır. Eğer sayı tekse, hiçbir işlem yapılmaz ve program devam eder.


Koşulsuz if Yapısı

Python programlama dilinde, koşul belirtilmeden sadece kod bloklarının çalıştırılmasını istediğimiz zamanlarda koşulsuz if yapısı kullanılır. Bu durumda, if koşuluna ihtiyaç duyulmaz ve kod blokları koşulsuz olarak çalıştırılır. Koşulsuz if yapısını kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta, sadece bir kod satırını çalıştıracağımız takdirde kullanılmasıdır.

Koşulsuz if yapısının kullanımı oldukça basittir. Aşağıdaki örnekte, "Merhaba Dünya" yazdırmak için koşulsuz if yapısı kullanılmıştır:

Kod Çıktı
if True:    print("Merhaba Dünya")
Merhaba Dünya

Koşulsuz if yapısı genellikle tek bir kod satırını çalıştırmak için kullanılır. Örneğin, sadece bir değişkenin değerini kontrol etmek istediğimizde koşulsuz if yapısı kullanabiliriz:

Kod Çıktı
x = 5if x:    print("x değişkeni 0'dan farklı bir değere sahip")
x değişkeni 0'dan farklı bir değere sahip

Bu örnekte x değişkeninin değeri 0'dan farklı olduğu için "x değişkeni 0'dan farklı bir değere sahip" yazdırılmıştır. Koşulsuz if yapısı, programlama dilinde kullanılan birçok kontrol yapısı arasında en basit olanıdır.


Koşullu if Yapısı

Python programlama dilinde, belirli bir koşulun doğruluğuna bağlı olarak belirli bir kod bloğunu çalıştırmak için koşullu if yapıları kullanılır. This yapı, belirtilen koşul doğruysa if bloğunu çalıştırır, aksi takdirde hiçbir şey yapmaz.

Örneğin:

Kod Çıktı
sayi = 6
if sayi % 2 == 0:
    print(sayi, "bir çift sayıdır")
6 bir çift sayıdır
sayi = 3
if sayi % 2 == 0:
    print(sayi, "bir çift sayıdır")

Bu örnekte, kod bloğu, sayının çift olup olmadığını kontrol eder ve çiftse "bir çift sayıdır" mesajını yazdırır. İkinci örnekte, sayı tek olduğu için hiçbir şey yazdırılmaz.

Koşullu if yapısı,elif ifadeleri ile de kullanılabilir. Bu durumda, bir if bloğunu izleyen bir veya daha fazla elif bloğu ve opsiyonel olarak bir else bloğu bulunur. Birden fazla koşul belirtilirse, ilk doğru olana uygun kod bloğu çalıştırılır.

Örneğin:

Kod Çıktı
sayi = 4
if sayi == 1:
    print("Sayı 1'dir")
elif sayi == 2:
    print("Sayı 2'dir")
elif sayi == 3:
    print("Sayı 3'dür")
else:
    print("Girilen sayı 1, 2 veya 3 değildir")
Girilen sayı 1, 2 veya 3 değildir

Bu örnekte, eğer sayı 1, 2 veya 3 ise ilgili mesaj yazdırılır, aksi halde else bloğundaki mesaj yazdırılır.


if-else Yapısı

Python programlama dilinde kontrol yapısı olarak sıkça kullanılan bir diğer yapı da if-else yapısıdır. Bu yapıda belirtilen koşul doğru ise if bloğunda yer alan kodlar çalışır, yanlış ise else bloğunda yer alan kodlar çalışır. Bu sayede bir koşulu kontrol edebilir ve buna göre farklı işlemler yapabilirsiniz.

Örneğin, bir hesap makinesi programı yazdığımızı düşünelim. Kullanıcıdan alınan iki sayı ve bir işlem tipi sonucunda işlem yapıp sonucu ekrana yazdırmak istiyoruz. İşlem tipine göre farklı işlemler yapmamız gerekiyor. Eğer işlem tipi "toplama" ise toplama işlemi yapmalı, aksi halde çıkarma işlemi yapmalıyız. Bu durumda kullanıcıdan alınan işlem tipini kontrol edip doğru işlemi yapmak için if-else yapısını kullanabiliriz.

İşlem Tipi Yapılacak İşlem
Toplama Sayıların toplamı
Çıkarma Sayıların farkı

Yukarıdaki tabloya göre, kullanıcının işlem tipi "Toplama" ise if bloğunda yer alan işlem yapılır, aksi halde else bloğunda yer alan işlem yapılır. Bu işlem için aşağıdaki kodları yazabiliriz:

sayi1 = float(input("İlk sayı: "))sayi2 = float(input("İkinci sayı: "))islem = input("İşlem tipi (Toplama/Çıkarma): ")if islem == "Toplama":  sonuc = sayi1 + sayi2else:  sonuc = sayi1 - sayi2print("Sonuç: ", sonuc)

Bu örnekte, kullanıcının girdiği işlem tipi kontrol edilerek doğru işlem yapılıyor ve sonuç ekrana yazdırılıyor. İf-else yapısı, programların akışını kontrol etmek için oldukça kullanışlıdır ve farklı senaryolara uygun olarak çeşitli işlemler yapmak için kullanılabilir.


if-elif-else Yapısı

Python programlama dilinde, koşul ifadeleri ile kontrol yapıları kullanılarak program akışı yönetilebilmektedir. if-elif-else yapısı da, programcıların belirtilen koşulların doğruluğunu kontrol ederek, doğru olan kod bloğunu çalıştırmalarını sağlayan bir kontrol yapısıdır.

if-elif-else yapısının kullanımı biraz karmaşıktır ve programcılar tarafından dikkatli bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Bu kontrol yapısının kullanımına örnek olarak, bir öğrencinin bir dersin sınavından aldığı notları kontrol etmek verilebilir. Örneğin, öğrencinin aldığı notlara göre, sınav sonucu için farklı mesajlar yazdırabiliriz.

Not Aralığı Mesaj
90-100 Tebrikler! Mükemmel bir sınav geçirdiniz!
70-89 İyi iş! Çalışmalarınızın karşılığını aldınız!
50-69 Yeterli not aldınız. Biraz daha çalışarak daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.
0-49 Malesef, sınavı geçemediniz. Daha çok çalışmanız gerekiyor.

Yukarıdaki tabloda belirtilen not aralıklarına göre, if-elif-else yapısı kullanarak sınav sonucuna uygun mesajları yazabiliriz. Örneğin:

notu = 87if notu >= 90:    print("Tebrikler! Mükemmel bir sınav geçirdiniz!")elif notu >= 70:    print("İyi iş! Çalışmalarınızın karşılığını aldınız!")elif notu >= 50:    print("Yeterli not aldınız. Biraz daha çalışarak daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.")else:    print("Malesef, sınavı geçemediniz. Daha çok çalışmanız gerekiyor.")

Yukarıdaki kodda, öğrencinin aldığı not, notu değişkenine atanmış ve if-elif-else yapısı kullanılarak, not aralığına uygun mesaj yazdırılmıştır. Bu nedenle, if-elif-else yapısı, belirtilen koşulların doğruluğunun kontrol edilmesi gereken durumlarda oldukça kullanışlıdır.


Koşullar

Koşullar, programın belirli bir durumda ne yapacağını belirlemek için önemli bir yapıdır. İşlem yapılırken belirli bir şartın sağlanıp sağlanmadığına göre farklı sonuçlar elde edilebilir. Bu yapılar, programlama dillerinde oldukça sık kullanılır ve Python programlama dilinde de yoğun şekilde kullanılır.

Python programlama dilinde koşullar, if, if-else, if-elif-else yapıları ile tanımlanabilir. Ayrıca, özel koşul tanımlamak için kullanılan assert yapısı da mevcuttur. Koşulların tanımlanması sırasında karşılaştırma operatörleri ve lojik operatörler de kullanılabilir.

Örneğin, aşağıdaki kod bloğu bir sayının tek olup olmadığını kontrol etmektedir:

Kod Açıklama
sayi = 7 Sayı değişkeni oluşturuldu
if sayi % 2 == 0: Eğer sayının 2’ye bölümünden kalan 0 ise:
 print("Sayı çifttir.")  Sayı çifttir yazdırılır.
else: Eğer sayının 2’ye bölümünden kalan 0 değilse:
 print("Sayı tektir.")  Sayı tektir yazdırılır.

Yukarıdaki örnekte, if yapısı sayının 2'ye bölümünden kalanının 0 olup olmadığını kontrol ediyor. Eğer kalan 0 ise sayı çifttir yazdırılıyor. Aksi takdirde if-else yapısı sayı tektir yazdırılıyor. Bu örnekte, koşulların kullanımı anlaşılabilmesi için if ve if-else yapılarına yer verildi.